no

Elfújta a szél a pesti múzeumi negyedet

Mi valósult meg a Fidesz ígéreteiből? – 2. rész

2011.05.30. 07:52
A tavalyi választási kampányban igyekeztünk összeszedni a Fidesz minden konkrét, később számon kérhető ígéretét. Egy évvel atz Orbán-kormány megalakulása után megbecsüljük, hány százalékban teljesítették vállalásaikat.

Nem lesznek fogorvosi rendelőknek adott HM-megbízások

Aki ígérte: Szijjártó Péter

Amikor ígérte: 2010. április 22.

Ahol ígérte: budapesti sajtótájékoztatón

Idézet: A Fidesz-kormány vállalja, hogy felderíti a Honvédelmi Minisztérium és egy fogorvosi cég között megkötött szerződés ügyét, néhányan biztosan rendkívül kínos helyzetbe kerülnek majd, amikor magyarázatot kell adni arra, mi lehetett az oka ennek a megbízásnak.

000T TRMvd1144772

Teljesülés: 90%

Átbogarásztuk a Honvédelmi Minisztérium szerződéseit, és nem találtunk egy fia fogorvosi cégnek adott megbízást sem. A száz százalékot csak azért nem adtuk meg, mert a tárcának ha tanácsadó fogorvosa nincs is, Gubcsi Lajosa azért van. A teljesítésértékelést fölfelé húzta, hogy úgy néz ki, nemcsak nem lesz, nem is volt fogorvosi rendelőnek adott megbízás. A Szijjártó által gyanúsnak talált szerződésről szóló cikkeket még tavaly helyreigazították azzal, hogy a megbízott cég nem elsősorban fogászati cég, fő tevékenységi köre a gazdasági, üzletviteli tanácsadás. Az ügy elhalt.

Nem lesz radar a Tubesen

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. február 8.

Ahol ígérte: MTV

Idézet: "Le kell ülnünk a NATO-val, és kell találnunk egy másik helyet."

Teljesülés: 100%

Tavaly júliusban hivatalossá vált, hogy nem lesz radar a Tubesen, megmenekült a mecseki zergevirág és a havasi cincér. A Honvédelmi Minisztérium kérésére a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatala megszüntette a Tubesre tervezett radarállomás építésügyi hatósági eljárását. Most úgy néz ki, a NATO-lokátor Tubes helyett Medinán lesz, nem természetvédelmi, nem lakott területen. A honvédelmi tárca szerint Medina katonapolitikailag is jó választás. Hende Csaba miniszter egy márciusi tévéinterjúban jelezte: a lokátor építésének évek óta elhúzódó folyamata miatt egyelőre nem terheli kötbér a tárcát, de a várhatóan nagyjából harminc hónapig tartó építés felénél ez már jelentkezhet.

Lesz zöldbank

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. február 8.

Ahol ígérte: Hír TV

Idézet az MTI-ből: A Fidesz elnöke a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta, a már kidolgozott konstrukció úgy tenné lehetővé a panellakások felújítását és energiatakarékos fűtési üzemmódra való átállást, hogy az közben egyetlen fillérjébe sem kerülne az érintett lakóknak. Hozzátette, az még nem dőlt el, hogy a "zöldbank" teljesen önálló intézmény legyen, vagy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szakosított intézete. Ez attól függ, mit találnak majd az átadás-átvételkor az MFB kasszájában.

D SOS20110421014

Teljesülés: 30%

A harminc százalékot azért ítéltük meg, mert ugyan a zöldbankból még nincs semmi, de a parlamenti interpellációkkal nyaggatott Fónagy János államtitkár kitart amellett, hogy lesz, lesz, lesz, csak később, később, később. Állítólag már dolgoznak az ügyön. A kormány a zöldbank létrehozásának időpontját az Új Széchenyi-tervben és az Európai Bizottságnak benyújtott nemzeti megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervben 2012. január 1-jében jelölte meg. "Egy komplex zöldfinanszírozási rendszer kialakítása, ahogy ön is tudja, csak megfelelő szakmai előkészítés mellett, megfelelő egyeztetések után járhat sikerrel", tette helyre februárban Fónagy kellemetlenkedő MSZP-s képviselőtársát. Varga Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese is azt mondta nemrég az Energiaklub konferenciáján, hogy dolgoznak egy zöldbank koncepcióján.

Lesz új polgári törvénykönyv

Aki ígérte: Répássy Róbert országgyűlési képviselő

Amikor ígérte: 2009. október 13.

Ahol ígérte: MTI-nek nyilatkozott

Lényeg: A köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek az idén ősszel elfogadott új polgári törvénykönyvet

Idézet: "Az új, a szakma támogatását is élvező polgári törvénykönyvnek a választások után, a magyar emberek felhatalmazása alapján hivatalba lépő kormányzat idején kell megszületnie"

Teljesülés: 40%

Nem két perc összerakni egy új polgárjogi kódexet, és állítólag nagyon dolgoznak rajta, ezért megelőlegeztük a bizalmat a 40 százalékkal. A kormány egy tavaly nyári határozattal visszaadta az új Ptk. előkészítését a Vékás Lajos akadémikus vezette szakértői bizottságnak, a koordinációra pedig kineveztek egy miniszteri biztost, dr. Székely Lászlót. Ő januárban azt mondta: a munka három bizottságban folyik: egy szakmai-operatív testületben, amely a szövegek elkészítésével foglalkozik, egy kodifikációs szerkesztőbizottságban és az úgynevezett főbizottságban, amely a szerkesztőbizottság által elfogadott végleges változatokat jóváhagyja. Székely azzal a menetrenddel számolt januárban, hogy a nyár közepére készítik el az új Ptk. tervezetét, amelyet a kormány elé terjesztenek, a parlament decemberben fogadhatja el a törvénykönyvet, és az 2013. január 1-jén lépne hatályba. Répássy legutóbbi, márciusi nyilatkozata alapján egyelőre tartják a ritmust, 2013-ra lehet új polgári törvénykönyv.

Lesz pécsi elkerülő út

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. március 29.

Ahol ígérte: pécsi látogatásán

Ígéret: Orbán Viktor kijelentette, ha a Fidesz kormányt alakíthat, első intézkedései között lesz a pécsi elkerülő út megépítése (Páva Zsolt polgármester közleménye, MTI)

SZT3499

Teljesítés:  0%

Egy év után kijelenthetjük: a Fidesz vezette kormány első intézkedései között nem szerepelt a pécsi elkerülő út megépítése, de még az az 1,8 kilométeres szakasz sem, ami a Kertvárost tehermentesítené. Egyelőre vizsgálják, milyen nyomvonalon vezessen az út, és miként pályázzanak pénzért az EU-hoz. Mindez leghamarabb 2011 őszén derül ki.

Nem lesz regisztrációs jegy

Aki ígérte: Fónagy János

Amikor ígérte: 2010. március 1.

Ahol ígérte: Kossuth rádió

Idézet: A fideszes Fónagy János közölte: eltörlik a regisztrációs jegyet, ha kormányra kerülnek, mert értelmetlennek tarják.

Teljesítés: 0%

A Fidesz vezette kormány csak a regisztrációs jegyet ki nem váltók büntetését szüntette meg, de a több százmillió forintba kerülő, Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt bevezetett rendszert nem törölte el. A regisztrációs jegyet a tömegközlekedést ingyen használóknak vezették be, hogy feltérképezzék utazási szokásaikat.

Lesz újra vonat

Aki ígérte: Fónagy János országgyűlési képviselő

Amikor ígérte: 2009. november 27.

Ahol ígérte: Budapest, Képviselői Irodaház

Lényeg: a kormány 2009 őszén több vasúti vonal bezárásáról döntött, ezek egy részét újra megnyitná a Fidesz

Idézet: "A Fidesz kormányra kerülése esetén mindenütt, ahol erre műszaki lehetőség van, helyre fogja állítani a közösségi közlekedést "

Teljesítés: 50 % (jóindulattal)

Tény: a kormány a 41 bezárt vasútvonal közül 13-on újraindította a forgalmat, de műszaki lehetőség erre ennél több vonalon lenne.

Lesz mindennapi tornaóra

Aki ígérte: Bánki Erik

Amikor ígérte: 2010. február 18.

Ahol ígérte: Index-interjú

Idézet: A terveink: 1. Naponta legyen testnevelésóra.

DCIKA20020114003

Teljesítés: 10%

A mindennapos tornaórákra még várni kell, a mostani állás szerint csak a mindennapos testmozgást vezetik be a 2011 szeptemberében kezdődő tanévben. Nagy volt pedig a fölbuzdulás. Az új parlament megalakulása után nem sokkal Fidesz-KDNP-s politikusok az általános iskola valamennyi évfolyamán kötelezővé tették volna a mindennapi, heti öt kötelező testnevelés órát. A közoktatási törvényt módosító, a mindennapos testnevelés órát előíró rendelkezéseket a 2011-2012-es tanévben vezették volna be az első és az ötödik évfolyamon, majd felmenő rendszerben alkalmazták volna. Később azonban az oktatási bizottság olyan javaslatot nyújtott be, amely szakmapolitikai egyeztetések szükségességére hivatkozva kivette a mindennapi testnevelésórákra vonatkozó rendelkezéseket az eredeti javaslatból. Az ok prózai: nincs elég tornaterem. (Nyáron egyébként, még Meggyes Tamás polgármester regnálása idején Esztergom 200 százalékkal teljesítette a tervet, ott ugyanis heti tíz testnevelés óra kötelező az önkormányzati iskolákban.)

Lesz pályázat a 2013-as U20-as futballvébére

Aki ígérte: Bánki Erik

Amikor ígérte: 2010. február 18.

Ahol ígérte: Index-interjú

Idézet: Szeretnénk, ha Magyarország rendezné a 2013-as U20-as focivébét, ehhez addig négy hasonló méretű stadiont kell felépíteni vagy felújítani.

Teljesítés: 0%

A 2013-as U20-as vébét Törökország, a 2015-öst Új-Zéland rendezi. A törökök az Egyesült Arab Emirségeket és Üzbegisztánt, Új-Zéland Perut, Tunéziát és Walest utasította maga mögé, vagyis Magyarország még csak meg sem próbált pályázni.

Lesz új Puskás-stadion

Aki ígérte: Bánki Erik

Amikor ígérte: 2010. február 18.

Ahol ígérte: Index-interjú

Idézet: MLSZ-stadion nem kell. A Puskás-stadiont viszont rendbe kell hozni, de nem önmagában, hanem a környékét is, ez egy harminchat hektáros terület. Itt felépülhetne végre egy ötezerfős kongresszusi központ, szállodák, egy helyre költözhetnének a sporthivatalok, felépülhetne egy tíz-tizenötezres atlétikai pálya – ha az új Puskás-stadion labdarúgó-aréna lenne, futópálya nélkül. [...] 2014-re állhat az új Puskás-stadion.

800 phpMraGai 08

Teljesítés: 50%

Idén kezdődhet meg a Puskás-stadion fejlesztésének előkészítése, így meg lennénk lepve, ha 2014-ben már állna az új stadion, de soha nem lehet tudni. Ami biztos: a szocialista Magyarország kiemelt beruházásaként a Népstadion öt évig épült. Hogy valami mégis megmozdult, azt onnan lehet tudni, hogy kormánybiztost neveztek ki a stadionfelújításokra. Igaz, ez a döntés is csak a napokban, vagyis a kormány munkába állása után majdnem egy évvel született meg.

Nem lesz futballhuliganizmus

Aki ígérte: Bánki Erik

Amikor ígérte: 2010. február 18.

Ahol ígérte: Index-interjú

Idézet: A futballhuliganizmust már a nyáron megszüntetjük. Személyes beléptetési rendszert vezetünk be a stadionokba, amit mobil beléptető rendszerrel segítünk, a stadionokat kamerával szereljük fel, módosítjuk a Btk-t. A rendbontók szigorúbb büntetésekre és gyorsított eljárásra számíthatnak.

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. január 29.

Ahol ígérte: interjút adott a Nemzeti Sportnak

Idézet: "Határozott jogi szabályozási tervünk van arra, miként lehet a magyar futballt ismét közönségbaráttá tenni, hogy rend legyen a tribünökön, legyenek olyan szabályok, amelyek betartása nem lehet kérdéses. Olyan körülményeket kell teremteni a lelátókon, hogy a családok számára fizikai és pszichés veszély nélküli szórakozást jelentsen a meccsek látogatása. Az angol gyakorlat kiválóan működik és szerintünk beültetése a magyar viszonyok közé megoldást hozhat erre a gondra."

Teljesítés: 0%

Senki sem gondolta, hogy a futballhuliganizmus (vagy a bűnözés) egy csapásra megszűnik az új kormány megalakulásával. Ennek ellenére egy igazán rázós meccs volt, az őszi Újpest-Fradi (6-0), ahol a játékvezetőnek háromszor kellett félbeszakítania a meccset a szurkolók botrányos viselkedése miatt, a mérkőzés előtt pedig egy 17 éves fiút késeltek meg, őt életveszélyes állapotban szállították kórházba. Fejlemény még az ügyben, hogy a Belügyminisztérium a napokban tett ki véleményezésre egy csomagot „a sport huliganizmus jelensége elleni fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról”.

Debrecennek új stadionja lesz

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. január 29.

Ahol ígérte: interjút adott a Nemzeti Sportnak

Idézet: "Debrecen megdolgozott érte, hogy partnere legyen a kormány - a magántőkét is mozgósítva - egy olyan stadion felépítésében, amilyenre a város polgárai már régóta vágynak."

D  OB20060309004

Teljesítés: 100% (jóindulattal)

A közismerten Videoton-rajongó Orbán Viktortól igazán nagyvonalú gesztus volt, hogy 2012-re, alapításának 110. évfordulójára vadonatúj stadiont ígért Debrecennek. A létesítményt 10 milliárd forintból építik. Öröm az ürömben, hogy a Debrecen hosszú évek óta először nem volt a bajnokság legjobb három csapata között, így nem indulhat nemzetközi kupában. És szintén hosszú évek óta először jövőre már azzal is megelégednének, ha az első háromban végeznének, vagyis nem kizárólag a bajnoki aranyérmet tekintik végső célnak.

Lesz múzeumi negyed

Aki ígérte: Tarlós István

Amikor ígérte: 2010. március 2.

Ahol ígérte: Népszabadság

Ígéret: Már az első ciklusban kezdeményezzük egy múzeumi negyed építését az elvetélt kormányzati negyed helyén.

Teljesítés: 0%

Tarlós ígéretét nem a gazdaság helyzet húzta keresztül, hanem a kormány, amikor Szőcs Géza kulturális államtitkár a főváros meglepetésére februárban bejelentette. Inkább a Hősök tere mellett, az 56-osok terén építenek múzeumi negyedet. A semmiből érkezett terv másik kárvallottja a Szépművészeti Múzeum, amelytől elvonták az EU-tól a bővítésre kapott 3,7 milliárd forintot, noha már tavasszal elkezdték volna a munkát. A támogatás elvétele inkább a színfalak mögötti hatalmi harcnak tűnik, mivel a megálmodott múzeumi negyed költségvetése százmilliárdos nagyságrendű kiadást jelentene, különösen, hogy a kormány a Hősök tere és a Budai Vár közt, az Andrássy út kulturális intézményekkel való feltöltésével kulturális tengelyt hozna létre Andrássy negyed néven. A megalomán vízióról februári bejelentése óta semmi hír. Az intézkedések egyetlen eredménye, hogy elmarad a Szépművészeti múzeum turisztikai szempontból is fontos bővítése.

Lesz informatikai felemelkedés

Aki ígérte: Nyitrai Zsolt

Amikor ígérte: 2010. február 25.

Ahol ígérte: budapesti sajtótájékoztatón

Idézet: az informatika a magyar gazdaság motorjává válhat a következő években, az ágazat felemelkedése pedig alkalmas lehet a válságból kivezető út megtalálására is.

12

Teljesítés: 32%

Papíron már nagy előrelépés történt az informatikában, a 2010 végén megjelent Digitális Megújulás kormánystratégia tételesen megmutatja, hogy milyen fejlesztések várhatók, hogy teljesüljön e célkitűzés. Arra persze senki sem számított, hogy az ágazat egy több tízmilliárd forintos különadóval vezeti ki a válságból az országot, és emiatt volt is egy kis összezördülés a távközlési cégekkel. Végül sikerült elsimítani az ügyet azzal, hogy olcsóbbá tették a mobilhálózatok építését. Az állam a második félévben eladja a kihasználatlan frekvenciákat is, amelyek nélkülözhetetlenek a mobilinternet fejlesztéséhez. Elkezdődött az egészségügy modernizációja, az orvosok hamarosan elektronikus kórlapot és receptet írhatnak fel a betegeknek, míg a közlekedés hatékonyságát a BKV járműveibe szerelt fedélzeti számítógéppel növelik, és lesz e-személyi. Az első évben főleg előkészítő munka folyt, sok tennivaló maradt a következő évekre.

Lesz magyar energia

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2009. november 16. 9.35 perc

Ahol ígérte: Duna Palota színházterme, Budapest

Idézet: "Az új kormány célja nem lehet kevesebb, mint az, hogy 20 év alatt megteremtse Magyarország energiafüggetlenségét"

Részletek: csökkenteni a gázfelhasználását, új vezetékek építése a diverzifikáció jegyében, az EU-t határozottabb közös energiapolitikára bíztatni, a régiós országokkal jobban együttműködni, fel kell lépni az ellenséges kivásárlási kísérletekkel szemben, érdemes lenne új atomerőművet építeni, támogatni az energiahatékonyságot és az alternatív forrásokat.

Teljesítés: 50%

A vágy a cél teljesítésére annyi erős, hogy elképesztő összeget, 500 milliárd forintot sem sajnált arra a kormány, hogy megvegye az oroszoktól a Mol ötödét. Az EU-elnökséget kihasználva még februárban az Európai Tanácsban nagyon erőltette a magyar kormány, hogy a nyugatiak támogassák a régió energetikai rendszereinek összekapcsolását. Ebből valami pénz még lehet a következő években, van esély észak-déli új gázvezetékek építésére. A kormány akarja Paks bővítését is, de hogy miből és mikor az még nem világos. Az energiahatékonyságot növelő pályázatokat viszont lelassultak, még az előző ciklusok kifizetéseivel folyik a küzdelem. A kormány valószínűleg arra készül, hogy 2015-től az MVM vegye át az orosz-magyar földgázkereskedelmet. A gyanús ukrán-orosz hátterű, ám olcsó gázkereskedő Emfeszt lényegében bezáratta a kormány.