Dombiné hozta a Fidesznek Püspökladányt

2011.06.05. 22:28
A várakozásoknak megfelelően nagy fölénnyel nyerték a Fidesz jelöltjei a tragikus autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor polgármesteri és képviselői posztjára kiírt választásokat. A képviselőválasztást ugyanakkor a szavazók érdektelensége miatt meg kell ismételni. A képviselőválasztáson jól, a polgármester-választáson viszont leszerepelt a Jobbik.

Meggyőző fölénnyel nyerte a püspökladányi polgármester-választást a Fidesz jelöltje, Dombi Imréné. A város eddigi alpolgármestere 42 százalékot szerzett, 18 százalékponttal verte a második helyezettet. A polgármester-választással egy időben tartott időközi parlamenti képviselőválasztás az alacsony, 28 százalékos részvétel miatt érvénytelen volt - a megismételt választáson már 25 százalékos részvétel is elég lesz az érvényességhez. Az érvénytelen szavazást amúgy nagy fölénnyel nyerte a Fidesz jelöltje, Bodó Sándor.

DPECS20041121006

A választásokat a tragikus közlekedési balesetben elhunyt Arnóth Sándor fideszese parlamenti képviselő-polgármester megüresedett pozícióira írták ki. Arnóth idén március 16-án vesztette életét. Hazafele tartott Budapestről, amikor az M3-as autópályán egy forgalommal szembe hajtó autós nekiütközött szolgálati kocsijának. A balesetben Arnóth, sofőrje, illetve a vétkes autó ittas, talán öngyilkossági szándéktól vezérelt vezetője is életét vesztette.

Arnóth 1998-ban és 2002-ben is megnyerte a parlamenti képviselőválasztást a püspökladányi körzetben, a 2006-os tavaszi választás elbukása után ősszel polgármesterré választották. 2008-ban lett újra parlamenti képviselő, az MTA elnökének választott Pálinkás József mandátumát örökölte meg. Erről ugyan egy botrány miatt le kellett mondania - "Lógni fogsz!" - kiabálta be a 2008. szeptember 29-i ülésen Iváncsik Imre honvédelmi államtitkárnak -, de 2010 tavaszán újra egyéni mandátumot szerzett. 2010 őszén a polgármesterválasztáson fölényesen, a szavazatok 65,57 százalékával nyert a jobbikos Rigán Istvánnal és a függetlenként induló, de valójában MSZP-s Kincses Lászlóval szemben.

Az őszi önkormányzati választáson a Fidesz szerezte meg az összes egyéni képviselői mandátumot, a Jobbik két listás mandátumot szerzett és immár MSZP-sként Kincses is mandátumhoz jutott.

D  VG20080531002

A tavaly tavaszi parlamenti választáson Arnóth már az első fordulóban mandátumot szerzett 57,02 százalékkal, legerősebb ellenfele ekkor is Rigán István volt. A püspökladányi szavazókörökben még ennél is nagyobb volt Arnóth támogatottsága, amitől alig marad el a Fideszre adott szavazatok száma.

bodo sandor
Bodó Sándor

A vasárnapi választáson tehát előre a Fidesz győzelmére fogadtunk volna. A Fidesz egyik alpolgármesterét, Dombi Imrénét indította a polgármesterségért, a parlamenti képviselőségért pedig a körzet egy másik települése, Sárrétudvari polgármesterét, Bodó Sándort, aki a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke is. Bodó 2011 januárjában lett megyei közgyűlési elnök, miután az addigi elnök, Rácz Róbert a megyei kormányhivatal élére történt kinevezése után még képviselői mandátumáról is lemondott.

Meglepetésre a jobbikos Rigán István csak a parlamenti mandátumért szállt harcba, a polgármesterségre pártja Borsos Lászlót jelölte.

A polgármesterségért a Fidesz és a Jobbik jelöltjén kívül csak két független indul, a parlamenti mandátumért az MSZP és az LMP is harcba szállt. A szocialisták Bangóné Borbély Ildikót indították, aki a Gyurcsány féle Demokratikus Koalíció alapító tagja, a platform alakulásakor tartott felszólalásában arról beszélt, mi a szexi. Az LMP egy Bangónénál is fiatalabb jelölttel, Kocsány Józseffel próbálkozott. A 23 éves diplomás geográfus mélyebb beleszólást ígért a közügyekbe a polgároknak, az öregeknek támogatást, a fiataloknak felkarolást, Sárrétnek pedig munkahelyeket ígért

D  US20071125002

A polgármester-választáson 47 százalékos volt a részvétel, Dombiné 2434 szavazattal, 42 százalékos eredménnyel nyert. A második helyen a független Tóth Lajos végzett 1386 szavazattal, 23,8 százalékkal, a harmadik az MSZP támogatását élvező független, Molnár László lett 1138 szavazattal, 19,6 százalékkal. A választás nagy vesztese a Jobbik, Borsos László nem tudta megismételni a párt 2010-es, húsz százalék feletti eredményeit, csupán 843 szavazatot kapott, 14 százalékot ért el.

Az érvénytelen képviselőválasztáson Bodó a szavazatok 52 százalékát szerezte meg. A Jobbik itt sokkal jobban szerepelt, Rigán István még tavalyi eredményeit is felülmúlva 27 százalékot szerzett - azaz a Jobbik püsökladányi leszereplése inkább a rossz jelöltválasztásnak tudható be. Az MSZP-s Bangóné 15,7 százalékot, az elempés Kocsány József csupán 3,4 százalékot - azaz mintegy 400 szavazatot, az induláshoz szükséges kopogtatócéduláknál is kevesebbet szerzett csupán. A választás második fordulóját két hét múlva tartják, az érvénytelenség miatt valamennyi jelölt újra indulhat.