A felvonulókat elterelték, a tüntetőket körülzárták

2011.06.18. 20:25 Módosítva: 2011.06.18. 20:28
Az idei melegfelvonulást is meg akarták zavarni ellentüntetők, de a rendőrség sikeresen elválasztotta egymástól a két csoportot. A meleg méltóság menete az Oktogonnál váratlan kitérőt tett, itt a rendőrség könnygázt és gumibotot is bevetett a melegeket gyalázó tüntetők ellen, négy embert előállítottak. Az összecsapásokból a melegek menetében vonulók alig érzékeltek valamit. A rendőrség négy embert vett őrizetbe.

Délután háromtól gyülekeztek a Hősök terénél az Andrássy úton a 16. Meleg Méltóság Menetének résztvevői. Körülbelül ezer felvonuló gyűlt össze. A csoportban sok külföldi volt, sokan jöttek Németországból és Ausztriából.

A rendőrség szinte hermetikusan lezárta az Andrássy utat és környékét. Az Andrássyt a keresztutcákról sem lehetett megközelíteni, a lezárt területre csak az ott lakókat engedték be. Emiatt a felvonuláshoz később is lehetetlen volt csatlakozni.

Az Andrássy út elején az 1978-ben meggyilkolt amerikai melegjogi aktivista, Harvey Milk unokaöccse, a Harvey Milk Alapítvány vezetője tartott beszédet.Mint mondta, lehet, hogy megpróbálták megállítani és diszkriminálni  őket, de mégis megtartják a Pride-ot. Lehet, hogy megpróbáltak diszkriminatív rendelkezéseket írni az alkotmányba, de mégis itt vannak, hogy elmondják, hogy egyenlőek. Hozzátette, lehet, hogy megpróbálták úgy definiálni a házasságot, hogy megtagadják tőlük, hogy ugyanolyan jogokkal szeressenek, mint mások, de ők mégis így fognak tenni. Beszéde végén felolvasta Barack Obama közleményét, amelyben az amerikai elnök az ENSZ pénteki, az LMBT-közösség tagjainak alapvető jogaiért kiálló határozatát üdvözölte. "Ez nem ruhapróba, ez az életünk" - mondta Stuart Milk.

Nicolas Beger az Amnesty International Európai Irodájának igazgatója elszomorítónak nevezte, hogy az új magyar alaptörvényből kimaradt a szexuális orientáció alapú diszkrimináció tilalma és, hogy rendkívül szűk módon határozták meg a házasság fogalmát. Véleménye szerint a magyar EU-elnökség kudarcot vallott abban a tekintetben, amikor érvényesítenie kellett volna a diszkriminációellenességet.

A felvonulás megkezdése előtt a Kodály köröndnél kis performanszt adott elő a Jobbik. Három, a betiltott Magyar Gárda egyenruhájába öltözött ember tartott magasba egy "Mások vonulhatnak" feliratú transzparenst. Novák Előd Jobbik-alelnök azt mondta: akciójukkal arra a különbségtételre akarják felhívni a figyelmet, hogy a melegeknek nem tiltott a felvonulás, a gárdistáknak viszont igen. Novák értelmezése a melegek kirívóan közösségellenes magatartás tanúsítanak, ezért a Jobbik a felvonulást garázdaságnak tartja. Novák hangsúlyozta: kis performanszukat szándékosan a melegfelvonulás megkezdése előtt tartották, mert el akarták kerülni a provokációt.


A kitérő útvonala nagyobb térképen

A meleg menet nyugodtan haladt az Andrássy úton, az Oktogonnál azonban közel háromszáz ellentüntető gyűlt össze. A tömeg azt skandálta, hogy mocskos buzik és mocskos zsidók. A rendőrség ekkor ügyes taktikai húzást alkalmazott. A melegfelvonulást váratlanul elterelte egy mellékutcába, hogy kikerülje az Oktogont, az Oktogonnál skandáló ellentüntetőket pedig kettős kordonnal zárta körül.

Az ellendemonstrálók közül többen megpróbáltak a kettős kordonból kitörni a körút felé, hogy közelebb jussanak a melegfelvonulás résztvevőihez, illetve üvegekkel dobálták a rendőröket, de a több sorban felsorakozó rohamrendőrök gumibottal és paprika spray-vel verték őket vissza és több rendbontót kiemeltek a tömegből.

A melegfelvonulás résztvevői így alig találkoztak az ellenük tüntetőkkel, egyedül akkor halhattak bekiabálásokat, amikor átvágtak a Nagykörúton. A menet egy idő után visszatért az Andrássy útra és békésen folytatta útját. Amikor megfelelő távolságra ért, a rendőrség akkor nyitotta ki az Oktogonnál húzott kordon, és az ellentüntetőket csak a Blaha Lujza tér felé engedte távozni.

A meleg méltóság menetében haladó tudósítónk azt jelentette: a felvonulás így kifejezetten vidám hangulatú volt. A menetben haladók nagy része is csak később, a telefonjukon olvasott hírekből értesültek arról, hogy kisebb összecsapások voltak az Oktogonnál a rendőrök és az ellentüntetők között.

A rendőrség a melegfelvonulás egész útvonalát szigorúan biztosította. A Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál is kordont állított fel, itt állt ugyanis a Meleg Méltóság Menetének színpada. Itt Göncz Kinga szocialista EP-képviselő beszédében úgy fogalmazott: azért jó, hogy a melegfelvonulás az Alkotmány utcában ért véget, mert "az új alkotmánnyal még bőven lesz tennivalónk". A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy 2008-ig a melegfelvonulások lebonyolításához nem volt szükség rendőri védelemre. Reményei szerint a mostani helyzet is csak átmeneti, amit szavai szerint a fiatalok változtathatnak majd meg.

Ide már csak körülbelül 50-100 ellentüntető jutott el több száz rendőrrel körülvéve. Tudósítónk itt találkozott Kiss Róberttel, a Magyar Gárda egykori főkapitányával, aki mintegy 30-40 embert irányított a helyszínen. Az ellentüntetők a kordonon át kiabáltak a melegeknek, de a melegfelvonulás résztvevői közül is sokan csoportba álltak, és visszakiabáltak nekik: "Nácik, haza!".

anna schwelung képei a felvonulásról az Indafotón
anna schwelung képei a felvonulásról az Indafotón

A rendőrség este azt közölte, négy embert vettek őrizetbe, de részleteket erről nem közölt.