Visszavonatnák Gyurcsányék pártszavazási kezdeményezését

2011.06.18. 22:00
A szerdára kiírt pártszavazás törlését kérte egy határozatban az MSZP kongresszusa a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció Platformtól. A kongresszus végén Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter szószegéssel vádolta emiatt a párt vezető politikusait. Gyurcsányéknak három napja van eldönteni, hogy eleget tesznek-e a kérésnek.

Monstre, közel 12 órás kongresszuson próbálta rendezni a Magyar Szocialista Párt hosszabb ideje tartó belső vitáit. Az esemény végén, szombaton kora este Mesterházy Attila pártelnök sikeresnek minősítette a rendezvényt, ahol a küldöttek 500 perces vitakeretben mondhatták el véleményüket a párt jövőjét érintő ügyekben.

Visszavágtak Gyurcsánynak

Gyurcsány Ferenc több vezető politikust is személy szerint kritizált a kongresszusi küldöttek előtt tartott beszédében. Puch László korábbi pártpénztárnokot többek között azzal vádolta, hogy hamis tanúzásra akart rávenni valakit azért, hogy egy folyamatban lévő ügyben ellene (Gyurcsány Ferenc ellen) valljon. Puch László a kongresszuson későbbi felszólalásában nem maradt adósa Gyurcsánynak, egy nagy hasonlatban foglalta össze véleményét miniszterelnöki tevékenységéről.

Puch szerint Gyurcsány olyan volt, mint egy buszvezető, aki egyre gyorsabb ütemben hajszolta bele a járművet, és amikor már képtelen volt megállni a szakadék szélén, kiugrott a kormány mögül, most pedig, mondta Puch, hogy megint a felszínre hozták a szakadékból a buszt, a kiugrott vezető újra vissza akar kérezkedni a volán mögé.

Baja Ferenc is keményen szólt vissza az őt bíráló Gyurcsánynak (Gyurcsány azt mondta Bajáról, hogy "szinte könyörgött, hadd legyen miniszter vagy államtitkár". Baja szerint ő sohasem akart szolgálni egyetlen pártvezetőt vagy miniszterelnököt sem, és ezt egyik vezető sem akarta kikényszeríteni, az összes közül az egyetlen ilyen Gyurcsány Ferenc volt. "Ő azt akarta, hogy szolgáljuk". A kongresszuson beszólt a volt miniszterelnöknek Szekeres Imre is és a párt több képviselője és vezetője is.


Mesterházy szerint az utóbbi négy évben erre nem volt példa. Szerinte őszinte, egyenes, bár helyenként kemény vita folyt, de meg tudták tartani azokat a normákat, amik egy lyen vita rendezéséhez szükségesek. A pártelnök elmondta, hogy a kongresszuson végül három határozati javaslatot fogadtak el.

Ezek között szerepelt a Baja Ferenc és Szekeres Imre által előterjesztett javaslat, amely a Gyurcsány-féle pártszavazási kezdeményezés visszavonását indítványozta. A jelenlévők kétharmada által megszavazott indítvány felkéri a volt kormányfő által vezetett Demokratikus Koalíció Platformot, hogy fontolja meg a hat kérdésben június 22-25 közötte tervezett szavazás visszavonását.

Gyurcsány Ferenc a párt vezetőinek eddigi választási mechanizmusáról és a párt gazdálkodásáról fogalmazott meg kérdéseket, amelyek már az MSZP elnökségén, frakcióján, és a párt országos választmányán is átmentek. Ezekről szavaztatnák meg az MSZP teljes tagságát.

A pártreferendum egyik legfontosabb kérdése a hat közül az, hogy a párt elnökét a jövőben ne a kongresszus, hanem a párt összes tagja szavazhassa meg. Ez egyértelműen Mesterházy Attila jelenlegi elnök ellen irányul. A pártgazdálkodás tisztaságát érintő kérdések pedig mindenki számára nyilvánvaló módon Puch László pártbeli gazdasági pozícióját törnék meg.

Az Index információi szerint a kongresszuson a készülő határozati javaslat ellen Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter szólalt fel. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a párt testületei és a párt vezetése szavát adta arra, hogy megtartják a pártbeli referendumot. A Demokratikus Koalíció ezután abba is hagyta a kezdeményezést támogató aláírásgyűjtést. Molnár Csaba szerint a mostani határozattal a párt vezető politikusai megszegték a korábbi megállapodásokat.Mesterházy a Molnár által megfogalmazott vádakra válaszul kijelentette: ő nem szegett meg egyetlen megállapodást sem.

A pártszavazás elvileg szerdán indul. Így Gyurcsányéknak keddig van idejük arra, hogy eldöntsék, változtatnak-e eddigi álláspontjukon. Ha megtartják a pártszavazást, akkor az alapszabálymódosításokra vonatkozó javaslatokat a párt őszi kongresszusának kell majd kétharmados többséggel szentesítenie.

A kongresszus a második határozatot 96 százalékos támogatással fogadta el. Ez egy politikai nyilatkozat, amely a Fidesz-kormány eddigi politikájáról és távútjairól szól, illetve arról, hogy milyen területeken kell változtatnia a kormánynak a tevékenységén.

A harmadik határozat az MSZP stratégiájára vonatkozó 13 pontos javaslatról szól. Az egység Magyarországért című dokumentum leírja, milyen szövetségben és szervezeti egységben képzeli el az MSZP a jövőjét. A dokumentum nyitott, demokratikus, baloldali néppártként határozza meg az MSZP-t, amely szövetségeket kötne az Orbán-kormány leváltásában érdekelt pártokkal és más szervezetekkel. Ellentmondásos ugyanakkor, hogy a szöveg kilencedik pontja követendő irányként fogalmazza meg a pártszavazásra feltett kérdések tartalmát, amelyet viszont egy másik határozatában a kongresszus éppen hogy visszavonna.

Az MSZP szombati kongresszusa előtt Mesterházy Attila bejelentette, hogy pártja népszavazást kezdeményez a visszamenőleges törvénymódosításokról. A kérdés így szól:  "Egyetért-e ön azzal, hogy új jogszabály - az érintettekre nézve pozitív joghatás kivételével - visszamenőlegesen ne legyen alkalmazható?"

A kongresszus szombat délelőtti és délutáni eseményeinek összefoglalóját itt olvashatja.