Bohócforradalom 2011

2011.06.16. 11:03
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Bohócnak öltözött rendvédelmisek tüntetnek

    Bohócnak maszkírozva tüntetnek a korkedvezményes nyugdíjak tervezett megvonása ellen csütörtök délután a rendvédelmi szakszervezetek. A tüntető rendőrök és tűzoltók visszavonják a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazatokat, amelyeket este elvisznek a Sándor-palotához. Emellett négy szakszervezeti konföderáció országos tüntetéseket és autós demonstrációkat tart.

  • cikkünk a témában:

    Fiatal vagyok és nyugdíjas

    Miért jár a korkedvezményes nyugdíj? Mennyit lehet keresni mellette? Mit ér a törvény? Szájbarágó.

  • Négy szakszervezeti szövetség tart autós figyelemfelhívó demonstrációt 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntetések lesznek. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) azt követeli a kormánytól, azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt. Az Országgyűlés szerdán kezdte meg az általános vitát egy munkaügyi módosító csomagról, amely számos ponton megváltoztatja a Munka törvénykönyvét. Megszüntetnék az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanácsot (GSZT) és a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot (GEF) és ezeket egy testületben, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban vonnák össze.

  • cikkünk a témában:

    A közmédiás szakszervezetek is támogatják a tüntetéseket

    A Magyar Televíziónál, a Magyar Rádiónál, a Duna Televíziónál és MTI-nél dolgozókat képviselő szakszervezetek csatlakoznak a mára meghirdetett tüntetésekhez, és szolidaritásukat fejezik ki a munkavállalók alkotmányos jogainak védelmében meghirdetett minden törvényes demonstrációval. De nem mind.

  • Június 2-án tárgyaltak a rendvédelmi szakszervezetek Orbán viktorral. A tárgyalás után Árok Kornél, a rendvédelmisek demonstrációs bizottságának elnöke azt mondta: javasolta Orbán Viktornak, hogy menjen ki a Kossuth térre, és tartson ott szociális konzultációt. Mint Árok Kornél fogalmazott, a kormányfő erre azt mondta, az ötletet majd elmondja a bohócügyi államtitkárának. Erre reagálva hirdette meg Árok és a demonstrációs bizottság másik korábbi vezetője, Kónya Péter a bohócforradalmat, amellyel azt akarják kifejezni, hogy bohócnak nézik őket. Ha jól értjük.

  • cikkünk a témában:

    Három bohóc és egy boszorkány

    Délután két órakor még csupán néhány százan voltak a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése ellen tiltakozó tüntetésen az Alkotmány utcában, a Parlament közelében. A közönség leginkább 40 és 50 közti férfiakból áll, akik jellemzően bajuszt és a kilencvenes években divatos légyszemüveget viselnek. A gyülekezők között csak három bohócnak öltözött rendőr volt. Meglepő módon láttunk egy boszorkánynak öltözött nőt seprűvel, aminek értelmezésén egyelőre dolgozunk.


    Rendvédelmi dolgozók tüntetése nagyobb térképen

  • Több mint száz autó gyűlt össze a Hősök terén, ahol négy szakszervezeti szövetség tart autós demonstrációt tiltakozásul a nyugdíjrendszer átalakítása, a Munka törvénykönyvének módosítása, az Országos Érdekegyeztető Tanács átalakítása és az egyeztetés nélkül végrahajtott kormányzati intézkedések ellen. A menet háromkor indul el.

     

  • Autós felvonulás útvonala nagyobb térképen való megjelenítése

    Jelentősen lelassíthatja a belváros forgalmát Budapesten, hogy délután háromkor elindult a szakszervezetek autós felvonulása. Több mint száz autó vonul rendőri biztosítás mellett a Hősök teréről Budáig, majd a Lánchídon visszatér Pestre és a Hősök terére. Az akciót négy szakszervezeti szövetség, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szervezte. Így támogatják a korkedvezményes nyugdíjak tervezett elvonása ellen tüntető rendvédelmi dolgozókat, és tiltakoznak a kormány munkavállalókat sújtó intézkedései és a Munka törvénykönyvének átalakítása ellen. A szakszervezetek 15 megyeszékhelyen tatanak figyelemfelhívó demonstrációt, négy megyeközpontban pedig tüntetéseket.

  • Csehországban is ma van a nagy szakszervezeti tiltakozás napja, országos sztrájk bénítja a tömegközlekedést. A tüntetőkkel tárgyalni akaró pénzügyminisztert megsorozták paradicsommal és tojással. Folyamatosan frissülő beszámoló Prágából itt olvasható.

  • Délután négy óra előtt kezdődött hivatalosan a rendvédelmi dolgozók tüntetése. A színpadon két bohócruhába öltözött ember tartott beszédet, vélhetően a két szervező, Árok Kornél és Kónya Péter. Mostanra a teljes Alkotmány utcát lezárták a Bajcsy-Zsilinszky útig. Az utcán végig állnak a tüntetők, egyelőre ritkásan. Emiatt nehéz pontos tömegbecslést adni. Tudósítónk 500-1000 főre becsüli a megjelentek számát. Az Alkotmány utcába folyamatosan érkeznek újabb tüntetők. A szónokok elmondták, hogy este nyolc órakor várnak még több embert, akkor jár le sok rendőr szolgálata.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A szónokok arra hívták fel a figyelmet, hogy tudomásuk szerint a kormány provokátorokat küldött a demonstrációk megzavarására, ezért mindenkit arra kértek, ne üljön fel a provokációnak és ilyen esetben szóljon a tüntetést biztosító rendőröknek. A szervezők békés tüntetést akarnak. Most kezdődik a civil ébredés ideje, és eljön majd annak az ideje is, amikor megmutathatják az erejüket, mondta az egyik szónok

  • Az Alkotmány utcában a rendvédelmi dolgozók elkezdték a bohócforradalmat. Szavazóurnákat állítottak fel, mindenki bedohatja azt a lapot, amelyen visszavonják a Fideszre tavaly leadott szavazatukat.  Este hétig "kampánycsendet" tartanak, majd nyolckor elindulnak a Sándor-palotához és - a szónokok megfogalmazása szerint - tiszteletüket teszik a köztársasági elnöknél, aki aláírta a korkedvezményes nyugdíjak elvonását lehetővé tévő alkotmánymódosítást. A bohócszavazás végeredményét este tízkor hirdetik ki.

    BSZ 8817
  • A rendőrök fegyvere a duda és a kereplő. A harsogó ipari dudák miatt a környéken lehetetlen beszélgetni, akkora a zaj.

  • Az M3-as autópályán feltartóztattak több buszt, amely rendőr tüntetőket hozott Budapestre, mondta a színpadon az egyik szónok. Elmondása szerint a buszok utasait leszállították, a csomagjaikat is átvizsgálták.

  • "Itt már nem a nyugdíjról van szó, hanem a diktatúráról", mondta egy idősebb tüntető tudósítónknak az Alkotmány utcában.

  • A tüntetés egyik szervezője, Kónya Péter szerint  legalább 15 ezren vannak az Alkotmány utcában. Ez a helyszínen lévő tudósítóink szerint erős túlzásnak tekinthető, de tény, hogy egyre többen érkeznek. Nemrég futott be a debreceni tűzoltók legalább százfős csapata, impozáns, fekete rövidnadrágos egyenruhában. A csoport felének baseballsapkáján árpádsávos jelzés látható.

  • Egyre furább furább figurák jelennek meg a tüntetésen. Tudósítónk egy középkori vaspáncélba öltözött embert látott sétálni az Alkotmány utcában.

  • Egyre több bohócruhát vagy bohócorrot viselő embert látni. A helyszínen arcfestést is csinálnak. Egy férfi azt mondta, "én nem bohócorrot akarok, csak ide egy könnycseppet", és a szeme alá mutatott.

    BSZ 8803
  • Ingyen adnak zsíroskenyeret hagymával a tüntetőknek, igaz, a kenyéren a zsír a hőség miatt már cseppfolyós halmazállapotú. Fáklyákat is lehet venni, amelyek darabja ötszáz forint. Ezeket az esti felvonuláshoz lehet majd felhasználni, amikor a tüntetők menete megindul a Várba, a köztársasági elnök hivatalához. 250 forintért bohócsíp, 400 forintért változatos színekben pompázó papír bohóckalap kapható.

  • Tudósítónk tízfős csoportot látott az Alkotmány utcai tüntetésen, amelynek tagjai fekete bakancsot, fekete nadrágot és fekete, Szebb jövőért feliratú pólót viseltek. A tüntetést láthatóan mások is a maguk javára akarják fordítani: különböző szórólapokat osztanak ismeretlen szervezetek, de ott vannak a Munkáspárt aktivistái is.

  • A tüntetők nagyon komolyan veszik a szavazást. Három-négy tömött sorban összesen legalább 400-500 ember áll az Alkotmány utcában felállított urnák előtt. Aki végigállja a hosszú sort, szavazólapot kap, amelyen a következő szöveg olvasható: "A Fidesz-KDNP pártszövetségnek a kétharmados többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal MEGVONOM!!!" A szavazólapon két rubrika közül lehet beikszelni egyet. Az egyiken "Igen" szerepel, a másikon pedig a "De".

     
  • A téren új rigmus született, a rímeléssel nem vacakolnak. Így hangzik: "Táncolj, Viktor, búcsúbuli."

  • A színpadon név szerint felolvasták azoknak a képviselőkek a nevét, akik megszavazták az országgyűlésben a korkedvezményes nyugdíjak elvonását lehetővé tevő alkotmánymódosítást. A bekiabálások és fújolások alapján a legnépszerűtlenebb Orbán Viktor, Lázár János és Kövér László volt, de a legnagyobb, percekig tartó füttykoncert Farkas Flórián nevét követte, aki a Fideszben a cigányság képviselője.

  • Egy 56 éves, elmondása szerint "gyogyóálló" mellényt viselő férfi tudósítónknak azt mondta: már tíz éve nyugdíjban van, és akik sajnálják tőle ezt a magas nyugdíjat, azok ne azt képzeljék, hogy egy medencében lubickol, hanem Siófokon tengeti életét egy második emeleti panellakásban. "Idegileg készültem ki", mesélte a férfi, aki 1981-ben második helyezést ért el az országos mesterlövészversenyen. Mikor az ideggyengeségéről beszélt, egy mellette elhaladó férfi egyetértően jegyezte meg, ő is háromféle xanaxot szed.

  • "Ha Orbán bohócnak néz minket, akkor azok is vagyuk" - magyarázta bohócjelmezét az egyik rendőr tüntető. "A kormány arroganciájára szeretnénk ezzel felhívni a figyelmet - mondta egy amúgy katonaként dolgozó demonstráló. - Azt szeretnénk, ha mindenki megértené, hogy itt nem csak arról van szó, hogy minket néz le a kormány, hanem minden magyar állampolgárt is." Egy harmadik megkérdezett a rejtőzködéssel magyarázta a sminket. "Itt vége a demokráciának, és jobb, ha nem látják az arcomat."

  • A jelentős számú sajtófotós közt egy külföldi turista is fotózta a bohócnak öltözött tüntetőket. Kérdésünkre, hogy szerinte mi zajlik itt, azt válaszolta: "Valamilyen demonstráció. De mindenki nagyon vidámnak tűnik."

  • Az Alkotmány utcai tüntetésen tudóstóink találkoztak a teljes politikai paletta híveivel. A legfeltűnőbbek a szélsőjobbosok voltak, akik Szebb Jövőt feliratú pólóikról, rovásírásos kiegésztőikről voltak felismerhetők. A debreceni tűzoltók kontingensének fele a fekete egyenpólóhoz árpádsávos bézbólsapkát viselt.

    Transzparenseket lengetett ugyanakkor a Kommunista Párt, és szórólapozott a szintén szélsőbalon mozgó Munkáspárt. A transzparensek és megszólalások egy része utalt az MSZP-s szimpátiára. A demonstráció jellegéből adódóan a fideszesség jeleit  nem lehetett felfedezni.

  • A rendvédelmi dolgozók tüntetése kezd elfáradni. Holtidő van, nem igazán történik semmi. A hangszórókból a "Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés" és az "Imádok élni" című örökzöld slágerek szólnak. A résztvevők elfoglalták a környék vendéglátóipari egységeit, békésen sörözgetnek. A tüntetés közelében egyetlen bolt van, oda nem is lehet beférni, annyira tele van. A vidékről érkezők Budapest nevezetességeit tekintik meg. A hangulat jó, nem lehet nem mosolyogni, amikor tisztes családapák bohócjelmezben és kifestett arccal hülyéskednek. Tudósítónk értékelése szerint a szakszervezetek ezzel bebizonyították, hogy nemcsak a kemény, füstbombás, tűzcsapnyitogatós tüntetéshez értenek, tudnak vidám demonstrációt is szervezni. Az egész olyan mint egy joviális juniális.

     
  • Szijjártó Péter, a magyar kormányfő szóvivője szerint a nemzeti ügyek kormánya az emberek pártján áll, és nem tartja szép dolognak, ha egyes szakszervezetek és szakszervezeti vezetők számára politikai ambíciójuk kiélése és politikai pecsenyéjük sütögetése sokkal fontosabb, mint az emberek érdekképviselete.

    "Az is jól látszik, hogy van néhány szakszervezeti vezető, aki bohóctréfát űz annak az állománynak a képviseletéből, mely állomány tagjai megbízták őket azzal, hogy az érdekeiket képviseljék. Ezeknek az embereknek sokkal inkább az lenne a feladatuk, hogy a rájuk bízott állomány érdekeit képviseljék, nem pedig az, hogy bohóctréfát űzzenek az emberek és családok ezreiből. Mi ezt egy nagyon nem szép dolognak tartjuk" - mondta Szijjártó Péter Pozsonyban. (MTI)