Hende: Kétmilliárdos kár érte a HM-et

2011.06.28. 10:05 Módosítva: 2011.06.28. 10:44
Az eddig feltárt bűncselekményekkel több mint kétmilliárd forintnyi kárt okoztak a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) – mondta Hende Csaba miniszter a katonai attasék éves értekezletén.

Hende Csaba közlése szerint eddig negyvenöt feljelentés született a HM-nél tartott átvilágítás nyomán, zömében hűtlen kezelés, okirat-hamisítás és csalás miatt.

Az átvilágítás során 15 ezer oldalnyi irat született; az intézkedés célja a korrupció és az ahhoz vezető helyzetek, valamint a pazarló működési mechanizmusok megszüntetése – tette hozzá Hende Csaba. Utóbbira egyetlen példát említett: az áramon 800 millió forintot sikerült spórolni azzal, hogy újra nagyfogyasztóként szerepelnek a piacon.

"Sima hülyeség"

A miniszter közlése szerint a HM-ben az elmúlt években, például az üzemeltetés területén, gyakorlattá vált a kiszervezés, "az alvállalkozók a saját nevükre íratták a közüzemi órákat". Ez nem bűncselekmény, hanem sima hülyeség – fogalmazott Hende Csaba.

Szólt arról is, hogy az intézkedésekkel nem megbélyegezni akarták az előző vezetés beosztottjait; annak szerettek volna utánamenni, hová tűnik el az a töméntelen pénz, amit az adófizetők a honvédségre szánnak.

Az új honvédségi törvénnyel kapcsolatban azt mondta, annak alapstruktúrája nem változott a régihez képest, de új elemként szerepel benne, hogy a katonai ügyészség ezentúl nem a minisztérium, hanem a legfőbb ügyész alá tartozik. Ugyancsak újdonságként említette, hogy a törvényből kikerült a polgári szolgálat választhatósága, hiszen az a jelenlegi helyzetben nem értelmezhető.

Kevesebb paragrafus

Esetleges háború idején lenne olyan lehetőség, hogy fegyver nélküli szolgálatra osszanak be olyat, aki ezt igényli. A jogszabályban egyébként jelentősen csökkent a paragrafusok száma: a régiben 209, míg az újban csak 83 paragrafus van.

A miniszter az elmúlt év egyik legfontosabb momentumának az árvízi védekezést és a vörösiszapömlés elleni fellépést nevezte; "ilyen szerencsétlenség sehol a világban még nem volt, mégis helytálltak a honvédek" – fűzte hozzá.

Hende Csaba méltatta a honvédség missziós szerepvállalását, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg tizenhárom országban ezer magyar katona lát el szolgálatot.