Gyanús kirándulók és motorosok Gyöngyöspatán

2011.05.29. 09:30

Tizenöt-húsz motoros jelent meg a hétvégén Gyöngyöspatán, és a hírek szerint körülbelül ötven ember akar "kirándulni" a cigánysor közelében fekvő Kecskekő dombra. A romákat a rendőrség felszólította, hogy lehetőleg ne hagyják el házaikat, ne prvokálják az oda érkezőket, olvasható a Százezren Gyöngyöspatáért Facebook-csoport oldalán.

"Egyelőre NEM történt semmiféle összeütközés, atrocitás Gypatán. Csak megint alakulnak a feltételei...1, A rendőrség "figyelmeztette" a CKÖ-t, hogy "természetimádók" - előzetes számitások (ugyan hogyan? ki segitett "számolni") max. 50 fő lesz ugyan a Kecskek.-nél - de semmi ok az aggodalomra. Viszont: ŐK ne menjenek nagyon ki a cigánysorról, házaikbók, hogy ŐK ne provokálják a szegény, ma született, virág-, és lepkegyüjtő, kékszemű, ártatlan legényeket..." - olvasható a bejegyzésben.

A beszámoló szerint többen látták a benzinkútnál iszogató 15-20 motorost. A Jobbik az Indexszel közölte: a korábban tévesen megjelent hírekkel ellentétben délután háromkor nem tartanak demonstrációt Gyöngyöspatán, csak egy sajtótájékoztatót, amelyen bejelentik, hogy Juhász Oszkár lesz a párt polgármesterjelöltje.A településen új polgármestert kell választani, mert a független Tábi László áprilisban egészségügyi okokra hivatkozva lemondott.

Gyöngyöspatán korábban járőrözött a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, majd a Véderő nevű csoport szervezett katonai kiképző tábort a cigánysor közelében. Az éleződő etnikai feszültségre hivatkozva Richard Field amerikai üzletember buszokkal szállította el a roma nőket és gyermekeket a településről április 22-én. Az akció nemzetközi feltűnést keltett, a romák tömeges kimenekítésének körülményeit azóta egy parlamenti bizottság és a titkosszolgálatok is vizsgálják.

Április 26-án a cigánysoron valakik kővel bedobták az egyik ház ablakát, majd bántalmaztak egy 14 éves helyi roma fiút. Később egy éjszakai vizelés után a helyi romák nagyobb csoportban támadtak rá három nem gyöngyöspatai fiatalra, akik közül az egyik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja. Egyikük súlyosan, ketten könnyebben sérültek. Az eset után a rendőrség három gyöngyöspatai férfit helyezett előzetes letartóztatásba.