Fegyelmik a vízirezervátum lecsapolásáért

2011.06.20. 14:36
A környezetvédelmi államtitkár visszavonta a vízjogi engedélyt, ami alapján lecsapolták a Nagybereki láp vizét, és fegyelmi eljárásokat kezdeményezett. A vizet leeresztő társulat mindkét félnek megfelelő megoldásban bízik.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal visszavonta a Balaton-Nagyberek Vízitársulat vízjogi engedélyét, ami lehetővé tette a terület lecsapolását. Az államtitkár a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (DDKVF) és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága (BFNPI) vezetőjét is felelősnek tartja a vízleeresztés engedélyezéséért, és fegyelmit helyezett kilátásba.

Lassan csomagolhatnak a katasztrófaturisták (fotó: Barakonyi Szabolcs)
Lassan csomagolhatnak a katasztrófaturisták (fotó: Barakonyi Szabolcs)

A dél-balatoni Nagyberek-Fehérvíz természetvédelmi területen márciusban kezdte leengedni a vizet a helyi vízitársulat, egy nem sokkal korábban módosított vízjogi engedély alapján. Hivatalos indoklásuk szerint a területet a művelési ágnak megfelelően kívánják hasznosítani, abba viszont az is belefér, amit a környéken mindenki a valódi célnak tekint: a vadászat.

A június óta a ramsári egyezmény jegyzékéhez tartozó, nemzetközi jelentőségűnek minősülő védett vadvízi élőhelyen a víz kritikus szintre csökkent, a madárrezervátum veszélybe került.

Az esetről elsőként az Index számolt be. Cikkünkben megírtuk, hogy a BFNPI a korábbinál magasabb vízszinthez kötötte a hozzájárulását a vízjogi engedélyhez. A megismételt eljárás során azonban nem vették észre, hogy a dokumentumba bekerült egy, a vízitársulatot mentesítő záradék, így a DDKVF által kiadott engedély jogerőre emelkedhetett. A vízleeresztést májusban a DDKVF egy augusztusig érvényes ideiglenes határozattal megtiltotta.

Az államtitkár kijelentette, hogy a Balatonyfenyves melletti lápos területre visszavezetik a vizet, a helyreállítás költségeit pedig a vízitársulatban is meghatározó, német érdekeltségű haszonbérlőre terhelnék. A Hubertus Agráripari Bt. 99 évig bérli a terület nagy részét, hektáronként évente tíz forintért.

Az Illés által megelőlegezett eredményű vizsgálatot cikkünk megjelenése után, a múlt héten Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kezdeményezte. Balogh László, a BFNPI igazgatója szerdán bejelentette, hogy indítványozták a vízjogi engedély azonnali felfüggesztését, amit pénteken az illetékes hatóság meg is tett.

Elhagyott magasles a madárrezervátum közepén. Ideális randihelyszín, a böglyöket leszámítva.
Elhagyott magasles a madárrezervátum közepén. Ideális randihelyszín, a böglyöket leszámítva.

Balogh szerint a felfüggesztett, több mint tíz évre szóló vízjogi engedélyt vissza lehet és kell vonni a fokozottan védett madarak miatt. Hosszabb távon a BFNPI maga szeretne a terület kezelőjévé válni.

A Balaton-Nagyberek Vízitársulat hétfői közleménye szerint  megnyugvással fogadják és mindenben támogatják a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteki bejelentését a vizsgálatokról. Jogértelmezésük szerint az engedélyük visszavonása nem jogerős, és a vízszint mértékére nézve jelenleg két, egymásnak ellentmondó határozat van érvényben.

A társulat közleményében kitér rá, hogy a területen a vízszint az elvezető rendszerek eldugítása, az esőzések és a belvíz miatt nőtt meg, és több madárfaj ezért telepedhetett meg. Szerintük a magas vízszintet a gyenge gátrendszer (depónia) nem képes biztonságosan megtartani, az átszakadásukkal további területek kerülnének víz alá.