Nem engednek követeléseikből a rendvédelmisek

2011.06.05. 18:44
A következő miniszterelnöki egyeztetésen sem enged eddigi követeléseiből a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, így döntött vasárnapi rendkívüli ülésén a szervezet végrehajtó testülete. A fegyveres és rendvédelmi szervek 13 szakszervezete hétfőn ül össze, hogy egységes állásponttal álljanak a kormány elé.

Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára a szakszervezet intéző bizottságának vasárnapi ülését követően tudatta az MTI-vel: a szakszervezet "nem fogad el, és tudomásul sem vesz semmiféle olyan tartalmú kormányzati ajánlatot, amely az aktív, hivatásos rendvédelmi dolgozók, illetve a már szolgálati nyugdíjban lévők megszerzett jogait megvonja, valamint korlátozza". Tájékoztatása szerint mindezek ellenére a tervezett miniszterelnöki egyeztetésen véleményt kíván nyilvánítani a kialakítandó életpálya, a bér és illetmény-nyugdíj rendszerről.

A BRDSZ főtitkára a közleményben arra is felhívta a kormány figyelmét, hogy "az egyes politikai tényezők által különböző negatív jelzőkkel illetett munkavállalóknak kell a miniszterelnök által is igényelt rendet fenntartani. Ehhez viszont az érintettek által elfogadható feltételeket a kormánynak kell megteremteni".

Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, az érdekképviseleti delegáltak és a parancsnoki kar képviselői csütörtök délelőtt a Parlamentben tárgyaltak, de a szakszervezetek szerint nem közeledtek az álláspontok, ezért a kormányfő azt kérte, lehetőleg a hétvégéig zárják le az egyeztetéseket. Még aznap délután a belügyminiszterrel tovább folytatták az egyeztetést, amelyet követően a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke, Powell Pál azt mondta: "kaptunk egy új tervezetet, amely jelen pillanatában elfogadhatatlan a munkavállalói oldal számára".

Powell Pál, valamint Árok Kornél, a demonstrációs testület napokban lemondott vezetője, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője vasárnap délután azt nyilatkozta, még nincs konkrét időpontjuk arról, mikor egyeztetnek újra a miniszterelnökkel. Az MTI úgy tudja, az újabb kormányfői találkozóra a tervek szerint hétfő délután, de legkésőbb kedd délelőtt kerülhet sor.

Hétfő délelőtt valamennyi rendvédelmi szakszervezet ülést tart, és dönt arról, milyen álláspontot képviseljenek az újabb miniszterelnöki találkozón. Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára, akit pénteken hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanújával a Kaposvári Nyomozó Ügyészség őrizetbe vett, hétfőre országos megmozdulást hirdetett a Parlament elé, a Kossuth térre, de a rendvédelmi dolgozók 13 szakszervezetéből egy sem képviselteti magát a megmozduláson.

Árok Kornél a HTFSZ vezetőjeként hétfőn azt kezdeményezi, hogy a rendvédelmi szakszervezetek hozzanak létre egy "valós nemzeti szociális konzultációt", hogy szakterületekre osztva (kereskedelem, egészségügy, oktatás, stb.) dolgozzanak ki alternatívát a kormányjavaslatokhoz. A legnagyobb tűzoltó érdekképviseleti szervezet vezetője arra kérte a szakszervezeteket, aki egyetért a kezdeményezésével, támogassa azt.