Jobbikos metálos leplezte le a pogány pálosokat

2011.06.05. 22:13
Nyilatkozatokban határolódott el a pálos rend történetét feldolgozó, dokumentumfilmnek mondott alkotástól az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend magyarországi rendfőnöke. Az alkotók közül a producer, Göbl Gábor igen érdekes, összetett személyiség.
fotó: Jobbik.hu
fotó: Jobbik.hu

Göbl Gábor igazi polihisztor. Egykor a Moby Dick nevű metálzenekar basszusgitárosa volt, ebből fejlesztette magát koncert- majd rendezvényszervezővé, sportmenedzserré, jobbikos polgármesterjelöltté és legújabban "történelmi dokumentumfilmessé". Az utóbbit kénytelenek voltunk idézőjelbe rakni, mert a Göbl producerségével, Császár Tamás rendezésében készült "Pálosok - az ősi magyar rend" című alkotás történelmi dokumentumfilmmé minősítéséhez komoly erőszakot kell tenni mind a történelem, mind a dokumentumfilm szavak jelentésén.

Korlátok nélkül, szabadon

fotó: moby-dick.hu
fotó: moby-dick.hu

Göbl saját megfogalmazásában a film "az alkotói szabadsággal élve cenzúrázatlan és korlátokhoz nem kötött, alkotói szemmel" mutatja be a pálos rend történetét. A cenzúrázatlanság ez esetben a forráskritika, a korlátokhoz nem kötöttség pedig a tények hiányát jelentheti, ezért is juthatnak az amúgy rajzfilmes elemekben is bővelkedő alkotásban olyan úttörő megállapításokra, hogy "a pálosok egy közelebről meg nem fogható vallási közösség, amely már a szkíták idején harcolt", vagy hogy a pálosok táltosnak nevelték Mátyás királyt.

Az állításokkal több probléma is van. Bátor Botond, a Magyar Pálos Rend tartományfőnökének az MTI-nek adott nyilatkozata szerint "a film súlyosan elferdíti az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend történetét és küldetését, mely szorosan összekapcsolódik a kereszténységgel és azon belül a katolikus egyházzal". A katolicizmusba pedig aligha fér bele a táltosneveléshez hasonló pogánykodás. A szkíta múlt pedig a rend XIII. századi alapításával nem fér össze, hiszen a szkíták - akik a történelemtudomány konszenzusa szerint iráni népek lehettek - az előtt kétezer évvel éltek, utolsó ismert birodalmuk is ezer évvel korábban bukott el Magyarországtól igen messze, India középső részén.

fotó: moby-dick.hu
fotó: moby-dick.hu

Göblt és Császárt, ha meghátrálásra késztette is a pálosok tiltakozása, el nem tántorította tervüktől. A filmből ugyan kivágták a pálos rendfőnök nyilatkozatát, de a végül több részre bontott film egyik részét már DVD-n is kiadták.

Törőcsik a Fradi élén

De kicsoda Göbl Gábor, aki cenzúrázatlanul és korlátok nélkül kutatja a történelmet? A Jobbik 2010-es soproni polgármesterjelöltje igen sok szerepben jelenik meg a magyar sajtóban, legaktuálisabban a pécsi női kosárlabdacsapattal kapcsolatban, Páva Zsolt fideszes polgármester ugyanis Göblt tervezte felkérni csapatvezetőnek. Sajátos ötlet, tekintve, hogy a Pécs legnagyobb magyarországi riválisa a Sopron, kicsit olyan ez, mintha Törőcsik lenne a Fradi elnöke. Göbl javára szól, hogy legalább nem a nagy rivális GYSEV, hanem a kisebbik soproni csapat, a Postás ügyvezetője volt korábban. Utána pedig a soproni focicsapaté, amikor Sopronban még volt első osztályú futball. Ezért is vetődhetett fel a neve a Fradi megmentőjeként is. Ebben a szerepben adott nyilatkozatából tudhatjuk meg, hogy gyermeke, Gábor Áron "38 évesen született".

Az Üllői út 129. szurkolói blogon megjelent interjúból megismerhetjük sportvezetői karrierjét, 1997-99 között a Soproni Postás klubmenedzsere, majd a következő évben a diósgyőri DKSK marketingvezetője volt, majd hat évig a Matáv Sopron focicsapatánál volt klubmenedzser majd ügyvezető igazgató, illetve résztulajdonos. Az általa irányított csapatok közül azóta a DKSK és a Matáv Sopron is megszűnt, de ez talán csak véletlen, mert mindkettő már a távozása után.

Miután tárgyalt a pécsi polgármesterrel a kosárlabdacsapat átvételéről, Göbl három nap gondolkodási időt kért. Végül visszalépett, indoklása szerint egyfelől azért, mert az elmúlt három-négy évben elkötelezte magát a közéleti tevékenységének, minden Sopronhoz köti. Másrészt pedig úgy gondolja, hogy a soproni sport is tartogat számára kihívásokat. Bízik abban, hogy a labdarúgócsapat hamarosan magasabb szintre jut, s akkor segítségükre lehet.

Elmaradt a turulavatás

Göbl rendezvényszervezőként is ismert, leginkább talán a szurkolói rendbontásokba torkolló Dunaszerdahely-Slovan Bratislava meccs elé szervezett turulavatós koncertről, ahol olyan - nevezzük nemzeti érzelműnek - zenekarok léptek volna fel, mint a Magozott Cseresznye vagy a Hungarica. A rendezvényt a szlovák hatóságok megakadályozták, a meccsen a Slovan szurkolói és a Magyarországról érkezettek között összecsapás robbant ki, amibe a szlovák rendőrség is brutálisan beavatkozott, egy felvidéki fiatalember - aki életében először volt meccsen - maradandó károsodásokat szenvedett.

Göbl a politikában is aktív. A szkíta-táltos vonalból talán már kikövetkeztették, választott pártja a Jobbik, melynek színeiben 2010-ben Sopron polgármesteri címét is megpályázta. Akkori programjának két fő pontja volt, hogy "a turizmus fellendítésére" legyen díszőrség a soproni országzászlónál, a Barátság parkot pedig nevezzék el a rongyos gárdát alapító szélsőjobboldali ikon Prónay Pálról.