Mesterházy ledarálta Gyurcsány borítékját

2011.06.17. 12:20 Módosítva: 2011.06.17. 13:10
Az MSZP elnökének elege van a vádaskodásból, ezért egy mozdulattal véget vetett a borítékügynek. Egyúttal a belügyminiszterhez fordult, hátha neki több információja van az őszödi beszédről. A Belügyminisztérium viszont közölte: a tárca nem hajlandó részt venni az MSZP-t érintő vitában.

Mesterházy Attila olvasatlanul megsemmisítette azt a borítékot, amelyet Gyurcsány Ferenctől kapott, és amelyben a volt kormányfő állítása szerint azoknak a neve szerepel, akik feltételezése alapján kiszivárogtatták az őszödi beszédet.

Gyurcsány csütörtökön közölte: valószínűsíti, hogy kik adták át a sajtónak az őszödi beszédről készült hangfelvételt, döntő erejű bizonyíték híján azonban nem nevezi meg őket.

Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

A pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: ha Gyurcsány Ferenc, akinek zárt körben elmondott beszéde nyilvánosságra jutott, nem érzi megdönthetetlennek, és ezért nem hozza nyilvánosságra információit, nem vállalja ennek felelősségét, akkor tőle sem várható, hogy ezt a volt miniszterelnök helyett megtegye. Ezért Mesterházy Attila újságírók előtt felbontotta, majd olvasatlanul egy iratmegsemmisítőbe tette és ledarálta a korábbi kormányfőtől kapott borítékot.

"Talán még a Fidesznek is érdeke"

Az MSZP elnöke felszólította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy tegyen nyilvánossá minden, az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos, rendelkezésre álló információt. Elmondta: talán még a Fidesznek is érdeke, hogy kiderüljön, "ki volt az a személy, amennyiben a jelentésekből ez kiolvasható, melyik szocialista politikus lehetett", aki kiszivárogtatta az őszödi beszédet. Hozzátette, ha az információk között minősített adatok vannak, azt kezdeményezi: a nemzetbiztonsági szolgálatok a parlament szakbizottságának zárt ülésén adjanak róluk tájékoztatást.

A kérdésre, hogy ha vizsgálatot kér, a Gyurcsány Ferenctől kapott borítékot miért nem adta át a titkosszolgálatnak vagy a nyomozó szerveknek, a pártelnök úgy felelt: azért, mert a volt kormányfő beismerte, hogy nem tudja bizonyítani, amit leírt, "a vádaskodásból pedig éppen elég volt".

A Belügyminisztérium ki akar maradni

A Belügyminisztérium pénteken rövid közleményben reagált Mesterházy felszólítására. Azt írták: "A Belügyminisztériumot a kormány és a törvények irányítják. A 2010-es választásokkal véget ért az a korszak, amikor a titkosszolgálatokat politikai célokra lehetett felhasználni.
Ezen, a mára csak az MSZP-t érintő vitán, a magyar nép már túltette magát. A szocialisták kíméljék meg az országot a múlt vitáitól. A Belügyminisztérium nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem."

Gyurcsány a Facebookon azt írta: "a legutóbbi olyan frakcióülésen, ahol előkerült Őszöd ügye és kérésre újra elmondtam, amit akkor tudtam, azt kérdeztem a jelenlévőktől, hogy kívánják-e, hogy kimondjam az érintett(ek) nevét? (A frakcióülés időpontjában még csak egyetlen emberre vonatkoztak ismereteim. Azóta megváltozott a helyzet.) A frakció nem válaszolt kérdésemre. Ezt követően azt ajánlottam, hogy zárt borítékban átadom a nevet az MSZP vezetésének, és döntsék el ők, hogy vállalják-e a nyilvánosságra hozatal összes ódiumát? Erre a felvetésre sem volt válasz."

Iváncsik másként emlékszik

A Blikknek nyilatkozó Iváncsik Imre szocialista képviselő szerint viszont ennek éppen az ellenkezője igaz. "Többen követeltük tőle, árulja el, kire gyanakszik, ne éltesse a legendát, hogy őt elárulták. Végül azt mondta, majd leadja az elnöknek a nevet" – idézte a lap Iváncsik Imrét.

A lap úgy tudja, hogy Gyurcsánynak nem voltak 100 százalékos bizonyítékok a kezében a kiszivárogtatóról, ezért nem vállalta a nyilvánosságra hozatalt, de miután a napokban éppen őt vádolták meg párttársai ezzel, szükségesnek látta, hogy lépjen az ügyben.