no

Schmitt Pál csocsózott a Volton

2011.06.29. 16:54
Schmitt Pál is ellátogatott magyar EU-elnökség hivatalos záróbulijára, a soproni Volt Fesztiválra. A köztársasági elnök roma művészeket díjazott, beszélt az elnökség és a benne résztvevő fiatalok sikeréről,majd Fodor Tamás soproni polgármesterrel és a főszervezőkkel csocsózott, nézelődött a Volton.

A köztársasági elnök Járóka Lívia EP-képviselő meghívására látogatott el a Volt fesztiválra. A roma-stratégiát kidolgozó, európai parlamenti képviselőnő mellett Schmitt a hivatalos megnyitón arról beszélt, mennyire fontos a kultúra, az ilyen fesztiválok pedig jó alkalmat adnak arra, hogy megismerjük a különböző kultúrákat.

A köztársasági elnök Szent István Imre fiához írt intelmeit is idézte, hangsúlyozva, hogy csak azok a népek maradhatnak erősek, melyek sokszínűek ás figyelembe veszik egymás hagyományait. Megköszönte Járókának a romastratégia elfogadásáért tett erőfeszítéseit, majd a VIP-sátorban átadta a Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel elismerést Havasi Ibolyának, Ökrös Oszkárnak és Tommy Vignek, valamint Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész-zeneszerzőnek.

Később a most záruló európai uniós magyar elnökségről is beszélt. Schmitt szerint az elnökséget nehéz időszakban vettük át, de a magyarok így is helytálltak. A romastratégiáról kijelentette: míg mások beszéltek róla, mi megcsináltuk. Mint mondta, lejárt az álfigyelem és a félmegoldások ideje; az igazi odafigyelésé és a valódi megoldásoké jött el.

Az államfő ezután zakóját levetve sétára indult. Először a VIP-sátor melletti kocsmában rendelt egy korsó sört, amit elfelezett Járóka Líviával, majd fiatalokkal csocsózott egy ideig.

Mindenkit megszólított

Schmitt ezután kedélyesen próbált beszédbe elegyedni mindenkivel, aki szembe jött. Sokakkal kezet fogott, az utakon járőröző egyik segítőt a munkájáról kérdezte, egy csapat félmeztelen észttel le is fényképeztette magát. A fesztivál magyar közönsége inkább csak tisztes távolból nézte az elnököt, a külföldiek közül viszont sokan szóba is elegyedtek vele.

Schmitt Pál ezután az Európa Kempingbe ment, ahol történetesen ott volt Orbán Ráhel is. Az államfő vele is váltott néhány szót, majd az Indexnek azt mondta: fiatalabb korában ő is szívesen járt fesztiválokon és most is maradna még, ha volna rá lehetősége. „Ez a fiatalok ideje, a fesztiválozás. Mondanám, hogy maradok köztetek, de sajnos mennem kell” – mondta, majd elindult az Európa Sátor felé, ahol Járóka Lívia és Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár beszélgetett az uniós romastratégiáról.

Az elnöknek eddigre már láthatóan melege volt, így örömmel telepedett le a sátorban egy alumínium székbe. Láthatóan a közönség is hűsölni ment oda: a legtöbben a szerteszét hagyott babzsákfotelekben feküdtek, és vagy aludtak, vagy mélységesen relaxált állapotban hallgatták végig Járóka ismertetését a stratégia kidolgozásáról és céljairól. „Az oktatás, foglalkoztatás és lakhatás területén az egyenlőtlenségek egyenlítődjenek ki, nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is”-  mondta a képviselő, miközben a sátor hátsó felében álmatag tekintettel figyelték a sörözgető fesztiválozók.

Balog Zoltán mosni tanít

Járóka után a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, Balog Zoltán arról beszélt, hogy a roma kérdéstől eddig mindenki elzárkózott. „Ez egy olyan kérdés, amit mindenki utál. Azzal, hogy mi vállaltuk, kitettük a szennyest a kirakatba, de rögtön tettünk mellé mosógépet meg mosóport is, amivel ki lehet mosni. A romastratégia pozitív dolog, amit Magyarországhoz kötnek, és büszkék lehetünk arra, hogy Európában mi voltunk az elsők, akik 750 ezernyi ember befogadtak és integráltak.”

Az elnöki stáb ezután távozott. A fekete autókhoz közeledve az államfő még megállt megnézni, hogyan lőnek ki katapultból egy embert a levegőbe.