Hillary Clinton fékekről és ellensúlyokról beszélt Orbánnak

2011.06.30. 16:31 Módosítva: 2011.06.30. 17:47
A magyar alkotmányozásról és a médiatörvényről is szó volt Hillary Clinton és Orbán Viktor budapesti megbeszélésén, amelyen az amerikai külügyminiszter hangot adott aggodalmainak, és az afganisztáni szerepvállalást, a gazdasági kapcsolatok erősítését, és az EU-elnökség prioritásait is kiemelték. Clinton a demokrácia és emberi jogok erősítéséről beszélt a Tom Lantos Intézet megnyitóján a parlamentben, Tőkés László pedig elénekelte a Kossuth-nótát.

Szóba került az új magyar alkotmány, a médiatörvény, a sajtószabadság, és a bíróságok helyzete is Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélésén a parlamentben. Hillary szerint nagyon nyíltan beszéltek a magyar demokratikus intézmények megőrzéséről, megerősítéséről.

HIllary Clinton szerint Orbán megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett a demokratikus intézmények és jogok mellett, Clinton pedig felhívta a figyelmet, hogy a fékek és ellensúlyok kulcsfontosságúak, és "szélesebb körű alkotmányozásra" bátorított.

"Magyarország barátaiként hangot adtunk aggodalmainknak, és elkötelezettséget kértünk az igazságszolgáltatás függetlensége, a szabad sajtó mellett" – mondta Clinton. Szerinte a gazdasági kapcsolatok mellett a demokrácia erősítésében és az emberi jogok védelmében is bővíteni kell az együttműködést Magyarország és az Egyesült Államok között. A demokratikus intézmények erősítésével szerinte példát kell mutatni azoknak az országoknak, ahol még a demokráciáért küzdenek, mint például Észak-Afrikában.

Az amerikai külügyminiszter értékelte, hogy az EU-elnökség kiemelten kezelte a romák jogait, valamint tettek a gyűlöletbűncselekmények visszaszorításáért. Méltatta a két ország biztonsági együttműködését, és kiemelte, hogy Magyarország kíváló munkát végez Afganisztánban. A Magyarország és Kína között az előző héten kötött megállapodásokról azt mondta: az Egyesült Államok üdvözli, hogy az EU egyre több kapcsolatot ápol Kínával, de azt is reméli, hogy a szorosabb kapcsolatok alapján Kína is többet tanul majd a nyugati értékekről, köztük a sajtószabadságról.

Sorra vették a sikeres pontokat

Az elmúlt húsz év során egyre mélyült az Egyesült Államok és Magyarország szövetsége, mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A csütörtöki megbeszélésen számba vették azokat a pontokat, amelyekben sikeres az együttműködés a két ország között. Mint mondta, az Afganisztán szerepvállalás esetében az "együtt be, együtt ki" elvet követjük, fontosnak tartjuk az eddig kiépült gazdasági kapcsolatok folytatását, és egyben stratégiai fontosságúnak az Európai Unió és az Egyesült Államok együttműködését.

Orbán felhívta az Egyesült Államok figyelmét a régióra. A miniszterelnök szerint Közép-Európa lesz az EU növekedésének motorja a következő években.

Folytatni kell Lantos munkáját

Hillary Clinton a megbeszélés előtt részt vett a felsőházi teremben a Tom Lantos Intézet megnyitóján, ahol nagy taps fogadta. A szónokok egy Tom Lantost a kutyájával ábrázoló naiv festmény felett beszéltek a pulpituson. Az amerikai külügyminiszter köszönetet mondott az intézet létrehozásáért a jelenlegi és az előző kormánynak, valamint elsősorban Tom Lantos özvegyének, Annette Lantosnak és két lányának, akik szinten részt vettek a megnyitón. A Tom Lantos Intézetről bővebben>>>

Clinton szerint egy demokratikus és szabad Európa volt Tom Lantos álma, elkötelezett volt a demokrácia és az emberi jogok védelme mellett. Mint mondta, a nézetkülönbségek ellenére ráébresztette a demokratákat és a republikánusokat az Egyesült Államokban, hogy mindannyian a szabadság és a demokrácia oldalán állnak.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Magyarország tovább építse saját demokratikus intézményeit, és már itt is hangsúlyozta a fékek és ellensúlyok szerepét. Emellett szerinte az észak-afrikai események miatt sem lehetne időszerűbb az intézet megnyitása. "Meg kell ígérnünk, hogy folytatjuk Lantos munkáját", akinek a világ minden táján fontos volt a kisebbségek ügye.

Orbánnal alig értettek egyet valamiben

A többi szónokhoz hasonlóan Annette Lantos is kiemelte, mennyire szerette Tom Lantos Magyarországot, amelyért sokat dolgozott. Levetítettek egy emlékfilmet is Tom Lantosról, amelyen sorra vették életének legfontosabb eseményeit.

A megnyitón elsőként beszélő Orbán Viktor azt mondta, hogy többször is beszélt Lantossal, akivel vitáztak is, és belpolitikai kérdésekben szinte semmiben sem egyezett meg az álláspontjuk, de a szabadság kérdésében és a magyarok ügyének támogatásában egyetértettek. A kormányfő méltatta Lantost és munkásságát. A Lantos Intézet azt vallotta, hogy képviseli a szabadságot és a kisebbségeket, a kormány pedig teljes mértékben támogatja ezt a munkát. Mint mondta, a szabadságért folytatott küzdelem új időszámításba lépett. Szerinte az adósság például nyilvánvalóan korlátozza a szabadságot.

Elénekelték a Kossuth-nótát

Tőkés László az Európai Parlament alelnökeként arról beszélt, hogy széleslátókörű és a jövőbe látó vezetőkre van szükség, Tom Lantos pedig ilyen volt. Megemlítette, amikor Tom Lantos a Capitoliumnál felavatta Kossuth Lajos mellszobrát, és az avatásra emlékezve Tőkés a parlamentben is elénekelte a Kossuth-nóta elejét, amelyhez azonban a jelenlévők közül csak néhányan csatlakoztak.

A szerdán a Ronald Reagan-szobor átadásán is beszédet mondó Condolleeza Rice arról beszélt, hogy Lantos nagy inspirációt jelentett, Martonyi János pedig azt mondta, hogy Magyarország elkötelezett a transzatlanti kapcsolatok mellett. Balogh András volt nagykövet szerint az intézet önmagában is a nemzeti egység és konszenzus egyik bástyája lehet. Mint mondta, olyan tudományos központtá válhatna, amely az egész világon hirdeti a Tom Lantosnak fontos eszméket, és alapja lehet a magyar-amerikai kapcsolatoknak.

Bajnaiékkal is beszélt

A megnyitón jelen volt több kormánypárti és ellenzéki politikus is, köztük Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnök is. Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés után Hillary Clinton röviden találkozott velük, illetve civil szervezetek képviselőivel a Bank Centerben az amerikai nagykövetség szervezésében.

Az amerikai külügyminiszter főleg a romák helyzete és a magyar demokrácia minősége felől érdeklődött, mondta Mesterházy Attila. Az MSZP elnökének tájékoztatása szerint Hillary Clinton kiemelte a választási rendszer fontosságát egy demokratikus rendszerben, és "nagyon felkészült volt" a médiatörvény, a sajtószabadság ügyében. Clinton arra biztatta a civil szervezeteket, hogy folytassák munkájukat az emberi jogok, a demokrácia, a jogállam erősítése érdekében, mondta Mesterházy.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, Hillary Clinton pontos, reális képpel rendelkezik Magyarországról, meglehetősen árnyaltan látja a helyzetet. Tudatában van azoknak a problémáknak, amelyek a fékek és ellensúlyok lebontásával, illetve a parlamentet korlátozó különböző szabályokkal kapcsolatosak, mondta.

Clinton arról beszélt, hogy amíg egy kormány demokratikus választásokon leváltható, addig nem lehet a demokrácia megszűnéséről beszélni. Hillary Clinton jelezte, hogy a magyar demokrácia szempontjából kulcskérdés, milyen lesz a választási rendszer, fennmarad-e a lehetősége annak, hogy a magyarok szabad, tisztességes választásokon kinyilváníthassák akaratukat, esetleg azt a szándékukat, hogy másik kormányt akarnak.

(A hét elején nyílt levélben fordult az amerikai külügyminiszterhez az egykori demokratikus ellenzék több tagja is, azt kérve, hogy segítsen a magyar demokrácia értékeinek megőrzésében, mivel a kormány "szisztematikusan lebontja a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos garanciáit, a végrehajtó hatalom fékeit és ellensúlyait". A levelet többek között Haraszti Miklós, Mécs Imre, Demszky Gábor és Tamás Gáspár Miklós írta alá.)

Clinton szerda éjjel érkezett, de kevesebb, mint 24 órát tölt Magyarországon. Kora délután továbbindul Vilniusba egy emberi jogi konferenciára.