Tagad a Hunvald-ügyben megvádolt értékbecslő

2011.06.14. 17:22
Több órán át, részletes vallomásban tagadta bűnösségét a Hunvald-ügy több százmilliós önkormányzati ingatlanpanamákkal kapcsolatos részében megvádolt értékbecslő a Fővárosi Bíróságon.

Az ügyészség sok százmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tízmilliós fiktív szerződések, illetve milliós kárt okozó lakáskiutalások és más bűncselekmények miatt részben bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolja Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt szabaddemokrata elnökét és Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármestert.

Az ingatlanpanamákkal kapcsolatos vád szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítéseket. A kedvezményezett vállalkozói kör személyesen Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd a vesztegetési pénzt. Az ingatlanonként 20-30 millió forintnyi, összesen 366 milliós kenőpénzt az ügyészség szerint többször is az SZDSZ kerületi irodájában vette át az elsőrendű vádlott.

Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő reális piaci áron. A beavatott vállalkozói kör a nyomott áron megvásárolt Király utcai, Dob utcai, Dembinszky utcai ingatlanokat rövid időn belül sok tízmilliós, esetenként 100 százalékos haszonnal adta tovább külföldieknek.

Gál és Hunvald már a korábbi tárgyalásokon javarészt tagadta bűnösségét.

Több órán át ismertette

Kedden Kormos Lajos ingatlan-értékbecslő, negyedrendű vádlott szintén tagadta, hogy a vádbeli ingatlanokról egyeztetett volna vádlott-társaival, és valótlan tartalmú értékbecsléseket adott volna. Terjedelmes írásbeli vallomásának több órán át tartó ismertetése során egyfelől kitért a vádbeli időszak ingatlanáraira, másfelől hosszan foglalkozott azzal, hogy a vádbeli önkormányzati ingatlanokban bérlők laktak, akikkel eladás előtt meg kellett egyezni a kiköltözésről, ami döntő módon befolyásolta az ingatlanok valódi értékét egy új befektető számára.

A vételárat nem az értékbecslés, hanem a kiköltöztetendő bérlőkkel, lakókkal való megállapodás határozta meg, így az értékbecslésekkel nem is lehetett volna megtéveszteni az eladásról határozó képviselő-testületet – jegyezte meg Kormos Lajos, aki hangsúlyozta azt is, hogy a váddal ellentétben nem voltak hamisak az értékbecslései.

A megvádolt szakember elmondta: évtizedek óta ingatlanokkal foglalkozik, cége több ezer értékbecslést készített a fővárosban. Rámutatott: az ingatlanok értékét nem csak az befolyásolta, hogy lakottak voltak, hanem hogy többnyire rendkívül rossz műszaki állapotban akarták értékesíteni azokat, nem egyszer szerkezetre visszabontásuk volt indokolt. Ezen túlmenően a vádbeli ingatlanok között volt műemléki jellegű is, amelynek a felújítása további többletköltségeket jelent egy új beruházónak, így az ügyészség álláspontjával szemben ez nem értéknövelő, hanem értékcsökkentő tényező.

Sem sógora, sem sógornője

Kormos Lajos többször kitért Nagy György korábbi vallomásaira, aki a nyomozás kezdetén gyanúsítottja volt az eljárásnak, ám idővel tanú lett belőle, és terhelő vallomásokat tett több vádlottra. Nagy György a vádbeli önkormányzati ingatlaneladásokban a vevői oldalon lépett fel. Kormos Lajos visszautasította Nagy Györgynek azokat a korábbi vallomásait, amelyek szerint fogalma sincs a piaci értékről, nem érti a szakmáját, és Nagy Györgytől kapta az ingatlanbecslésekhez szükséges adatokat.

Az ingatlan-értékbecslő a bírói kérdések egy részével kapcsolatban jelezte, hogy szeretne felkészülni a válaszra, így a büntetőper csütörtökön az ő meghallgatásával folytatódik. A bíróság többek között a felől érdeklődött: milyen módszerekkel dolgozott a vádlott, és miként tudott esetenként egy nap alatt értékbecslést adni egy ingatlanról.

A vádlott a tárgyaláson szóvá tette, hogy az eljárás anyagilag és erkölcsileg is tönkre tette. "Sajtóhírekkel ellentétben pedig sem a sógora, sem pedig a sógornője nem vagyok Gál Györgynek" – jegyezte meg a férfi.

Az ügyben az ingatlanszakértő több hónapot töltött előzetes letartóztatásban, Gál két és fél évet, Hunvald pedig kettőt. Gál és Hunvald nemrég került házi őrizetbe, illetve lakhelyelhagyási tilalom alá, amit azonban az ügyészség megfellebbezett. Erről a Fővárosi Ítélőtábla dönt rövidesen.