Már pártszakadásról tárgyalnak az MSZP-ben

2011.06.10. 08:17
Az MSZP szétválását szorgalmazták a párt tanácsadói a párt programtanácsának csütörtöki ülésén. Az elképzelés szerint egy polgári demokrata - Gyurcsány - pártra és egy baloldali demokrata pártra szakadhatnának.

Konkrétan a pártszakadásról is tárgyaltak az MSZP programtanácsának csütörtöki ülésén, írja a Magyar Nemzet. A programtanács, amit Lendvai Ildikó vezet, elvileg az MSZP megújításán dolgozik, de a csütörtöki ülésen inkább arról esett szó, hogy a párt platformjainak egyre inkább a nagy nyilvánosság előtt zajló háborúja már a párt létét fenyegeti. A Magyar Nemzet cikke szerint a stratégián dolgozó politikai tanácsadó, Lakner Zoltán nyiltan felvetette, hogy jobb megoldás lenne, ha Gyurcsány és platformja kiválna az MSZP-ből és megalapítaná polgári demokrata pártját, míg a megmaradó MSZP demokratikus baloldali párttá alakulna.

Lakner Zoltán nem mondta ezeket a mondatokat

A kiragadott, átfogalmazott, esetenként az eredetitől más személyhez rendelt mondatok alapvetően torzítják el egy háromórás, sok érvet és ellenérvet hozó, korrekt hangulatú tanácskozás tartalmát. Ez alkalommal sem tettem mást, mint a politikai helyzetet elemeztem, ez esetben abból a szempontból, hogy az MSZP-n belüli szituáció mennyiben és hogyan akadályozza bármiféle program kialakítását és megjelenítését.  Gyurcsány Ferenc politikai stratégiájával kapcsolatban számos cikkben fejtettem ki az álláspontomat, ez alkalommal sem mondtam semmi eltérőt attól, amit már korábban megírtam. Amit valóban elmondtam – s ami nem azonos azzal, ami a cikkében szerepel –, az nem titkos, ellenkezőleg: könnyen elérhető a nyomtatott és az online sajtóban - írta Lakner Zoltán levelében.

A tanácskozáson a párt egyik főideológusa, Földes György saját bevallása szerint már arról beszélt, hogy hogyan kéne felosztani a pártvagyont, javaslata szerint Gyurcsányék 20 százalékot kaphatnának.

A tanácsadó Lakner szerint a kettészakadt MSZP utódpártjai 10-15 százalékos támogatottságra számíthatnának a következő választáson, bár nyilván veszítenének is szavazókat.

A tanácskozáson elhangzottakat Gyurcsány Ferenc a Facebookon kommentálta. Szerinte a programtanácsban valójában a Demokratikus Platform ellehetetlenítéséről szóló forgatókönyveket tárgyalta.

Megszólalt Szanyi Tibor is, aki ezúttal a pártegység védelmezőjeként lépett fel. Mint mondta, a párt jövő hétvégi kongresszusán döntenek az MSZP jövőjéről, és az akkor hozott határozatok mindenkire kötelezőek lesznek. Akik ezeket megsértik, azok ellen etikai eljárás indulhat, végső soron kizárhatják őket a pártból.