TASZ: Lehet tüntetni Orbán házánál

2011.06.06. 13:50
A jogvédő szervezet szerint a Terrorelhárító Központ intézkedése, mellyel lezárták a kormányfő lakhelyének környékét, a gyülekezési szabadság jogellenes korlátozását jelentheti.

A TEK múlt heti határozata elrendelte a XII. kerületi Cinege utca és környékének lezárását „védett személy” ott-tartózkodása miatt. A határozat szerint „a területzárás pontosan meghatározza a lezárt terület határait, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll.”

A Társaság a Szabadságjogokáért szerint mivel más védett személy Cinege utcai tartózkodásáról nem lehet tudni, az intézkedés nyilvánvalóan Orbán Viktor személyére vonatkozik. Ő azonban régóta ott lakik, "így érthetetlen, hogy miért éppen most indokolja a miniszterelnök ott tartózkodása az útlezárást. Amennyiben a TEK a sajtóban megjelent hírekre alapozta a határozatot, miszerint a rendvédelmi dolgozók egy csoportja tüntetni fog a Cinege utcában, akkor a döntése a gyülekezési jog előzetes, politikai alapú, éppen ezért megengedhetetlen korlátozásának minősül" – áll a TASZ közleményében.

A gyülekezési törvény akkor teszi lehetővé tüntetés megtagadását, ha az népképviseleti szerv vagy bíróság működését veszélyezteti, vagy ha a közlekedés máshogy nem biztosítható. E feltételek közül Orbán házára egyik sem vonatkoztatható. A TASZ szerint a miniszterelnöknek tűrnie kell a politikai tevékenységére vonatkozó kritikát, és a rendőrségnek nincs joga "gyülekezésmentes övezeteket kialakítani" Orbán nyugalma érdekében.

A miniszterelnök háza előtti tüntetés egészen más jelentőséggel bírhat, mint egy fél kerülettel arrébb megrendezett, mindenki elől elrejtett rendezvény – írják a jogvédők, akik szerint ezért a demonstrációk helyszíneinek megválasztása az alapjogukat gyakorolni vágyók szabad döntésén és nem a rendőrségen múlik.

A rendőrség „személy- és létesítménybiztosítási” határozatának célja még közvetve sem lehet a gyülekezési jog gyakorlásának megakadályozása – fogalmaz a TASZ. Mivel a TEK önkényesen széles körű döntése közvetve alapvető jogok megengedhetetlen korlátozásának veszélyét veti fel, a jogvédők a határozat visszavonását kérik a rendőrségtől.