Nem koldul, aki Fedél Nélkült árul

2011.06.27. 12:36
Megszüntették a szabálysértési eljárást A Város Mindenkié nevű szervezet egyik aktivistája ellen, miután az ügyben eljáró jegyző kimondta, hogy a Fedél Nélkül című lap nem koldulási eszköz, közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A TASZ tájékoztatása szerint A Város Mindenkié egyik aktivistája ellen a Fedél Nélkül terjesztése miatt indult szabálysértési eljárás. A szervezet álláspontja szerint ez jól mutatja, hogy "milyen bánásmódot kell a hajléktalan és más, szélsőségesen szegény embereknek nap mint nap átélni, milyen módokon zaklatják a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjait épp azok a hatóságok, amelyeknek az állampolgárok biztonságának garantálása lenne a feladata".

Az érintett aktivistát, Erdős Jánosnét úgy állították elő, hogy többszöri kérdésére sem közölték annak okát, és nyilvánvalóan alaptalan módon indítottak ellene eljárást, írták.

Az ügyben eljáró dunaújvárosi jegyző azzal indokolta az eljárás megszüntetését, hogy "a Fedél Nélkül című lap nem koldulási eszköz, azaz a lap terjesztője az adományokért a lapot köteles átadni. Vagyis ha a terjesztőnek adományt adnak át a lapért, azt elfogadhatja anélkül, hogy ez koldulásnak minősülne".

A közlemény kitér arra is, hogy az újság terjesztőinek szakmai szabályoknak kell megfelelniük, és közlekedésvédelmi oktatáson kell részt venniük.