Vidáman vonulj transznemű gyerekeddel

2011.06.17. 20:57 Módosítva: 2011.06.18. 11:07
Szombaton délután tartják a 16. Meleg Méltóság Menetét, a demonstráció az elmúlt két év rövidített útvonala után ismét a fél belvároson áthalad. A rendezvény végén, jelképes ünnepség keretében az arra igényt tartó párokat anyakönyvvezető adja össze. Kiemelt rendőri készültség és ellendemonstrációk várhatók.

Idén a tavalyinál hosszabb útvonalon, a Hősök terétől az Andrássy úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton át az Alkotmány utca Kossuth téri torkolatáig vonulnak a résztvevők, a menet 16 órakor indul. A demonstráció a Budapest Pride 2011 leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) film- és kulturális fesztivál része.

A menetet az első vállaltan meleg választott amerikai képviselő, az 1978-ban meggyilkolt Harvey Milk unokaöccse, Stuart Milk nyitja meg. Magyar részről Göncz Kinga EP-képviselő lesz az egyedüli megszólaló.

Angyalszárnyakkal, síppal, dobbal, kutyával

"Hangosan, színesen, táncolva, énekelve, zenélve, korlátok nélkül, családtagjaiddal, barátaiddal, akár nőnek vagy férfinak öltözve, meleg fiaddal, leszbikus lányoddal, transznemű gyermekeddel, angyalszárnyakkal, hatalmas táblákkal, síppal, dobbal, kutyával, együtt, biciklin, mosolyogva, boldogan" vonuljunk – fogalmaznak felhívásukban a szervezők. A rendezvény végén, jelképes ünnepség keretében az arra igényt tartó párokat anyakönyvvezető adja össze.


A Meleg Méltóság Menetének útvonala nagyobb térképen

Februárban a rendőrség első körben nemet mondott a menet útvonalára, a forgalom túlzott akadályozására hivatkozva. A szervező Szivárvány Misszió Alapítvány bírósághoz fordult, mire a BRFK visszakozott.

Változik a BKV-menetrend

Több BKV-járat menetrendje megváltozik szombat délután a felvonulás miatt. A kisföldalatti 15 óra és 17 óra között nem közlekedik. A 4-es és a 6-os villamosok 14 órától 17 óráig megosztva, a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér, valamint a Széll Kálmán tér és a Jászai tér között közlekednek. A 2-es villamosok 15 óra és 21 óra között a Vágóhídtól csak a Kossuth térig szállítják majd az utasokat. A 75-ös és a 79-es trolibuszok mindkét irányban módosított útvonalon járnak 14 órától 17 óráig, és szintén más vonalon közlekedik ugyanebben az időszakban a 20E, a 30-as, a 30A és 105-ös jelzésű autóbusz. A 73-as trolibusz 14 órától várhatóan fél hatig az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út lezárása miatt nem közlekedik. A 76-os trolibuszok megosztva, a Jászai tér és a Lehel tér között rövidített útvonalon, illetve a Keleti pályaudvar és a Károly körút között szállítják az utasokat. A 109-es és a 115-ös autóbusz osztott útvonalon jár majd.

Erőszakos évek

A melegfelvonulást a Jobbik provokációnak tartja. A párt szombat délutánra hirdette meg a menet útvonala közelébe, a Kodály köröndhöz a gárdistákkal "demonstrál" a Jobbik című performanszot, ez a rendezvény azonban a melegtüntetés szervezői szerint nincs a rendőrségen bejelentve. Egy másik ellendemonstrációt viszont meghirdettek, ezért a rendőrség nagy erőkkel készül a szombati menet biztosítására.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet: amennyiben a felvonulás során a rendőrség jogellenes tevékenységet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket arra, hogy azonnal intézkedjenek a jogellenes magatartás abbahagyásáért, és ha a figyelmeztetésnek nem tesznek eleget, a rendőrség törvényes eszközökkel fel fog lépni a rend fenntartása érdekében.

A Szivárvány Misszió Alapítvány szerint egyébként a BRFK diszkriminatív módon jár el, miután évek óta kizárólag csak a meleg méltóság menet kapcsán, és kizárólag csak a békésen felvonuló leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek figyelmét hívja fel a törvény betartására.

Steigler Sándor, a meleg méltóság menetének szervezője szerint "a felvonulás résztvevői részéről sem közerkölcs- vagy közszeméremsértő, sem más jogellenes magatartás miatt korábban nem indult eljárás, a résztvevők eddig is, ez után is a hatályos jogszabályok betartásával élnek gyülekezési jogukkal". A szervezet hiányolta, hogy a BRFK a törvény betartására a bejelentett ellentüntetések kapcsán nem hívta fel a figyelmet, így nem hangsúlyozta, hogy a felvonulók megfélemlítése, zaklatása, bántalmazása a gyülekezési szabadság jogának megsértése, illetve a közösség tagja elleni erőszak tényállását valósítja meg.

A sokáig komolyabb atrocitások nélkül megrendezett melegfelvonulások a 2006-os őszi, utcai tömegdemonstrációk során felbátorodó szélsőségesek "jóvoltából" először 2007-ben torkolltak erőszakba. Az ellentüntetők először csak sértegették a felvonulókat, majd rájuk támadtak, tojással, kövekkel, sörösüvegekkel dobálták őket, a fesztivál után pedig a város utcáin vadásztak meleg párokra, sokakat csoportokba verődve vertek meg.

2008 volt a mélypont

A legsúlyosabb atrocitások 2008-ban történtek. Az ellentüntetők még brutálisabbak voltak, már napokkal a felvonulás előtt Molotov-koktélokat dobtak a józsefvárosi Magnum szauna előterébe, és megtámadtak egy belvárosi melegbárt.

A melegfelvonulás résztvevőit a radikálisok tojásokkal, kövekkel, gázgránátokkal dobálták, a rendőrök egy csoporttól savas kémhatású folyadékokat és Molotov-koktélokat foglaltak le. Az ellentüntetők megtámadták a rendőröket is, kövekkel dobálták őket, többször össze is csaptak velük, rendőrségi járműveket gyújtottak fel. Több politikust is támadás ért. A néhány száz főnyi, jellemzően csuklyás-maszkos tüntetőt könnygázzal és vízágyúval kellett oszlatni, csaknem hatvan embert tartóztattak le, több tucat ember megsérült.

2009 óta javul a helyzet

Ezek után a 2009-es melegfelvonulás szinte békés volt. A radikálisok csak a rendőrökkel csaptak össze, miután a kordonok miatt dobótávolságon kívül rekedtek. A tüntetésről hazafelé tartók közül viszont volt, akit megtámadtak.

A 2010-es rendezvényen nem történt atrocitás. A felvonulást az Andrássy út Hősök tere és Oktogon közötti szakaszára korlátozták, ám a melegek és szimpatizánsaik még ezt a rövid szakaszt sem használhatták: az Oktogon előtt 200 méterrel visszafordították őket az ott kiabáló ellentüntetőkre hivatkozva, csorbítva a gyülekezési jogukat.

Splitben verekedés volt, Pozsonyban és Varsóban béke

Egy hete Splitben szétverték a város első melegfelvonulását, a horvát kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az erőszakot. Varsóban is voltak ellentüntetők a múlt hét végén a 10. Egyenlőségi parádén, de nem csaptak össze a résztvevőkkel. Pozsonyban szintén incidens nélkül zárult a júniusi melegfelvonulás.Az ottani Pride előtt húsz nagykövet állt ki nyílt levélben a homoszexuálisok felvonulása mellett, mert egy évvel korábban botrány volt a meleg büszkeség menetén.

"Mi, a nemzetközi közösség tagjai képletesen szólva a felvonulás résztvevői mellett vagyunk, akik békésen gyülekezve ki akarnak állni emberi jogaikért, hogy terjesszék a homoszexuális közösséget érintő ismereteket Szlovákiában" - olvasható a magyar nagykövet által is aláírt nyilatkozatban.

Hasonló szöveget adtak ki a szombati budapesti felvonulás előtt Magyarországra akkreditált diplomaták. "Az elmúlt években az esemény ellen megnyilvánult erőszakos cselekményeket figyelembe véve kiállunk ezen emberek joga mellett, hogy e hagyományos rendezvényen békésen és törvényes keretek között vonuljanak fel" - fogalmaz a 19 nagykövet, akik szerint "az alapvető emberi jogok és értékek iránti tisztelet minden kormányt arra kötelez, hogy állampolgárait az erőszaktól megóvja, valamint hogy mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítson".