Nem volt gyűlölet-bűncselekmény a terhes roma nő köpködése

2011.06.01. 12:56
A rendőrség szerint csak becsületsértés történt, amikor márciusban Gyöngyöspatán egyenruhás, maszkos ismeretlenek követtek, köpdöstek egy terhes roma nőt, akinél a riadalomtól megindult a szülés.

Gyöngyöspatán, március elején fekete maszkos, ostoros, egyenruhás férfiak egy nyolc hónapos terhes roma asszonyt testközelből követtek, köpködtek rá és lihegtek a nyakába. A kismama annyira megijedt, hogy menekülőre fogta. Útközben a stressztől megindult nála a szülés, és mire a mentő kiérkezett, megszült a saját házában. A koraszülött kisbabát hosszú napokra el kellett választani édesanyjától, mivel kórházi kezelésre szorult.

A TASZ a kismama képviseletében feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt. A rendőrség szerint azonban nem történt gyűlölet-bűncselekmény, sőt más bűncselekmény sem, hanem becsületsértés szabálysértése - adta hírül a szervezet közleményében.

A TASZ megpanaszolta a feljelentés elutasítását. Panaszukban részletesen elemezték a közösség tagja elleni erőszak (Btk. 174/B.§) tényállását. Felhívták az ügyészség figyelmét arra, hogy ez a bűntett nemcsak bántalmazással, hanem úgy is megvalósulhat, ha valakit valamely csoporthoz tartozása miatt fenyegetéssel arra kényszerítenek, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön.

A fenyegetéssel kényszerítés a jogvédők szerint nemcsak úgy valósulhat meg, ha a sértett életét vagy testi épségét konkrétan veszélyeztető szavak hangzanak el. Az elkövetők ruházata, a maszk, az ostor, a közvetlen közelből követés, lihegés, köpködés olyan körülmények, amik alkalmasak félelmet ébreszteni.

Panaszuk alapján még van esély arra, hogy az ügyészség felülbírálja a rendőrség határozatát, és elrendelje a nyomozást ismeretlen tettesek ellen.