Már hétfőn dönthetnek a korkedvezményes nyugdíjak elvételéről

2011.06.05. 23:11
Háromnapos üléssel tér vissza egyhetes szünet után a parlament. Hétfőn újra alkotmányt módosítanak, hogy elvehessék a korkedvezményes nyugdíjakat, kedden megvitatják, mennyi pénzt vonnak ki az egészségügyből, szerdán pedig az EU kívánalmainak megfelelően módosítják a látványsportok támogatásáról szóló törvényt.

A Széll Kálmán Tervben foglalt egészségügyi átalakításokról szóló törvény általános vitája miatt háromnapos üléssel tér vissza egy hét szünet után a parlament. A múlt héten a COSAC konferenciája miatt elmaradt az ülés, talán ezért sietnek annyira Balsai István és Lázár János fideszes képviselők legújabb alkotmánymódosításának elfogadásával, melyek megteremtik a lehetőségét a szolgálati és korkedvezményes nyugdíjak visszamenőleges elvételének.

Egy nap Gúr Nándor nélkül

Az ülés persze nem ezzel indul, a szokásos menetrend szerint hétfőn délután egykor napirend előtti felszólalásokra, majd interpellációkra kerül sor. Az előbbiekről leghamarabb az ülés előtt tudunk beszámolni, az utóbbiak közül elsőként is azt emelnénk ki, hogy a ciklusban példátlan módon Gúr Nándor nem interpellálja a kormányt. A sort így is egy szocialista, Varju László nyitja "több ember, kevesebb pályázat, lassabb kifizetés?" című kérdésével. A Jobbikos Lenhardt Balázs ugyanilyen rejtélyes, interpellációjának a "folytatódik a kész átverés show!" címet adta. A menetrendszerinti kormánypárti öninterpellációkat - Ágh Péter azt kérdezi, hogy vajon megszünt-e már a korrupció a Honvédelmi Minisztériumban, amire Kalmár Ferenc András kontrázik egy a múltból előbányászott korrupciógyanús üggyel - az elempés Scheiring Gábor követi.

Scheiringet az elmúlt hetekben lelkesen az LMP szélsőbaloldalának neveztük, pedig, mint azt ő és párttársai is tudomásunkra hozták, gazdaságpolitikai nézetei olyannyira egyeznek pártjáéval, hogy konkrétan a párt gazdasági programját jelentik. Utána két szocialista osztozik a hagyományos ellenzéki szerepeken, Tukacs István szakmailag, Józsa István demagóg alapálásból bírálja majd a kormány gazdaságpolitikáját, két jobbikosra meg vagy sor kerül, vagy nem.

Orbán is válaszolhat

Ez után, még a határozathozatalok előtt azonnali kérdések következnek, és ha jól számolunk, most már Orbán Viktornak is válaszolnia kell néhányra, így most ezeket is közvetíteni fogjuk. Ezután következhet első tényleges napirendi pontként a Lázár-Balsai féle alkotmánymódosítás, melynek lényege, hogy a kormány bárkitől elveheti a nyugdíjat, aki az öregségi nyugdíjkorhatár előtt vonult nyugdíjba. Az előterjesztők szerint a kormány ugyan csak a rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíját tervezi elvenni, meg az 57 évesnél fiatalabb rokkantnyugdíjasok jogosultságát felülvizsgálni, de a javaslat szövegéből ez nem - vagy nem ez - derül ki.

Miért drága a cukor?

Ezután elfogadhatják az Alkotmánybíróság létszámbővítéséről szóló törvényjavaslatot is - erre az új alkotmány miatt van szükség, ahol 15 főben határozták meg a bírák számát. Ezután a parlament egy gombnyomással funkcionális légtérblokkot hoz létre Közép-Európa felett, akármi is legyen az. Létrehoznak egy bizottságot is, ami azt vizsgálja, miért drága a cukor - illetve, hogy hogyan privatizálták a cukorgyárakat, és milyen következményei voltak a cukorreformok során képviselt magyar álláspontnak.

Felállítják a Gyöngyöspatán történteket vizsgáló bizottságot, elvonják a képviselő miniszterektől, államtitkároktól, miniszterelnöki biztosoktól és kormánymegbízottaktól - esetleg kormánybiztosoktól és miniszterelnöki megbízottaktól, az összesen négymondatos javaslatban mint a négy megnevezés felbukkan - a képviselői alapdíjon felüli juttatásokat.

Tartási ügyek

Hétfőn szavaznak a Navracsics Tibor közigazgatási miniszter Btk-módosításához benyújtott módosító indítványokról - ez tenné bűncselekménnyé a költségvetési csalást és a táppénzcsalást. Ugyanebben a szakaszban jár a világörökségről szóló törvényjavaslat is.

Hétfőn több törvényjavaslat - a lakásszövetkezetekről, a közúti kölekedési nyilvántartásról, a közbeszerzésekről, természetvédelemről, illetve a határon átnyúló tartási ügyekben a központi feladatok ellátásáról szóló törvények részletes vitáját is lefolytatják - a közbeszerzési törvény módosításának lényege, hogy a helyi önkormányzatoknak nem kell közbeszerzést kiírniuk, ha át akarják adni az iskola fenntartási jogát.

Elveszik, amit el kell venni

Kedden egész nap az egészségügyi törvények módosításának vitája zajlik majd hat órás időkeretben, ezek a Széll Kálmán Tervben foglaltaknak megfelelően csökkentenék, illetve átszerveznék az egészségügyre jutó forrásokat. Szerdán megvitatják az Állami Számvevőszék 2010. évi jelentését és tevékenységét, és több törvényjavaslat általános vitáját is megkezdik.

Ezek közül kiemelnénk a sport támogatásával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, ez önti ugyanis majd végleges formába a kormány egyik legfőbb tavalyi ígéretét, a versenysport támogatását. Brüsszel végül elfogadta a sportot támogatóknak nyújtott adókedvezményt, de csak feltételekkel - a profi sport állami támogatása az EU-ban nem megengedett, az adókedvezmény meg végső soron állami támogatás lenne. A módosításoknak megfelelően társasági adókedvezményt kaphatnak azok a cégek, amelyek öt kiemelt látványsport - labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, vizilabda - utánpótlását vagy létesítményépítését támogatják. Egy évben azonban legfeljebb húszmilliárd forintot nyújthatnak így támogatásként.