Uborkafrász miatt nem jöhettek Debrecenbe hamburgi diákszínészek

2011.06.10. 19:27

Nem utazhatott el egy nemzetközi gyerekszínjátszó fesztiválra Debrecenbe a hamburgi Ohmoor gimnázium 15 nyolcadikos diákja, mert a magyar szervezők az "uborka-influenzára" hivatkozva lemondták a meghívásukat - írja a Spiegel Online.

A német lap szerint a gyerekek már túl voltak a próbákon, amikor a múlt csütörtökön emailben értesítették őket a magyar szervezők, hogy mégse jöjjenek, mert fertőzöttek lehetnek. A levélben az állt, hogy nagy aggodalomra adnak okot "az uborka-influenzával" kapcsolatos hírek, több szülő is telefonon jelezte a félelmét, hogy a fertőzést a hamburgi diákok behozhatják Magyarországra. "Ezek a félelmek talán kicsit túlzóak, de mégis komolyan kell venni" - írták a szervezők, majd lemondták a korábbi meghívást. (A XX. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó fesztiváljáról van szó, amit most pénteken és szombaton tartanak Debrencenben).

Az értesítést csalódottan és értetlenkedve fogadta a színházi csoport vezetője, Maike Mittag, aki szerint nemhogy a társulatban, de az egész iskolában sem volt egyetlen EHEC-fertőzött sem. A német szülőket meglepte a bejelentés, ami szerintük nehezen magyarázható, és a gimnázium vezetője is szokatlannak nevezte a döntést. A diákok közül többen sírva fogadták a lemondást, mert nagy megtiszteltetésnek érezték a meghívást a nemzetközi találkozóra. (A gyermekszínjátszó fesztiválon a magyarok mellett így román, szlovén és cseh diákok lépnek fel, pénteken este a rendezvény fővédnöke, Kósa Lajos debreceni polgármester ünnepi fogadást adott a csoportvezető-rendezők tiszteletére.)