Schmitt Pál a zongoránál és az orgonánál

2011.06.01. 18:39
Schmitt Pál szerint Tolna megyében ugyanazokkal a gondokkal, illetve hasonlóan nagy önkormányzati nekirugaszkodással találkozott, mint országjárása előző négy állomásán. A köztársasági elnök szerdai Tolna megyei látogatása során zongorán játszott szekszárdi gimnazistáknak, majd Bátaszéken a ciszterci apátság orgonáját is megszólaltatta.

Az államfő szerdai útja végén elmondta: Szekszárdon és Bátaszéken is azt tapasztalta, hogy a helyiek nem mondanak le településeik továbbfejlesztéséről, hisznek abban, hogy helyrehozhatják az elmúlt években elkövetett hibákat. Kiemelte: körútjaival újra és újra meggyőződhet az ország szépségéről, mint mondta, a vidék a "gondos kezeknek köszönhetően" talán szebb is, mint a főváros.

Schmitt Pál reggel érkezett a tolnai megyeszékhelyre, ahol a helyi közgyűlés ünnepi ülésén vett részt. Beszédében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokráciának és az önkormányzatiságnak sem lehet alternatívája, a felelős döntéseket ugyanis az emberekhez legközelebbi szinteken kell meghozni.

Schmitt Pál a zongoránál
Schmitt Pál a zongoránál

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, a nagy tervek születhetnek bár Budapesten, azokat végül a legtöbb esetben vidéken kell megvalósítani. Mint mondta, erős Magyarország sem létezhet erős kormány, erős önkormányzatok, valamint erős családok, illetve hitében és önbizalmában is erős emberek tízmilliós közössége nélkül.

Szekszárd visszavár

Schmitt Pál szerint Szekszárdnak, az ország többi településéhez hasonlóan nehéz feladatot jelent a munkanélküliség kezelése, de a helyi önkormányzat vezetőitől azt a tájékoztatást kapta, hogy a város és a megye adósságállománya is kezelhető mértékű. Az államfő követendő példának nevezte a "Szekszárd visszavár" nevű kezdeményezést, amellyel a város arra törekszik, hogy az ideiglenesen máshol tanulni, vagy dolgozni vágyok mihamarabb visszatérjenek, és szülőhelyükön kamatoztassák tudásukat.

Rendhagyó osztályfőnöki óra
Rendhagyó osztályfőnöki óra

A köztársasági elnök ezt követően a szekszárdi Garay János Gimnázium tanulóival beszélgetett, akiket arra kért folyamatosan fejlesszék képességeiket és ne elégedjenek meg eddig elért eredményeikkel. Az államfő a tanintézmény színháztermében tartott rendhagyó osztályfőnöki órát, amelyen elmondása alapján tükröt kívánt tartani a diákok számára, valóban mindent elkövetnek-e lehetőségeikhez képest.

Ha én rózsa volnék

Schmitt Pál a tanulóknak azt mondta: a "Gyorsabban, magasabbra, erősebben!" olimpiai jelmondat nemcsak a sportpályára érvényes, hanem az élet más területein is jelzi, hogy szükség van a tudás és a képességek folyamatos fejlesztésére. A diákoknak azt üzente, jövőjük tervezésénél először mindig arra gondoljanak, mit tesznek meg boldogulásukért, vagyis szerinte soha sem szabad azt hinniük, hogy a "jó Isten örökké a tenyerükön hordozza" majd őket. Schmitt Pál beszéde végén zongorán eljátszotta Bródy János Ha én rózsa volnék című dalát, majd a megyei kórházban tett látogatása után Bátaszéken folytatta útját.

Schmitt Pál orgonán játszik a bátaszéki Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomban
Schmitt Pál orgonán játszik a bátaszéki Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomban

Az államfő itt felkereste a város idősek otthonát és tanuszodáját, majd megtekintette a ciszterci romkertet. Schmitt Pál utazása utolsó programján betért az apátságba, ahol az orgonához ült és a Boldogasszony anyánk katolikus néphimnuszt játszotta.