no

Schmitt nem kegyelmezett Geréb Ágnesnek

2011.06.20. 13:40 Módosítva: 2011.06.20. 17:27
Hiába folyamodtak eljárási kegyelemért a köztársasági elnökhöz a vádlottak, Schmitt Pál elutasította kérvényt. A szülésznő elleni perben még március végén hozott ítéletet a Fővárosi Bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, és maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt is.

Schmitt Pál köztársasági elnök elutasította Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társainak kegyelmi kérelmét. A vádlottakat otthonszülések során elkövetett tetteik miatt marasztalta el a bíróság.

Gerébet a bíróság két év letöltendő fogházra ítélte, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, és maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt is. A fogházbüntetés mellett a szülésznőt öt évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától.

A Fővárosi Bíróság hétfőn a honlapján azt írta: a dr. G. Ágnes és társai ellen folyamatban volt büntetőügyben a köztársasági elnök elutasította a vádlottak eljárási kegyelem iránti kérelmét. A bíróság a döntésről az érintetteket tájékoztatta.

Fellebbezni nem lehet, újabb kérvényt írni igen

A Fővárosi Bíróságon folyó büntetőper még azelőtt kezdődött, hogy Geréb ősszel egy másik ügy miatt előzetes letartóztatásba, majd onnan karácsony előtt házi őrizetbe került. A büntetőpernek Gerében kívül további négy vádlottja van, és összesen négy ügy szerepel a vádiratban. A négy ügyből háromban volt szerepe Gerébnek.

10

A per két évvel ezelőtt kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A fő esethez, mely 2003-ban történt, és egy ikerpár egyik tagja életét vesztette, később további ügyeket is csatoltak. Miután felmerült, hogy az egyik eset a vádtól eltérően súlyosabban, gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősülhet, a pert áttették a Fővárosi Bíróságra, ahol 2010 nyarán indult újra.

A legsúlyosabb tárgyalt eset 2007 szeptemberében történt az Alma utcai Születésházban. A kisbaba válla elakadt a szülőcsatornában, Geréb hiába próbálta műfogással világra segíteni a gyereket, nem járt sikerrel, és a kihívott mentőorvos sem tudott segíteni. A kisbaba belehalt az oxigénhiányos állapotba.

Kiss Veronika ügyész korábban próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványozott Gerébre, a bíró viszont szigorúbb ítéletet szabott ki rá. Egy vádlott-társát 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, három vádlottat pedig felmentettek.

a02

A vádlottak még a bírói ítélet kimondása előtt kértek eljárási kegyelmet a köztársasági elnöktől, ám ő az ítélet megszületéséig nem reagált az ügyben.

Ha a kegyelmi kérelmet a köztársasági elnök elutasította, annak felülvizsgálatára nincs mód. A kérelmezőnek viszont lehetősége van újabb kegyelmi kérelmet előterjeszteni, ennek elbírálása a korábbi kérelem elutasításától függetlenül történik.