Szeptemberben zárt ajtók mögött folytatódhat a Budaházy-per

2011.06.17. 20:23

Szeptemberben, feltehetően ismét zárt tárgyalással folytatódik a terrorcselekmény vádjával indult büntetőper Budaházy György és társai ellen a Fővárosi Bíróságon (FB), valószínűleg tanú lesz Toroczkai László is - mondta az elsőrendű vádlott védője pénteken.

Szikinger István elmondta: a pénteki zárt tárgyaláson folytatódott annak a tanúnak a meghallgatása, akit korábban az ügyben azzal gyanúsítottak, hogy a Budaházy vezette Hunnia Mozgalom "katonája" volt és társaival részt vett egyes merényletekben, de a bűnüldöző hatóságokkal való együttműködés miatt ellene megszüntették a nyomozást.

Ez a tanú már múlt héten megkezdte a vallomástételt, eleinte nyilvános tárgyaláson, ám néhány óra elteltével az ügyész indítványára, a tanú védelmében, a bíróság zárt tárgyalást rendelt el. Mi több, akkor nem csupán a hallgatóságot és a sajtót, de Budaházyt és egyik vádlotttársát is eltávolíttatta a teremből. Azóta ilyen körülmények között zajlik a büntetőper.

Budaházy védője szerint, miután három tárgyaláson nem sikerült befejezni a tanú meghallgatását, várhatóan vele folytatódik ősszel a büntetőper, feltehetően zárt ajtók mögött. Szikinger szerint teljesen indokolatlan a tanú nyilvánosság kizárásával történő meghallgatása. A zárt tárgyalás múlt hét szerdai elrendelése ellen több védő és Budaházy is tiltakozott.

Az ügyvéd arról nem adhatott felvilágosítást, hogy a tanú milyen tartalmú vallomásokat tett a zárt tárgyalásokon, azt viszont elmondta, hogy a bíróság a pénteki tárgyaláson helyt adott több bizonyítási indítványnak.
Az ügyészség kérésére várhatóan tanúként hallgatják majd meg Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli vezetőjét, ami az ügyvéd szerint azért különös, mert ezt a nyomozás során az ügyészség még nem tartotta indokoltnak. Ugyanakkor, a védelem indítványára, meghallgatnak majd egy olyan tanút is, aki a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezetről adhat információkat, méghozzá - az ügyvéd szerint - egészen más jellegűeket, mint amelyekre a vádiratból következtetni lehet.

Szikinger István szóvá tette azt is, hogy az ügyész a pénteki tárgyaláson újabb terjedelmes iratcsomót adott át a bíróságnak, és tett a védelem számára ily módon megkésetten hozzáférhetővé. Az ügyvéd szerint nem ez az első eset, hogy a vádhatóság késedelmesen teljesíti törvényi kötelezettségét, és ezzel sérti a védelem jogait.

Az FB a honlapján pénteken annyit közölt, hogy a büntetőper szeptember 14-én tanúk meghallgatásával folytatódik.