Megtiltották a virrasztást a felsőoktatásért

2011.06.15. 16:29

A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése nem engedélyezi a csütörtök estére tervezett Éjszaka a felsőoktatásért című programot.

"Az Egyetem vezetése úgy döntött, hogy a 2011. június 16-án éjszakára (csütörtök 20.00 órától péntek reggel 8.00 óráig) tervezett hallgatói rendezvényt technikai és tartalmi akadályok miatt nem engedélyezi" - közölte a szervezőkkel Forgács Csaba campus igazgató és Trautmann László campus elnök. Az intézkedés értelmében  június 16-án este 6 óra után csak a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói tartózkodhatnak a Közgáz Campus épületeiben (Főépület, Sóház, C épület), a biztonsági szolgálat dolgozói ellenőrzik az igazolványokat, este 10 óra után pedig senki nem maradhat bent.

A rendezvény célja nem az eredeti elképzelésnek megfelelően alakult és technikai problémák is voltak, mondta az Indexnek Mészáros Tamás a Corvinus rektora. Kiderült, hogy a szervezők nem tudják kifizetni a rendezvény biztosításához szükséges személyzetet, és ezt az egyetem sem kívánja kifizetni, közölte a rektor.

Mészáros Tamás szerint az egyetem vezetése nem értett egyet azzal sem, hogy a Corvinuson politikai természtű rendezvényt tartsanak. "Minden hallgatói kezdeményezést támogatunk, eredetileg ez is annak indult, hogy a diákok előadókat hívnak meg és velük beszélgetnek. Kiderült azonban, hogy a rendezvényre nem corvinusos hallgatók is érkeznek és ez politikai jellegű demonstráció lesz. Ilyen rendezvény megtartásához korábban sem és most sem járul hozzá az egyetem vezetése."

Az Index kérdésére, hogy a Corvinus vezetése kapott-e figyelmeztetést akár a minisztériumtól, akár a rendőrségtől, Mészáros Tamás határozott nemmel válaszolt.

A csütörtök este nyolctól péntek reggel nyolcig tartó virrasztáson a felsőoktatás átalakításáról eddig kiszivárgott kormányzati tervek ellen akartak tiltakozni. Különböző egyetemek és főiskolák hallgatói nemrég hozták létre a Hallgatói Hálózat nevű csoportot, amely a diákok hiteles érdekképviseletét tűzte ki célul. A szervezők közös gondolkodást kezdeményeztek a felsőoktatás jövőjéről. Csütörtök estére szakértőket hívtak meg a Corvinusra és workshopokat szerveztek a felsőoktatásról. A meghívottak között volt Radó Péter oktatáspolitikai szakértő, Tamás Gáspár Miklós filozófus, és Gagyi Ágnes a Balpop műhely szervezője.

A Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán a tiltás ellenére azt írja: "mindenképpen találkozunk holnap! Ez a történet is csak azt igazolja, hogy miért kellett belevágnunk ebbe az egészbe."

Májusban kiszivárgott egy olyan - később cáfolt - kormányzati terv, amely szerint a Corvinus Egyetemet összevonták volna a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A hír napvilágra kerülése után a Corvinuson már tartottak egy spontán összejövetelt, amelyet maga Mészáros Tamás rektor tartott a hallgatóknak.