Félig lett igaza Kövér Lászlónak

Mi valósult meg a Fidesz ígéreteiből? – 1. rész

2011.05.29. 20:57
A tavalyi választási kampányban igyekeztünk összeszedni a Fidesz minden konkrét, később számon kérhető ígéretét. Egy évvel a Fidesz vezette kormány megalakulása után megbecsüljük, hány százalékban teljesítették vállalásukat. Az általánosabbak mellett ezúttal megnéztük, mi lett a rendőrséget és a külügyet érintő ígéretek sorsa.

Jobb lesz

Aki ígérte: Kövér László

Amikor ígérte: 2010. április 7.

Ahol ígérte: MTI-interjú

Idézet: Kövér László szerint ha a Fidesz megnyeri a választást, kormányzása első fél évében azt kell megmutatnia az embereknek, hogy "lehet jobb"; megszorítások pedig nem lesznek.

hi14

Teljesítés: 50 %

Ne tagadjuk, vannak, akiknek jobb lett, Schmitt Pálnak például sokkal jobb lett. A kormányzása első fél évében a Fidesz megszorításokat sem vezetett be, inkább a bankadóval kezelte a költségvetésen támadt lyukat, amit az adócsökkentéssel okozott. Apropó adócsökkentés, a magasabb jövedelműeknek is jobb lett. Az alacsonyabb jövedelműeknek pedig kicsit rosszabb, hiába állított fel bérkommandót Rogán Antal. Később aztán megszorítások is lettek, rosszabb lett a lakáshiteleseknek, a magánnyugdíjpénztári tagoknak, az indoklás nélkül kirúgott kormánytisztviselőknek. Persze, ha szó szerint vesszük az idézetet, Kövér nem azt ígérte, hogy jobb lesz, hanem hogy megmutatják, lehet jobb. És a kormány kommunikációja másról sem szól, minthogy amit csinálnak, azáltal mindannyiunknak jobb lesz. Vagy nem.

A becsületesek országa leszünk

Aki ígérte: Navracsics Tibor

Amikor ígérte: 2010. február 3.

Ahol ígérte: Sümegen egy lakossági fórumon

Idézet: "Magyarország újra a becsületes emberek országa lesz. (...)Mi be fogjuk bizonyítani, hogy Magyarország egy olyan ország, ahol megéri becsületesen élni, dolgozni, megéri családot alapítani, és bízni a jövőben."

Teljesülés: 35 %

Ha a mai fiatalok múlik, ez nem fog bekövetkezni. Legalábbis ebbe az irányba mutat egy egy friss felmérés áprilisban nyilvánosságra hozott eredménye. A kutatást a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának hallgatói végezték 1400, 8-15 éves gyerek megkérdezésével. Kiderült, hogy a gyerekek 65 százaléka szerint a kisebb lopások és a kegyes hazugságok nem elítélendő cselekedetek. (A fennmaradó 35 százalékot figyelembe véve értékeltük a teljesülést.) A gyerekek 30 százaléka a rablást, a betörést sem ítélte el egyértelműen. Azzal érveltek, hogy vannak bizonyos anyagi szükségletek, amelyeket néha így lehet megszerezni.

Lesz nemzeti konzultáció

Aki ígérte: Szijjártó Péter

Amikor ígérte: 2010. március 30.

Ahol ígérte: Népszabadság

Idézet: Ha Fidesz-kormány alakul, minden fontos kérdésről lesz nemzeti konzultáció, mert a kormányzás fontos kérdései az emberek számára is fontosak.

05

Teljesülés: 50 %

Nemzeti konzultáció, az volt, csak épp nem minden fontos kérdésről, és a véleménynyilvánítás lehetőségeit is erősen behatárolta a módszertan, a demagóg kérdésfeltevés. A nemzeti konzultáció jellegéről sokat elmond, hogy Orbán a nyugdíjasok véleményét begyűjtő levélben például azt kérdezte: "Az új kormány alábbi intézkedései közül ön melyikkel ért egyet?" A nemzeti konzultáció szókapcsolatra 341 találatot ad az elmúlt egy évből az MTI archívuma, rengeteget emlegették, a bevésődés garantált. Volt levelezős, kérdés-válaszos nemzeti konzultáció a nyugdíjasokkal, volt az alkotmányról, és nemrég a Facebookon meghirdette Orbán a szociális konzultációt is. A kormány egyre nagyvonalúbb, ebbe már a 16-18 éveseket is bevonják. Ugyanakkor nem kérdezték az embereket például arról, akarják-e Schmitt Pált köztársasági elnöknek, vagy mit szólnak a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításához. A Fideszt rengeteg kritika érte amiatt is, hogy egy rakás fontos törvényt egyéni képviselői indítványként terjesztettek az országgyűlés elé, kikerülve a kötelező egyeztetéseket. A szakszervezetek is idegesek kissé. Szíjjártó Péter kijelentését, miszerint a mostani kormány folytatta a legtöbb konzultációt a szakszervezetekkel, Gaskó György, a LIGA Szakszervezetek elnöke szemenszedett hazugságnak nevezte.

Lesznek kirúgott vezetők

Aki ígérte: Répássy Róbert országgyűlési képviselő

Amikor ígérte: 2010. január 7. 11:00

Ahol ígérte: Budapest, Képviselői Irodaház

Lényeg: A Fidesz szerint MSZP-s káderek tucatjainak adtak zsíros állásokat az utóbbi időben, de a Fidesz kész megváltozatni a törvényeket is, hogy a kormány alá tartozó szervektől kirúghassák ezeket az embereket.

Idézet: "Nem fogjuk tétlenül nézni az ejtőernyősöket, az MSZP-s pártkomisszárokat a fontos funkciókban"

Teljesülés: 98 %

Nem győznénk felsorolni a kirúgott vezetőket. Csak a kormány megalakulása óta eltelt első negyedévben több mint száz, kormányzati hatáskörbe tartozó állami intézmény, gazdasági szervezet élén történt váltás: vagy lemondott a vezető, vagy leváltották. A fejek már május 31-én, a kormány első munkanapján elkezdtek hullani: új felelős szerkesztőt nevezett ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyar Közlöny és a Határozatok Tára élére. A kormány alaposságára jellemző, hogy ha úgy hozza a szükség, egész bizottságokat is képes feloszlatni. Így járt a földrajzinév-bizottság, miután a ferihegyi repülőtér új neve ellen szavaztak. Csak azért nem adtunk a teljesülésre száz százalékot, mert nem tudtuk kizárni, hogy esetleg néhány emberről megfeledkeztek.

Lesz kilakoltatási moratórium

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. április 1.

Ahol ígérte: Veszprémben

Idézet: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke országjárásának mai állomásán, Veszprémben újságíróknak elmondta, hogy minél előbb megállapodásnak kell születnie a bajbajutott hitelfelvevők helyzetének rendezése érdekében. Amíg ez nem történik meg, addig a következő kormány fenn fogja tartani a kilakoltatási moratóriumot. (Szijjártó Péter közleménye)

DEGER20050323031

Teljesülés: 100%

Orbán Viktor nem tréfált. A kilakoltatási moratóriumot első lépései között hosszabbította meg a kormány, majd újra és újra, legutóbb 2011. július 1-ig. A folyamatos hosszabítások oka, hogy más megoldást időközben nem sikerült találni a lakáshitelesek problémájára. A beígért Nemzeti Eszközkezelő, amely felvásárolta volna a bajbajutottak ingatlanait, a mai napig nem állt fel, és a bankokkal is csak május végére sikerült kidolgozni a megállapodást. Ennek értelmében fix - és a valóságtól erősen elrugaszkodott, 180 forintos - árfolyamon rögzítik a svájci frankot az elszámolásokban, ezzel gyakorlatilag meghosszabbítva a hitelek futamidejét. Mindez azonban már nem érinti az eredeti igéretet.

Lesznek új örökösödési szabályok

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. március 8.

Ahol ígérte: a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) fórumán

Idézet: (A Fidesz-kormány) szabályokat alkot az örökösödési rend, a szabad vagyon áthárítási jogának fenntartása érdekében, mert az "államnak nincs keresnivalója az egyenes ági öröklésnél, a családi ügyekben nemcsak vállalkozás, hanem senki esetében". (MTI)

Teljesülés: 80%

Nem tudjuk száz százalékra értékelni az ígéret teljesülését, mert bár az egyenesági örökösödésnél valóban eltörölték az illetéket - a téma fontosságát jelzi, hogy Orbán ezt első csomagjába, a 29 pontba is felvette -, de az eredeti ígéret szerint az államnak a családi ügyekben se lenne keresnivalója. Márpedig a házastársak az új szabályok szerint is csak húszmillió forintig örökölhetnek illeték nélkül. Azt pedig nem feltételezzük, hogy a házasság intézményét még az alkotmányban is védeni akaró Fidesz szerint a házastárs nem családtag. Azt, hogy az illeték eltörlése milyen hatással van, egyelőre még nem lehet megállapítani. Az öröklés ügymenetének lassúságára jellemző, 2011. márciusában rekordközeli összeg folyt be az államkasszába örökösödési illetékből, igaz, az ügyek nagy része még az örökösödési szabályok átírása előtt indult.

Leltárkészítés lesz, illetve lesz elszámoltatás, illetve lesz kivizsgálás

Akik ígérték: Kövér László, Orbán Viktor és Budai Gyula

Amikor ígérték: 2010. febrár 24., 2010. február 9., 2009. december 2.

Ahol ígérték: Edelényben, egy lakossági fórumon, illetve a TV2-őn, illetve Budapesten, a Képviselői Irodaházban

Idézet: "Véget kell vetni annak a korszaknak, amikor azt gondolhatták egyesek - sőt, idönként az ország is -, hogy nincsenek következményei a tetteknek [...] Mindenkit el kell számoltatni" - Kövér László. (Orbán Viktor) több ügyet is konkrétan megnevezett, így a BKC, a sukorói kaszinó-beruházás, a MÁV informatika, valamint a 2006.os "adathamisítás" ügyét is, de megjegyezte, hogy nem a kormányzó pártnak és nem is a leendő miniszterelnöknek a dolga, hogy ügyeket diktáljon a nyomozóhatóságok számára. "Minden ilyen, korrupciógyanús ügyet ki fogunk vizsgálni" - Budai Gyula.

05

Teljesülés: 50%

Vannak ügyek. Az Orbán Viktor által külön is kiemelt ügyek közül a sukorói telekcsere miatt az ügyészség már Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését is kezdeményezte a parlamentnél, ám a mentelmi bizottság egyelőre még adatokat kért be az ügyészségtől, melyek ténylegesen is alátámasztják érintettségét. A BKV-s végkielégítések ügyében már az előző kormány alatt rendőrségi vizsgálat indult, a jelenlegi kormány inkább csak a végkielégítések alkotmányba ütköző, visszaható hatályú, 98 százalékos különadójával próbálkozott. A 2006-os "adathamisítás" ügyét tavaly ugyan még felemlegették, de konkrétumok nem történtek. A MÁV Informatikánál is folyik a nyomozás, négy személyt gyanúsítanak hűtlen kezeléssel és orgazdasággal. Budai Gyulát viszont kinevezték elszámoltatási kormánybiztosnak, bár azóta többen szeretnék, ha azzal is elszámolna, hogyan vette meg honvédségi lakóingatlanát.

Lesz több rendőr, sok körzeti megbízott

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. február 9.

Ahol ígérte: TV2

Idézet: Megengedhetetlennek tartja, hogy nincs minden településen körzeti megbízott. Emellett szerinte pótolni kell a hiányzó mintegy háromezer rendőrt, és a Fidesz célja az is, hogy növelje a kapitányságok számát.

Teljesülés: 66%

Az ígéret első fele, a 3000 új rendőr részben már teljesült is, idén március 6-án 1800 rendőr tette le az esküt a Hősök terén - mondjuk a kiképzésük még az előző kormány alatt kezdődött. Tavaly szeptemberben pedig 1200-an kezdték meg a képzést a rendészeti szakközépiskolákban, így hamarosan teljes egészében valóra vállhat az ígéret. A körzeti megbízottak számát szintén még az előző kormány kezdte növelni, de az új kormány is ötszáz új megbízotti poszt létesítésére tett ígéretet még novemberben. Új kapitányságok létesítéséről viszont nem tudunk.

Lesz több pénz a rendőrségre

Aki ígérte: Cser-Palkovics András

Amikor ígérte: 2009. január 19.

Ahol ígérte: közleményt adott ki

Idézet: "A rendőrséget ezért meg kell erősíteni anyagilag és erkölcsileg is."

06

Teljesülés: 95 %

A 2010. évi költségvetésben 195,149 milliárd forintot, a 2011. éviben 222,731 milliárd forintot különítettek el a rendőrség támogatására, tehát nominálisan 14 százalékkal nőtt a rendőrség költségvetése. A kormány ráadásul már tavaly decemberben is kiutalt plusz nyolcmilliárdot a rendőrségnek. Öt százalékot azért vontunk le, mert az idézet második felében Cser-Palkovics a rendőrség erkölcsi megerősítéséről is beszélt. Ez nem igazán történt meg. Az új parlament Balsai István javaslatára elfogadta a jogorvoslati törvényt, melynek értelmében megsemmisítettek minden olyan, 2006. szeptember 17-október 23. közötti ügyben született ítéletet, mely csupán rendőrök tanúvallomásán alapult, ez nem erősítette a rendőri morállt. Ahogy a szolgálati nyugdíjak visszaható hatályú elvételéről szóló kormányzati tervek sem tettek jót az állomány szellemiségének, nem véletlen, hogy a rendvédelmi dolgozók hetek óta tüntetnek.

Lesz három csapás törvénye

Aki ígérte: Schmitt Pál

Amikor ígérte: 2010. március 5.

Ahol ígérte: Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón

Idézet: "Az új kormány már rögtön a ciklus elején bevezeti a három csapás törvényét a nemzeti kormányzás egyik alaptételeként megfogalmazott rend és közbiztonság védelme érdekében". (MTI)

Teljesülés: 100 %

Három fideszes és egy KDNP-s képviselő annyira szorgalmas volt, hogy meg se várták a kormányalakítást az ígéret teljesítésével. A három dobásról szóló törvényjavaslatot már május 17-én benyújtották az országgyűlésnek. (A Fidesz - feltehetően egy félrefordítás miatt - három csapás-nak nevezi, mi maradunk a három dobás-nál.) Az LMP és az MSZP tiltakozása, a Jobbik tartózkodása mellett június 8-én elfogadta a kétharmad a Btk.-módosítást, júliusban hatályba is lépett. Adatokat nem találtunk arra, eddig hány bűnöző fázott rá a három dobásra, bár a kételkedő kriminológusok huhogásán felülemelkedő kormány úgyis elsősorban visszatartó erőt emlegetett. Pintér Sándor belügyminiszter 2011. május 10-i bizottsági meghallgatásán meg is mondta: a három dobásról szóló törvény pozitív hatásai érzékelhetőek, de annak igazi hatásait csak később lehet lemérni. Vagy hiszünk neki, vagy nem.

Lesz hosszabb elévülési idő

Aki ígérte: Hende Csaba

Amikor ígérte: 2010. március 16.

Ahol ígérte: Szombathely (MTI)

Idézet: "Én a magam részéről üdvösnek tartanám és javasolni is fogom, - noha ez nem része a pártprogramnak - hogy az elévülési idő alkotmányos és törvényes módon való meghosszabbítása történjék meg."

Lényeg: Egy közepesen súlyos korrupciós bűncselekmény elévülési ideje a mai büntetőjogi szabályok szerint lejárt az elmúlt nyolc év alatt. Az elévülés szabályait a Btk. írja le, amelyek egyszerű parlamenti többségi döntéssel megváltoztathatók.

Teljesülés: 0 %

Egyelőre nem történt semmi, ugyanaz a szabály, mint ami az ígéretkor volt. Vesztegetésnél és befolyással üzérkedésnél az elévülési idő most is három és tíz év között változik, a bűncselekmény súlyától függően. Pedig nem csak az ígéret betartása kedvéért kellett volna csinálni valamit. Az elévülési idő megnyújtását ajánlotta Magyarországnak az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államok csoportja (GRECO) is a tavaly nyáron kiadott jelentésében. A pár évet sikeresen átsunnyogó vesztegetők és befolyással üzérkedők a GRECO szerint is túl korán lélegezhetnek fel Magyarországon, a legtöbb más tagállamhoz képest rövid nálunk az elévülési idő. Az Index után a GRECO is számon kéri majd a kormányt. A szervezet 2011-re kérte ajánlásai végrehajtását, és jelezte, hogy ezt a folyamatot 2012-ben egyedi megfelelési eljárás keretében fogja értékelni.

Lesz önálló belügyminisztérium

Aki ígérte: Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója

Amikor ígérte: 2010. február 23. 16:30

Ahol ígérte: Szekszárdon tartott sajtótájékoztatót

Idézet: "Önálló belügyminisztériumot hozunk létre"

IMG 7904

Teljesítés: 100 %

A Fidesz tényleg visszaállította az önálló Belügyminisztériumot.

Kevesebb lesz az önkormányzati képviselő, illetve kisebb lesz a közgyűlés

Akik ígérték: Répássy Róbert és Tarlós István

Amikor ígérték: 2010. február 1., illetve 2009. január 15.

Ahol ígérték: Képviselői Irodaház 357-es terem, illetve MTI-nyilatkozat

Idézet: Jelentősen csökkenteni akarják az önkormányzati képviselők számát (mondta Répássy). "A jelenlegi budapesti 67 fős közgyűlést 35 fősre lehetne csökkenteni, ezzel kapcsolatban nem találkoztam még ellenvéleménnyel. Az ősszel felálló új közgyűlés már akár ezzel a csökkentett létszámmal működhetne" - mondta Tarlós.

Teljesülés: 100%

Done és done, ahogy az angolos félműveltségű ember mondaná. Tarlós ugyan bő két évvel ezelőtt még 35 fős közgyűlésről beszélt, a valóságban ennél is kevesebb, 34 képviselő irányítja a fővárost. Az önkormányzati képviselők összlétszáma pedig kb. 25 700-ról kb. 17 250-re csökkent. Arányaiban megyei önkormányzati képviselőből lett a legkevesebb, 835-ről 391-re csökkent a létszámuk.

Lesz magyar katona Afganisztánban és Koszovóban is

Aki ígérte: Németh Zsolt

Amikor ígérte: 2010. január 31.

Ahol ígérte: interjút adott az Indexnek

Idézet: "Az afganisztáni missziót a magunk részéről a NATO legfontosabb missziójának tartjuk, ezért elkötelezettek vagyunk a folytatása mellett. (...) Fontosnak érezzük, hogy e felajánlás megvalósításakor nem szenvedhet kárt a koszovói missziónk, ott továbbra is biztosítani kell a magyar jelenlétet."

D KOS20110521009

Teljesülés: 100%

Koszovóban a negyedik váltásban több mint kétszáz magyar katona teljesít szolgálatot a KFOR-misszióban, Afganisztánban pedig a Magyar Honvédség ad egy Tartományi Újjáépítő Csoportot (PRT) - ennek a tagjai szenvedték eddig a legtöbb veszteséget, legutóbb két katona közlekedési balesetben vesztette életét -, másrészt egy maximum harminc fős Műveleti Támogató és Összekötő Csoportot (OMLT), illetve Afganisztánban tevékenykedik egy Különleges Műveleti Csoport (KMCS) is, illetve magyar katonák irányítják a kabuli repteret és adják a reptér védelmét, illetve helikopteres kiképzőtisztek is szolgálnak az országban. Az OMLT és a KMCS tagjai a II. világháború óta a legnagyobb szabású harci műveletekben részt vevő magyar katonák. A magyar katonák külföldi szerepvállalásáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Lesz magyar-lengyel-román szövetség

Aki ígérte: Németh Zsolt országgyűlési képviselő

Amikor ígérte: 2009. december 15.

Ahol ígérte: Temesváron, egy konferencián

Idézet: "A jövendőbeli magyar kormány elkötelezett célkitűzése, hogy Romániával és Lengyelországgal - e két kitüntetett partnerünkkel - elmélyült térségi együttműködést alakítson ki"

Teljesítés: 10 % (jóindulattal)

Az elmélyült térségi együttműködésért a kormány mindent megtett, ez tény. Orbán Viktor első útja Varsóba vezetett, kiállt Románia 2011-re ígért schengeni tagsága mellett. A magyar–lengyel–román hármas szövetség azonban sehogy sem akar körvonalazódni. A 38 milliós Lengyelország – kis túlzással – nem nagyon vesz észre minket és a gesztusainkat, ők nagyobb pályán akarnak játszani, pillanatnyilag nincs szükségük egy kis közép-európai ország szövetségére. A románok – bár a román ellenzék a bukaresti kormányt többször vádolta azzal, hogy az Orbáni utat követi – meg el vannak foglalva a maguk bajával, sorozatosak a kormány elleni bizalmatlansági indítványok, és még az is előfordult, hogy a külügyminisztériumba kérették a bukaresti magyar nagykövetet.

Lesz kettős állampolgárságuk a határon túli magyaroknak

Aki ígérte: Németh Zsolt

Amikor ígérte: 2010. január 31.

Ahol ígérte: interjút adott az Indexnek

Idézet: "A magyar állampolgárság megadása egyéni kérelemre olyan elvárás, aminek a magyar politikának meg kell felelnie."

hunc

Teljesülés: 100%

Németh Zsolt szavatartó ember, ahogy az előző ígérete, úgy ez is maximálisan teljesült. Mi több, a kétharmados többség a javaslatot még az új kormány eskütétele előtt, 2010. május 26-án elfogadta. A határon túli magyarok egyszerűsített honosításáról szóló javaslatot a parlament végül 344 igen szavazattal fogadta el, csak Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és Molnár Csaba szocialista képviselők szavaztak ellene, és csak öten tartózkodtak. Az egyszerűsített honosítás 2011. január 1-i bevezetése óta eddig hetvenezren folyamodtak magyar állampolgárságért a határon túlról.

Martonyi János külügyminiszter lesz

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. március 26.

Ahol ígérte: Inforádió

Ígéret: Ha a Fidesz kap felhatalmazást a kormányalakításra, a külügyi tárcát, és azon belül az uniós elnökséggel járó feladatokat Martonyi János irányítja majd.

Teljesítés: 100 %

Bárcsak a kormány minden ígérete így teljesülne. Orbán Viktor második kormányának külügyminisztere tényleg Martonyi János lett, és a mai napig ő tölti be a posztot.