Lemond mentelmi jogáról Zagyva és Rubi

2011.06.20. 17:33
Sem Zagyva Gyula, sem Rubi Gergely jobbikos parlamenti képviselő nem kíván a mentelmi joga mögé bújni, áll a Jobbik közleményében. Ezért az Országgyűlés mentelmi bizottsága előtt is személyesen megjelennek majd, és bejelentést tesznek arról, hogy kérik: függesszék fel a mentelmi jogukat.

Mint ismert, a 2010 nyár végén, Verőcén megrendezett Magyar Szigeten a Hetek című lap akkori cikke szerint antiszemita beszédek hangzottak el, a jobbikos Zagyva György Gyula országgyűlési képviselő pedig egy zárt faházban fenyegetően lépett fel újságírókkal szemben.

Legutóbbi hírek szerint egy néhány hónapos rendőrségi kitérőt követően az ügy márciusban visszakerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez, méghozzá azért, mert a rendőrség gyanúja szerint "mentelmi joggal rendelkező személy érintettsége merült fel". A nyomozás már augusztus óta tart.

Rubi Gergely a hajdúhadházi járőrözési ügyben lehet érintett. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagja ellen garázdaság miatt indított szabálysértési eljárást a rendőrség áprilisban, mert "járőrözési tevékenységet végeztek" Hajdúhadházon. A Debreceni Városi Bíróság megszüntette a garázdaság miatt indított eljárást és szabadlábra helyezte őket.

A Belügyminisztérium ugyanakkor fenntartotta álláspontját, miszerint a Hajdúhadházon "járőröző" szervezet tagjai elkövették a garázdaság szabálysértést. "A fekete egyenruhában, provokatívan fellépő emberek félelmet keltenek a helyi cigányságban, amely egy jogállamban elfogadhatatlan", állt a közleményben, ami emlékeztetett arra, hogy a rendőrség fellebbezett a bíróság döntése ellen.