Tettrekész: Szima Judit politikai fogoly

2011.06.04. 22:36

A Tettrekész Magyar Rendőrség szakszervezete (TMRSZ) rágalomnak, hazugságnak és koncepciós eljárásnak tartja főtitkára, Szima Judit őrizetbe vételét. Szimát pénteken állították elő majd vették őrizetbe. Az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy a saját céljaira költötte a szakszervezet pénzét, és kilátásba helyezték előzetes letaróztatását.

Az ügy előzménye, hogy a kormánynak a szerzett jogaikért, így a kedvezményes nyugdíjkorhatár megőrzéséért demonstráló rendvédelmi dolgozók képviselőivel folytatott tárgyalások során a jelek szerint sikerült megosztani a szervezeteket. A követelések mellett a TMRSZ állt ki a legeltökéltebben.

Péntek esti közleményében a TMRSZ jogilag teljesen abszurdnak nevezi a gyanúsítást. "Az egyesülési jog alapján a szakszervezet maga választja meg vezetőit, maga alakítja ki a szabályait, maga határozza meg gazdálkodását és amellett, hogy betartja a különböző pénzügyi szabályokat és jogszabályi előírásokat – amelyeket az APEH (jelenleg NAV) ellenőrizhet a szabályszerűség vonatkozásában – csupán a tagság felé tartozik minden egyes forintról elszámolni"

A szakszervezet szerint az ügyészségnek nincs hatásköre, hogy a szakszervezet gazdálkodását annak célszerűsége vagy indokoltsága alapján vizsgálja. MInt írják, a TMRSZ pénzügyeit könyvvizsgálójuk mellett az adóhatóság is rendszeresen vizsgálta, és mindent rendben talált.

A TMRSZ szerint nem lehet véletlen, a szakszervezeti vezetőt épp akkor börtönözik be,amikor "a rendszerváltás remélhetőleg legnagyobb munkavállalói megmozdulását készíti elő", miként az sem, hogy őrizet 72 órás időtartama a szervezet demonstrációja után jár le.

"Szima Judit bebörtönzése, az állam terrorjának ilyen leplezetlen, gátlástalan és koncepciós pereket idéző jellege ellen fel kell lépnie a magyar munkavállalóknak" – áll a közleményben. A szervezet ezért a június 6-ra meghirdetett demonstráción nem csak a rendvédelmi dolgozók szerzett jogai mellett immár "a politikai fogolyként fogva tartott" Szima Judit szabadon engedéséért is demonstrál.