Kezdődik a Gyurcsány-platform pártszavazása

2011.06.22. 07:37
Ma kezdődik a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazás az MSZP-ben. Az MSZP tagjai egyebek között arról dönthetnek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket.

Az MSZP választmánya május végi ülésén határozott úgy, hogy június 22-e és 28-a között rendezik meg a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett pártszavazást.

Az MSZP tagjai arról dönthetnek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhatnak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e.

Szintén a szavazás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

A pártszavazás akkor érvényes, ha a párttagok több mint fele azon részt vett, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonosan voksolt. Érvényes akkor is, ha a párttagok több mint egynegyede azonos módon szavazott.

Az MSZP döntési és választási szabályzata szerint a párttagok az őket nyilvántartó helyi szervezetben adhatják le szavazatukat. A szavazás titkosságát a helyi szervezet által létrehozott bizottság garantálja, és ez végzi el a leadott szavazatok összeszámlálását is.

A helyi szervezetben leadott szavazatok eredményéről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyet a szavazás lezárását követő három napon belül a területi - fővárosi vagy megyei - szövetségnek küldenek meg. A területi szövetségek a jegyzőkönyvek alapján összegezik a szavazás eredményét, erről jegyzőkönyvet készítenek és az országos választmány által létrehozott bizottságnak haladéktalanul megküldik.

A pártszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosult párttagok több mint fele részt vett. A pártszavazás akkor is érvényes, ha nem jelent meg a szavazásra jogosultak több mint fele, de a támogató vagy elutasító szavazatok száma eléri a szavazásra jogosult párttagok több mint negyedét.

Az országos pártszavazás technikai lebonyolításáért a pártigazgató felelős. A pártszavazás eredményét az MSZP választmánya várhatóan július 2-án teszi közzé.

Az MSZP szombati kongresszusán a küldöttek kétharmada támogatta azt - az MTI információi szerint Baja Ferenc által felvetett - javaslatot, amely pártszavazási kezdeményezése visszavonását kérte a Demokratikus Koalíciótól.

A platform hétfőn tudatta: bár megítélésük szerint sérült a tisztességes pártszavazás lehetősége, mégis kitartanak kezdeményezésük mellett. Mint írták, azért indítványozták a voksolást, hogy átalakítsák a megmerevedett viszonyokat és erős, demokratikus, erkölcsős párttá formálják az MSZP-t. Azonban "a pártelit megriadt az aláírásgyűjtés erejétől", ezért inkább maga kezdeményezte a pártszavazást, cserébe a Demokratikus Koalíció lemondott az aláírásgyűjtésről - olvasható a közleményben.