Hunvald politikai kapcsolatokat várt a volt szovjet államokból

2011.06.21. 14:49

Politikai kapcsolatokat várt litván állampolgárságú vádlott-társától az önkormányzati korrupcióval vádolt Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, mondta A. Szkvorcsinszkij vallomásában a Fővárosi Bíróságon. A bűnsegédként elkövetett, hűtlen kezeléssel vádolt volt szovjetunióbeli férfi nyomozati vallomásának ismertetésekor elhangzott, hogy Hunvald azt mondta neki, nem üzletemberekre van szükség, hanem politikai kapcsolatokra, mert az kell az EU-s projektekhez.

A férfinak a volt Szovjetunió területén kellett testvérvárosi kapcsolatokat kiépítenie, ezért 2007 és 2009 között havonta netto 218 ezer forintot, és az önkormányzati dolgozóknak járó juttatásokat kapta a VII. kerülettől egy megbízási szerződés alapján, amelyhez nem tartozott munkaköri leírás.

"Semmi különös nem volt a szerződésben" - állította nyomozati vallomásában Szkvorcsinszkij, aki maga is úgy vélte, "a volt Szovjetunió egy kicsit nagy feladat", tekintettel arra, hogy egyedül végezte munkáját, ám ő abban bízott, hogy egyik munka hozza majd a másikat. Tevékenységéről csak a polgármesternek számolt be. Az ügyészség szerint azonban fiktív szerződésről volt szó, ahol a megbízási díjért cserébe nem történt tényleges teljesítés, a megbízott nem végzett érdemi munkát.

A férfi vallomásában azt mondta, hogy többek között a Moldovai Köztársaság Gagauz körzetének Komrat nevű fővárosával, valamint Moszkva egyik külső kerületével is felvette a kapcsolatot, litván tárgyalópartnerei is voltak. Ennek ellenére úgy érezte, hogy sikertelen a munkája, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor a költségei sem térültek meg. Ezek után 2009-ben megszüntették a szerződést. A férfi szerint nem igaz, hogy nem végzett érdemi munkát, azt pedig meglehetősen különösnek tartja, hogy annak idején a gyanúsításáról nem a hatóságoktól, hanem az újságokból értesült.

Hunvald szerint ma sincs másként

Hunvald György is azt mondta a tárgyaláson, hogy érdemi munkát végzett a férfi, a megbízási szerződések pedig ma sem néznek ki másként Erzsébetvárosban, mint az ő idejében. A volt szocialista polgármester azt is elmondta, hogy a testvérvárosi megállapodásoknak uniós pályázatok elnyerésekor lehetett nagy jelentősége, és sok erzsébetvárosi gyerek nyaralhatott ezeknek köszönhetően külföldön.

Hunvald kitért arra is, hogy miután 2010 őszén új polgármestere lett Erzsébetvárosnak, mit sem változtak az önkormányzati megbízási szerződések az ő idejéhez képest. Túlynomó többségüknél ma sem kell beszámolnia az elvégzett munkáról a megbízottnak Vattamány Zsolt polgármesternek, csak ha erre felhívják, és többnyire ugyanúgy kisebbségügyi tanácsadás, lakossági kapcsolattartás, képviselői munka segítése a feladat, mint a Hunvald-ügyben vád tárgyává tett esetekben.

A különbség talán csak annyi, hogy ma már jóval magasabbak a megbízási díjak, jegyezte meg a volt szocialista politikus, aki indítványozta, hogy Erzsébetváros jelenlegi vezetőit is hallgassák meg tanúként a büntetőperében.

A keddi tárgyalásra ismét bilincsben érkező Hunvald szóvá tette, hogy miután egy hónapig otthon tartózkodhatott, a Fővárosi Ítélőtábla az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság döntését felülbírálva a napokban újra előzetes letartóztatásba helyezte, így a védekezése rendkívül nehézzé vált, nem fér hozzá a szükséges iratokhoz.

Nem tett vallomást

A keddi tárgyaláson a bűnsegédként elkövetett, hűtlen kezeléssel vádolt V. Éva esetét is ismertették, aki kisebbségi referensként hónapokon át havi bruttó háromszázezer forintos megbízási díjakat vehetett fel a VII. kerületi önkormányzattól, miközben Gál szeretője volt. A vádiratban szerepel az is, hogy a fiatal nő használta Gál egyik hivatali mobilját, és előbb egy 60, majd népes családjára tekintettel, minőségi csere révén egy 100 négyzetméteres szociális bérlakást kapott a VII. kerületi önkormányzattól, amit napokon belül töredékáron megvehetett.

A nő ez utóbbi vádpontokban nincs megvádolva, csak az ügyészség szerint fiktív, teljesítés, érdemi munkavégzés nélküli szerződések miatt, amelyeknél egyébként a teljesítésigazolást és a díj kifizetését Hunvald az aláírásával igazolta, jóváhagyta.

A vádiratból kiderül az is, hogy amikor a kapcsolat véget ért Gál és barátnője között, az önkormányzati képviselői munkához a szabaddemokrata helyi politikusnak biztosított telefont a felesége örökölte meg, aki a szerető által eltelefonált 150 ezer forint mellé további 122 ezer forintos számlát csinált az erzsébetvárosi adófizetőknek. V. Éva a keddi tárgyaláson nem tett vallomást.

Az ügyészség sokszázmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tízmilliós fiktív szerződések, illetve milliós kárt okozó lakáskiutalások és más bűncselekmények miatt részben bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel, hivatali visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolja Gál György elsőrendű vádlottat, Erzsébetváros volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökét, Hunvald György másodrendű vádlottat és 23 társukat.

A büntetőper csütörtökön vádlottak meghallgatásával folytatódik.