Már nem fontos a Fidesznek a nemzeti konzultáció eredménye

2011.06.27. 12:23
Ellentétes az új alkotmánnyal az ombudsmanról szóló törvényjavaslat – állítja a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor a képviselőknek küldött levelében azt írta, hogy az előterjesztés súlytalan, jogkörök nélküli helyettessé tenné hivatali utódait, és ezzel megszüntetné a jövő nemzedékek védelmére szolgáló intézményes garanciákat. Fülöp az Indexnek azt mondta, komoly nemzetközi visszhangja lenne, ha a külföldön is követendő példának tekintett rendszert hirtelen megszüntetnék.

Nem volt beleszólásunk az ombudsmanról szóló törvényjavaslat szövegezésébe – jelentette ki Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek ombudsmanja az Indexnek. Fülöp álláspontja szerint a közigazgatási és igazságügyi miniszter által június 17-én benyújtott javaslat nincs összhangban az alaptörvénnyel, ezért levélben fordult a parlamenti képviselőkhöz.

Az ombudsman szerint a következő napokban tárgyalandó törvényjavaslat szakít az új alkotmányban megfogalmazottakkal, és nemhogy erősítené a jövő nemzedékek érdekei és az egészséges környezet védelmét, hanem kifejezetten korlátozza a jogérvényesítést.

Az alaptörvény a jövő nemzedékek érdekeiről

30. cikk (3) Az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával hat évre választja. A helyettesek a jövő nemzedékek érdekeinek, valamint a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét látják el. Az alapvető jogok biztosa és helyettesei nem lehetnek tagjai pártnak, és nem folytathatna k politikai tevékenységet .

A javaslat ugyanis még a mai védelmet is megszüntetné, nehezítve ezzel a lakosság jelenlegi és jövőbeli környezeti problémáinak megoldását – írta az országgyűlési biztos, hozzátéve, hogy a törvényjavaslat visszavonja mindazon jogköröket és intézkedéseket is, amelyek alapján ma az ombudsman fellép a lakosság környezeti problémáinak megoldásáért. Mivel ezek a jogkörök az új alapjogi biztost sem illetnék meg, ezért a javaslat szerint felálló új ombudsmannak is lényegesen szűkülne a hatásköre. A környezetvédelmi ombudsmant az alapvető jogok biztosának súlytalan és eszköztelen helyettesévé tenné, akinek még vizsgálati joga sem lenne.

Az Országgyűlés négy éve hozta létre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, vagyis a környezetvédelmi ombudsman intézményét, akkor Navracsics Tibor az intézmény egyik szószólója volt a parlamentben. A Fidesz által kezdeményezett alkotmány-előkészítő nemzeti konzultáción is kiemelkedően sokan nyilatkoztak arról, fontosnak tartják, hogy az új alaptörvény vállaljon felelősséget a jövő nemzedékekért.

Fülöp Sándor szerint az alkotmányozás idején számos civilszervezet és egyház támogatásával sikeresen lobbiztak azért, hogy mindez megfelelő súllyal meg is jelenjen az alaptörvényben. "Az alkotmányban végül egy olyan háromszintű, a természeti értékeket védő rendszer került bele, amely a nemzetközi fórumokon is pozitív visszhangot keltett." „Most viszont úgy tűnik, a környezetvédelem túlnyerte magát, mert erősen visszahúzták a gyeplőt” – mondta az ombudsman, aki szerint az egésszel az a baj, hogy a KIM törvényjavaslata az egyik első azok közül, amelyek az új alkotmány végrehajtását szolgálják.

Fülöp Sándor arra kéri az országgyűlési képviselőket, akadályozzák meg, hogy alkotmányellenes törvény szülessen és emeljenek szót a jövő nemzedékek érdekében az elkövetkező napok bizottsági vitáiban, valamint a törvény általános és részletes vitájában. Az ombudsman szerint is komoly csalódást okozna, ha a Nagy-Britanniában, Franciaországban és Izraelben is példaként emlegetett jövőnemzedéki rendszer hirtelen megint súlytalanná válna a magyar közigazgatásban.