Négy képviselő húzta ki szerda hajnalig

2011.06.15. 08:31 Módosítva: 2011.06.15. 08:38

Szerdán reggel háromnegyed hatkor fejezte be a még kedden délután kezdődött ülésnapját, négy képviselő tartott ki a végéig. A Ház reggel nyolckor folytatta munkáját.

A képviselők utolsó napirendi pontként az egyes eljárási és az igazságszolgáltatást érintő törvények alkotmányügyi bizottság által kezdeményezett módosítását tárgyalták.

Cser-Palkovics András, az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnöke hajnali ötkor azt mondta, hogy a kiemelt peres ügyek mihamarabbi lezárása a cél. A közélet tisztaságát beárnyékoló visszaélésekkel, valamint az állami vagyon megkárosításával összefüggő büntető és polgári perek gyorsítását célozza a kezdeményezett módosítás.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága által kezdeményezett módosítás létrehozza a kiemelt jelentőségű ügyek csoportját, amelyekre speciális szabályok vonatkozhatnak. Az eljárások felgyorsítását szolgálja az egyes eljárási határidők rövidítése, illetve az, hogy az ilyen ügyeket tárgyaló bírókat lehetőség szerint mentesíteni kell az egyéb ügyek alól. A fideszes képviselő szerint szintén a bíróságok tehermentesítését szolgálja, hogy az ügyészség megjelölheti, melyik bíróság előtt nyújtja be a vádiratot.

A különböző garanciális elemek érvényesülésének áttekintéséhez egészen péntekig van lehetőség módosító javaslatok benyújtására. Répássy Róbert államtitkár a kormány álláspontját ismertetve azt mondta, a javaslat illeszkedik a kormány programjába, ezért támogatják azt. Szerinte nem lehet olyan alkotmányossági problémát felhozni, amelyet ne lehetne kijavítani.

Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint a javaslat alkotmányellenes, a koncepciós büntetőeljárás alapjait teszi le. Sérelmezte, hogy a kormánynak nincs álláspontja a kérdésben. A képviselő megjegyezte, hogy a 386 képviselőből 4 van jelen a szerda hajnali általános vitában. Szerinte a társadalomnak arra van igénye, hogy a saját ügyeik felgyorsuljanak. A javaslattal privilegizált helyzetbe hozzák azokat, akik politikusként súlyos bűncselekményeket követnek el, és ez nem támogatható.

Az LMP-s Dorosz Dávid szerint három baj van a javaslattal: ami benne van, ami nincs, és ahogy a Ház elé került. Szerinte "déli szél" van a kormány vitorlájában, mert a Közép-afrikai "banánköztársaságokban" vannak ilyen büntetőtörvények. Szerinte erre utal a 48 órás védőtől való elzárás, a 120 órás őrizet, az ügyészség pedig szeret-nem szeret játékot játszhat a bíróságokkal. A javaslat alkotmányellenes, ütközik az unió alapjogi chartájával, és olyan irányelvekkel is, amelyeket most dolgoznak ki, mondta.

Az elnöklő Lezsák Sándor szerda reggel, egy perccel háromnegyed 6 után lezárta a parlament keddi ülését.