Azért is kiköltözteti a kormány a Természettudományi Múzeumot

2011.06.10. 12:36 Módosítva: 2011.06.10. 12:36
A KIM kitalálta egy új egyetemet, a Közszolgálati Egyetemet, amelyet a Természettudományi múzeum épületébe költöztetnének. A tervről nem értesítették a múzeum vezetését, múlt héten még úgy volt, a múzeum sorsáról nincs döntés, most viszont "költséghatékonyság szempontjából" mégis költözni kell, hogy másfél év múlva már indulhasson az egyetem. Igaz, valamiért csak félig kell elköltöznie a múzeumnak.

A majdani Andrássy, vagyis múzeumi negyedbe költözhet a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM), amelynek át kell adnia a jövendő Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára a Ludovika főépületét.

"A világvárosokra jellemző múzeumi negyed kialakítása esetén - amely a közeljövőben mint Andrássy múzeumi negyed várhatóan szerepel a kormány napirendjén - szakmailag és költséghatékonyság szempontjából is indokolt lehet, hogy oda más múzeumokkal együtt a Természettudományi Múzeum is átköltözzön" - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt követően, hogy a tárca és a múzeum illetékesei péntek reggel egyeztetést tartottak.

A tárca összegzése szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek a jelenleg kihasználatlan épületekkel rendelkező Ludovika Campusba költözése lehetővé teszi, hogy a Természettudományi Múzeum újabb területeket kapjon.

"A Ludovika korábbi lovardájában, illetve a felszín alatt kialakított termek továbbra is a Természettudományi Múzeum használatában maradnak" - olvasható a KIM közleményében, amely azt állítja, hogy a múzeum vezetése a kezdetektől részt vesz a Ludovika Campus megújítását célzó szakmai előkészítésben.

A minisztérium kiemelte: nem lenne jó, ha a sajtóban a témában kialakult elvi vita félrevinné a Ludovika rossz állapotú műemléki épületének felújítását célzó kormányzati törekvéseket, illetve a Természettudományi Múzeum és a Közszolgálati Egyetem fejlesztésének ügyét.

"Jelen nyilatkozattal a KIM és az MTTM a múzeum költözésével kapcsolatban kialakult vitát lezártnak tekinti" - szögezték le.

A kormány tervez, de nem értik, mit

A Navracsics-minisztérium tervéről a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Matskási István egyébként csak egy levélből értesült. Nem hivatalosan tudta meg azt is, hogy hosszas bizonytalankodás után az intézménynek mégis át kell adnia a jövendő Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára a Ludovika főépületét.

Mint elmondta, az első ütemben 2012 végéig, a másodikban 2013-ban kell átadni az épületben általuk elfoglalt tereket.

Ahogy arról cikkünkben beszámoltunk, a szakemberek irreálisnak tartják Navracsicsék tervét.

„A múzeum jelenleg 41 ezer négyzetméteren működik – ismertette a helyzetet Matskási. – A rendelkezésre álló idő alatt nehezen elképzelhető, hogy egy ekkora, és számunkra alkalmas épületet megterveznének és kiviteleznének.”

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a közönség által ismert kiállítóterek csak egy részét jelentik a múzeumnak. A Természettudományi jelentős gyűjteménnyel is rendelkezik, amelyhez raktárak kellenek. Emellett tevékenységük fontos része a kutatás, így jelenleg is laboratóriumok egész sorát használják, köztük olyan speciális műhelyeket is, amelyekben DNS-vizsgálatokat végezhetnek.

„Csak a csomagolás legalább egy évet venne igénybe” – érzékeltette a feladat nagyságát a vezető.

Csak félig kell kiköltözni?

A levél azt említi, hogy át kell adni a főépület helyiségei közül a gyűjteményi raktárakat, a kutató- és irodahelyiségeket, azaz a földszinti és a padlástéri helyiségeket, amelyeket egy jövőbeni új múzeumi központba kell költöztetni. A levél a mélyszinten lévő légkondicionált raktárakat nem említi.

Nagy Anna kormányszóvivő a múzeum sorsáról tartott múlt heti sajtótájékoztatón még azt közölte, hogy "semmilyen döntés nincs a Természettudományi Múzeum költözéséről". A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról szóló törvényt a közelmúltban hirdették ki. Az intézmény 2012 januárjától alakul meg. Helyéül ugyan a Ludovika épületét jelölték ki, de mivel ez felújításra vár, legkorábban két év elteltével lehet szó az egyetem beköltözéséről.

A Magyar Természettudományi Múzeum 1994 óta tartó rekonstrukciója során - amely hosszabb távon a Budapest több pontján működő múzeum egy helyre költözését szolgálta volna - a Ludovika mintegy 6 ezer négyzetméteres egykori padlásterébe költözött az embertani tár, a madár- és emlősgyűjtemény. A mélyszinteken pedig gyűjteményi raktárak mellett könyvtárat is kialakítottak. A múzeum kiállításait az egykori Lovarda épületében helyezték el, a volt Ludovika Akadémia udvara, valamint a főépület és a Lovarda közötti térszint alatt pedig közönségfogalmi részeket és további kiállítóteret alakítottak ki. A rekonstrukció forráshiány miatt 2008-ban leállt.