Kerülje el a rendelőket pénteken!

2011.06.30. 12:51 Módosítva: 2011.06.30. 14:52
Az egészségügyi dolgozók a Semmelweis-napot, a köztisztviselők a köztisztviselők napját ünneplik. Az adóhivatal ügyfélszolgálatai ennek ellenére holnap is kinyitnak.

Az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezésére július elseje Semmelweis-nap és munkaszüneti nap lett az ágazatban dolgozóknak.

Ez azt jelenti, hogy a 0-24 órás folyamatos ellátásra nem kötelezett egészségügyi dolgozókat foglalkoztató szolgáltatók, például a rendelőintézetek nem lesznek nyitva. A fekvőbeteg-gyógyintézetekben vagy az Országos Mentőszolgálatnál az alkalmazottak a munkaszüneti napokra irányadó munkarend szerint dolgoznak.

"Az egyéni és társas vállalkozókra, valamint a közforgalmú gyógyszertárat személyi jog alapján működtető gyógyszerészekre a munkaszüneti nap nem érvényes" – olvasható az államtitkárság közleményében.

Az ÁNTSZ az összes kórházba és rendelőintézetbe eljuttatta tájékoztatóját a munkaszüneti napról. A kórházakban működő gyógyszertárak nyitva tartása a helyi szabályozástól függ.

Adózni lehet

Pénteken a köztisztviselők is ünnepelnek, de a hivatalok maguk dönthetnek arról, hogy részleges vagy teljes munkaszünetet, esetleg ügyeletet tartanak-e.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal például közölte, hogy ügyfélszolgálataik a szokásos munkarendben dolgoznak. "Az adózók minden fővárosi és vidéki ügyfélszolgálaton intézhetik ügyeiket, és hívható lesz az Általános Tájékoztató- illetve Ügyintéző Contact Center és a 06-40-FINÁNC szám is" – írták.

1997 óta ünneplik

A köztisztviselők napjának megünneplését a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) kezdeményezte 1996-ban a köztisztviselői törvény 1992. évi életbe lépésének emlékére. 1997. július elsején tartották meg először, akkor a Magyar Közigazgatási Kar, valamint a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete közös rendezvényének Nyíregyháza adott otthont. Azért erre a településre esett a választás, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működött az MKKSZ legerősebb tagszervezete.

A köztisztviselők napját 2001-től munkaszüneti nappá nyilvánították.

A múlt héten az Országgyűlés úgy döntött, hogy július elsejét a köztisztviselőkéhez hasonlóan a kormánytisztviselők napjává is nyilvánítja.