Osztrák felvonulókat vett őrizetbe a rendőrség

2011.06.19. 14:59 Módosítva: 2011.06.19. 15:03

A rendőrség két külföldit is előállított szombaton este, a melegfelvonulás után. Előzőleg az osztrák hírügynökség számolt be arról, hogy az Osztrák Felsőoktatási Hallgatói Önkormányzat (ÖH) szerint két aktivistájukat előállították.

A két férfi ellen a további eljárást a BRFK folytatja, szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrség gyanúja szerint egy vita során a két férfi magyar állampolgárokat bántalmazott. Az osztrák hírügynökség azt közölte: tagjaik a neonácik támadásának áldozatai voltak. Ötven aktivistájuk vett részt szombaton a budapesti melegfelvonuláson. A felvonulás után az osztrákok az autóbuszukhoz tartottak, amikor mintegy 15 "neonáci" "rettenetesen bűzlő" spray-kkel rájuk támadt - állt az APA vasárnap éjszaka kiadott jelentéseiben.

Az ÖH közlése szerint az odaérkező rendőröknek a támadók azt állították, hogy az osztrák aktivisták támadtak rájuk. Az időközben a buszba menekült aktivistákat a rendőrök "brutálisan kirángatták" a járműből.

Miután az osztrákokat szembesítették a "neonácikkal", az utóbbiak kettejüket "önkényesen" vélt támadókként azonosították. Ezután az osztrák csoport nagy része hazatért Ausztriába, míg a két "azonosított" osztrákot előállították a magyar rendőrök - írta az osztrák hírügynökség.

Ahogy arról beszámoltunk, a melegfelvonulást több száz magyar szélsőjobbos és homofób akarta megtámadni. A rendőrségnek csak úgy sikerült megakadályozni a brutalitást, hogy az örjöngőket kordonok közé zárták, és nem engedték ki a felvonulás végéig.

Összesen négy embert állítottak elő. A négy előállított szabadlábon védekezhet. Egyiküket közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt vonták eljárás alá, egy embert rendbontással gyanúsítanak, két emberrel szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak gyanúja merült fel.