Eszes Tamás másfél év felfüggesztettet kapott

2011.06.15. 13:42
Másfél év felfüggesztett börtönre ítélték nem jogerősen a Véderő parancsnokát.
D MTI20110615008

Egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte szerdán a Gyöngyösi Városi Bíróság Eszes Tamást, a Véderő elnevezésű szervezet "országos megbízott parancsnokát" hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A nem jogerős ítélet végrehajtását a bíróság négy év próbaidőre felfüggesztette. A vádlott és ügyvédje felmentésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

A vád szerint Eszes Tamás ellenállt a rendőri intézkedésnek, amikor június 13-án hajnalban garázdaság gyanújával elő akarták állítani Gyöngyöspatán. Többször az egyik intézkedő rendőr arca felé ütött, majd harapott és rúgott.

Szélsőjobbos kakaskodás

Az eset előzménye, hogy Eszes rátámadt a Jobbik gyöngyöspatai polgármester-jelöltjére is. Juhász Oszkár szerint vasárnap késő este megtámadta őt Eszes Tamás, aki a Véderő parancsnokaként szintén indulni akar a július 17-i időközi polgármester választáson. Eszest a rendőrség hétfőn hajnalban előállította.

Juhász Oszkár a Heol.hu-nak azt mondta, hogy az egyébként Eszes által kezdezményezett találkozón a község határában működő benzinkútnál egyeztettek volna a kampány nyugodt lebonyolításáról. Juhász azt mondta, hogy szóvá tette Eszesnek, amiért ő és támogatói a sajtóban és az interneten lejárató nyilatkozatok tettek közzé.

Feszült a helyzet a faluban

Gyöngyöspatán hónapok óta feszült a helyzet a lakosság roma és nem roma része között. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a közel 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a községben.

D MTI20110615012

Az április 22. és 24. közötti időszakra hirdetett a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a Véderő elnevezésű szervezet, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábornyitás napján ugyanakkor 267 roma asszony és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre.

A feszültség azóta sem csökkent a településen, április 26-án késő este, összeverekedtek a Véderő tagjai a helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt. Időközben lemondott a község független polgármestere és az időközi választást július 17-re írta ki a választási bizottság.