Kitartanak a pártszavazás mellett Gyurcsányék

2011.06.20. 14:37
A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform országos tanácsa hétfőn este tárgyalja az MSZP kongresszus szombati határozatát, amelyben a párt legfőbb testülete azt javasolta, hogy a DK álljon el a hatkérdéses pártszavazástól. Az Index birtokába került DK-s határozati javaslat szerint a platform nem fogja visszavonni a kezdeményezést.

Nem az MSZP Demokratikus Koalíció platformja, hanem az MSZP elnöksége írta ki a pártszavazást, ezért az MSZP kongresszusa hiába kérte fel a Gyurcsány Ferenc által vezetett platformot, hogy vonja vissza a kezdeményezést. Lényegében ezt a logikát követve utasítja el a platform vezetőségi ülése számára készült ellenhatározati javaslat a pártkongresszus szombati határozatát. A platform 40-50 tagú országos tanácsa hétfő késő délután tárgyalja meg a Baja Ferenc és Szekeres Imre kezdeményezése nyomán elfogadott kongresszusi határozatot.

Az MSZP legfőbb testülete a hétvégén kétharmados arányban támogatta Bajáék indítványát, amely felkérte a Demokratikus Koalíció platformot, hogy fontolja meg a pártszavazás visszavonását.

Az MSZP valamennyi tagját érintő „tiszta viszonyokat teremtő” szavazás lehetőségét Gyurcsány Ferenc még áprilisban vetette fel. A politikus hat kérdést fogalmazott meg, amelyek a pártelnök és a vezető tisztségviselők megválasztásának átalakításáról, és a pártgazdálkodás átláthatóvá tételéről szóltak. Platformja támogatói aláírásgyűjtést is indított a pártszavazásért, amit akkor hagytak abba, amikor az MSZP-elnökség garantálta, hogy kiírják a szavazást.

A Molnár Csaba, volt kancelláriaminiszter által jegyzett platformos előterjesztés azzal érvel, hogy a Demokratikus Koalíció platform a kongresszus kérésének, még ha akarna, akkor sem tudna eleget tenni, mert a pártszavazást nem ő, hanem a pártelnökség írta ki. „Amennyiben az Elnökség a pártszavazás ügyében a korábbi kezdeményezésével ellentétes előterjesztést nyújt be és azt a Választmány elfogadja, akkor a DK természetesen a Választmány határozatát tudomásul veszi.” – áll a határozati javaslatban.

A teljes MSZP-t megmozgató pártszavazás szerdán indul.