Bohócforradalom 2011

2011.06.16. 17:59
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Békéscsabán az egyik Szarvasi úti áruház parkolójából indultak a demonstrálók, körülbelül negyvenen gyűltek össze. A konvojt a Cibere Hírmondó Trabant vezette, a Korzó téren 39 fokot mutatott a hőmérő. (beol.hu)

  • A pécsi szervezők negyven-ötven autóra számítottak, ehhez képest hetvennégy kocsi vett részt a megmozdulásban. A belváros forgalmát nem akasztotta meg jelentősen a tüntetés, a konvoj kanyarodásakor csak néhány tucatnyian torlódtak fel. (bama.hu)

  • Borsik János, Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke elmondta: azért szervezték a megmozdulást, mert az április 9-i szakszervezeti demonstrációnak "nem volt olyan hatása a kormányra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az országos konföderációkkal és a munkáltatói képviselettel". Szeptember környékén újabb megmozdulásokra lehet számítani, ha a kormány nem akar tárgyalni a partnereivel, közölte. (MTI)

  • A két bohócnak öltözött főszervező, Árok Kornél és Kónya Péter bohócversenyt hirdettek, egyenként szólítják a színpadra a megjelent bohócokat. Elsőként Lotti, a lila miniruhás szexi bohócnő érkezett, majd egy nagymagyar, a nagy magyar zászlót lobogtató nemzeti bohóc. "Én egy nyugdíjas bohóc vagyok, aki jövőre nem kap nyugdíjemelést" - következett a következő bohóc. Egy másik nyugdíjas is benevezett a versenybe, bár ő nem volt jelmezben. "Én csak egy ócska nyugger vagyok, a Fidesz-kormány ocsmány bohóca" - mondta. Egy nő a lányával lépett színpadra. "A lányommal vagyok, egészségügyben dolgozó bohóc" - mutatkozott be a pszichiátriai ambulanciáról érkezett hölgy. Ezek után Kónya és Árok bejelentették, hogy minden bizonnyal megdőlt az egy négyzetméterre jutó bohócok világcsúcsa.

  • A buszról is megerősítették azt a korábban felröppent hírt, hogy az M3-as autópályán, Hatvannál feltartóztatták a tüntetésre utazó rendvédelmiseket. Az utasokat leszállították, a jármű csomagterét átvizsgálták. (heol.hu)

  • Zalaegerszegen negyedórás volt az autós-motoros tiltakozó felvonulás. Szalai Géza, az MSZOSZ helyi szervezője elmondta: az előzetes jelentkezésekhez képest csaknem kétszer annyian, 120 járművel vettek részt a demonstráción, amelyhez olyan szakszervezetek is csatlakoztak – köztük a Liga –, amelyek korábban nem jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozó rendezvényen. (MTI)

  • Este hét órakor lejárt a bohócforradalom kampánycsendje, de hogy ennek mik a következményei, az nem derült ki helyszíni tudósítónk számára. A kampánycsend lejártakor Kónya Péter egy perces néma vigyázzállást rendelt el Nagy Imre emlékére, akit ma 22 éve temettek újra és ma 54 éve végeztek ki. Ezután az Egymillióan a demokráciáért mozgalom nevében Székely Sándor kezdett szónoklatba, tudósítónk szerint elcsépelt, de könnyen fújolható kormányellenes kijelentésekkel.

  • Tudta meg helyszíni tudósítónk. Azt is kiderítette, hogy este nyolcig kizárólag a tüntetést támogató civil szervezetek szólalnak fel, most éppen a Viharsarokból. A civilek között ott van a Mopedautósok Érdekvédelmi Szervezete is. A civil szónoklatokért a tüntetés résztvevői nem lelkesednek, Kónyánál több rendőr és tűzoltó is protestált, hogy hadd menjenek inkább ők a színpadra, mert "mi értelme van ennek". "Higyjétek el, hogy nagyon sok értelme van" - felelte Kónya, de nem győzte meg a tüntetőket. "Ezzel mit érünk el, hogy itt sétálgatunk" - morogtak.

  • A civilek órájában állítólag Seres Mária is felszólal, illetve Kónya közlése szerint Orbán Viktor is. Tudósítónk hitetlenkedésére Kónya elárulta, hogy mivel ez egy bohócforradalom, egy bohócorbánviktor fog felszólalni.

  • A korábban beígért Orbán-felszólalás egy 2007-es beszéd volt, amit a demonstrálók őrjöngve fogadtak, jelentette tudósítónk. Ezután Seres Mária szólalt fel, és bírálta a parlamenti politizálást. Mint fogalmazott, "amint a képviselők bekerülnek, jogilag függetlenné válnak". Beszéde közben Kónya Péter szót kért, és felháborodását fejezte ki, amiért a Hír tv arról számolt be, hogy mintegy százan tüntetnek az Alkotmány utcában.

  • Egyelőre csak húsz-harminc ember jelent meg a Fővám téren, hogy tiltakozzon a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen. A rendezvényt eredetileg a Corvinus Egyetemen tartották volna, de az intézmény rektora tegnap az esemény politikai jellegére hivatkozva betiltotta a hallgatói fórumot. A Corvinusra csak az intézmény hallgatóit engedik be. A biztonsági őr tudósítónkat is feltartóztatta, sőt, két levelezős hallgatót sem engedett be, mert nem volt náluk az igazolványuk. A Hallgatói Hálózat által szervezett akciót így a Fővám téren lévő parkban kezdik meg, a tervezett előadásokat pedig valószínűleg a Kossuth Klubban tartják meg ma este.

  • Csaknem félórás késéssel indult meg a tüntetők menete a Kossuth téren és a Lánchídon át a budai várhoz. Tudósítónk jelentése szerint a demonstráció érthetetlen okokból, illetve Kónya Péter főszervező szereplési vágya miatt húzódott el. Kónya a civilek órája után ragadta magához a mikrofont és fél órán át hergelte a tömeget olyan mondatokkal, hogy "a parancsnokaitok nem védenek meg titeket", illetve, hogy "a Fidesz-kormány elhitette velünk, hogy nincs más út". Tudósítónk szerint olyan érzete volt az egésznek, mintha egy hatalomra törő politikus beszélne. Ehhez képest Kónya azt is bemondta, hogy az egyik tévé híradójában politikai rendezvénynek minősítették a tüntetést, pedig az nem az, az egybegyűltekkel egy nagy közös nemmel mondatta ki ugyanezt.

  • A tömeg elindulása után látszik igazán, hogy ha nem is 15 ezren, de tényleg sokan vannak a demonstrálók. Tapasztalt szemű tudósítóink szigorúan nem tudományos mérése, így ezúttal nem száz százalékig megbízható jelentése szerint 5-6 ezer ember vonulhat éppen a Sándor-palotához.

  • "Orbán, takarodj!" és "Elkúrtad! Elkúrtad!" skandálással vonulnak a tüntetők a budai vár felé. Menet közben a Kossuth téren a lengyel Szolidaritás szakszervezetek zászlaja alatt gyülekező lengyel szimpátiatüntetők várták őket.

  • Miskolcon körülbelül ezren demonstráltak a kormány megszorító intézkedései miatt. A városháza és a megyeháza között vasutasok, pedagógusok, vasasok és még sokan mások gyűltek össze a szakszervezetek demonstrációjára. Síppal, kereplővel, dudával, bekiabálásokkal adtak nyomatékot annak, hogy nem értenek egyet a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetésével, a Munka Törvénykönyv átalakításával, nyugdíjrendszer egyeztetés nélküli átalakításával. (MTI)

  • Helyszíni tudósítónk jelentése szerint váratlanul nagyra hízott a tömeg a vonulás alatt. A sor eleje már átért a Lánchídon, a sor vége viszont még bőven a Kossuth térnél van, az MTA épületétől nem is látszik a vége a tömegnek. Tudósítóink szerint legalább tízezren vannak. A vonulás nagy fennakadást okoz a közlekedésben, a 2-es villamos sem jár.

    Fotó: Földes András
    Fotó: Földes András
  • Tudósítónk jelentése szerint a Clark Ádám téren éppen videóklippet forgatnak, talán a Back 2 Black zenekar, legalábbis tudósítónk az énekest, Bebét felismerte. "Ki ez a két homokos?" - kérdezte a zenészek láttán pár kopasz tüntető.

  • Körülbelül 50-100 ember vett részt a Corvinus Egyetem mellett a Fővám téren tartott demonstráción, amelyet a Hallgatói Hálózat nevű szerveződés tartott a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen. Egy gimnazista lány a téren azt mondta: tovább akar tanulni, Magyarországon akar maradni, de a felsőoktatás átalakításáról szóló hírek elbizonytalanítják. A tüntetők átvonulnak a Kossuth Klubba, ahol workshopokat tartanak Radó Péter oktatáspolitikai szakértő, Tamás Gáspár Miklós filozófus és Gagyi Ágnes publicista részvételével.

    Nem engedték be őket a Corvinusra
  • A menet java már hegynek felfele halad a Clark Ádám tér után. Tudósítónk jelentése szerint egyre több fáklya ég csonkig, ennek két következménye van, egyrészt mindent sűrű, fekete füst borít, ezért alig lehet látni, másrészt sokan eldobálják a még égő fáklyájukat. Tudósítónk attól tart, hogy véletlenül felgyújtják.

  • Rosszul lett egy, a tüntetést az út mellől szemlélő férfi a Halászbástya alatt, jelentette tudósítónk. Beszámolója szerint a testes férfi az úton fekszik, "levegő kéne neki, de az a füst miatt nincsen". A tüntetők mentőt hívtak, ami most már meg is tudja közelíteni a helyszínt, mert a tömeg java már elvonult.

  • Megérkezett a menet vége a Sándor palota elé. Tudósítónk jelentése szerint a többség leült a fűre és a hangszórókból áradó musical-slágereket hallgatja.

  • A tűzoltók szerint nem vonatkozik rájuk az Országos Katasztrófavédelem tiltása, mivel a tűzoltóságok az önkormányzatok alá tartoznak. Ők maguk Esztergomból érkeztek, ahol munkáltatójuk, a polgármester, Bakondi György az OKF parancsnokának állítólagos fenyegetése ellenére engedélyezte a tűzoltónak, hogy teljes felszerelésben tiltakozzanak.

  • Kihirdették a bohócforradalom szavazásának a végeredményét, 19 561-en vonták vissza a Fideszre leadott szavazatukat. Tudósítónk jelentése szerint a tömeg azt skandálja, hogy "Gyere ki, Pali!", de lehet, hogy ezt a köztársasági elnök nem hallja, ugyanis a palota összes ablakán be van csukva még a spaletta is.

  • A szavazás végeredményéből, a 19561 leadott szavazatból Kónya és Árok, a két szervező arra következtetett, hogy összesen 35 ezren voltak, jelentette tudósítónk. Árok ezután bejelentette, hogy "a bohócforradalomnak ezennel vége, menjetek haza békével".

  • Tudósítónk jelentése szerint a tömeg pillanatok alatt elhagyta a Sándor-palota előtti teret és rendben távozott, ezzel a bohócforradalom ténylegesen véget is ért.