Új főszerkesztő a Stopnál

2011.06.02. 11:48
Régóta húzódó, az elmúlt hónapban kiéleződő konfliktust zárt le közös megegyezéssel Bohus Péter, a Stop.hu főszerkesztője és a lapot kiadó, MSZP-közeli Opt Ügynöki Kft. Bohus hét eleji távozása után már az új főszerkesztőt is kinevezték. Úgy tudjuk, Lenkei Gábortól a tulajdonosi szándék hatékonyabb megjelenítését remélik.

A hét elején közös megegyezéssel búcsút intett egymásnak a Stop.hu és főszerkesztője Bohus Péter. Értesüléseink szerint Bohus és a tulajdonos között régóta konfliktus volt amiatt, hogy a tulajdonosnak mekkora beleszólása lehet a lap szerkesztett tartalmába. Bohus helyét a korábban többek között a Népszabadságnál dolgozó Lenkei Gábor vette át. A váltás rugalmasságát és előkészítettségét jelzi, hogy a lap impresszumában már Lenkei van feltüntetve főszerkesztőként.

Távozása részleteiről Bohust is megpróbáltuk megszólaltatni, de nem kívánt nyilatkozni.

Kiéleződött a konfliktus

A Stop.hu kiadója, az Opt Ügynöki Kft. az ezer szálon Puch Lászlóhoz, az MSZP pénzcsinálójához köthető, egyébként az MSZP régi, Köztársaság téri székházába bejegyzett Békés Project Kft. tulajdona. A Békés Project egyik tulajdonosa az a Simon Dénes, aki 2005 előtt formálisan is az MSZP parlamenti frakciójának a tanácsadója volt, informálisan pedig Puch László jobbkeze. A cégben egy ideig tulajdonrésze volt Bodrogi Margarétának, Puch volt titkárnőjének is.

Az MSZP és a kiadó összefonódását jól jelzi, hogy 2011. január 11-i ülésén az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Mihály Alapítvány 12 millió forint támogatást itélt meg az Opt Ügynöki Kft-nek.

Úgy tudjuk, Puchnak, illetve az MSZP jelenlegi pártvezetésének nagy informális befolyása van a kiadó, ezen keresztül pedig a portál ügyeire is. A kiadó új ügyvezetője, Wirth Zoltán értesüléseink szerint azzal a feladattal érkezett, hogy Bohust eltávolítsa. Értesüléseink szerint Bohus és a kiadó konfliktusa azután éleződött ki, amikor értesüléseink szerint egy MSZP-s vezető követelésére a Stop megszüntette Gréczy Zsoltnak, Gyurcsány Ferenc propagandistájának az oldalon megjelenő blogját. Gréczy blogját május második hetében távolították el a Stopról, amikor a sajtóban megjelentek a Demokrata Pártról szóló hírek. Gréczy eltávolítása egyértelműen Gyurcsány és Puch László kiéleződő, egyre nagyobb nyilvánosság előtt zajló konfliktusának a része.

Lehetnek még távozók

Bohus távozását szerdán állománygyűlésen jelentették be a lap újságíróinak, akik tudomásul vették a döntést. Ugyanakkor értesüléseink szerint lehetnek, akik Bohussal együtt elhagyják a szerkesztőséget, az egyik szerkesztő tudtunkkal beadta felmondását.

[Bohus Péter korábban az Index munkatársa, kollégánk volt.]