Őrizetbe vették Szilvásy Györgyöt

2011.07.01. 19:44 Módosítva: 2011.07.02. 15:56

Házkutatást tartottak pénteken Szilvásy Györgynél, a Gyurcsány-kormány titokminiszterénél – értesült péntek este a Hír Televízió. Információik szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Galambos Lajos terhelő vallomást tett a katonai ügyészségen, ezzel függött össze a házkutatás.

A hvg.hu és a Hírszerző már péntek este úgy tudta, hogy Szilvásy Györgyöt őrizetbe vették, a katonai ügyészség azonban nem kommentálta egyik értesülést sem. A Hír Tv saját forrásaira hivatkozva, már szombat délelőtt, szintén azt írta: Szilvásyt őrizetbe vette pénteken a rendőrség, és a volt titokminiszter a Gyorskocsi utcai fogdában töltötte az éjszakát. A katonai ügyészség továbbra sem kommentálja ezeket a híreket.

Gyurcsány: Rohadt világot akarnak teremteni

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor a Facebookon szombat délelőtt azt írta: "Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost. Kormánytag ellen ilyen vádat utoljára az ötvenes években fogalmaztak meg". A volt miniszterelnök, akinek kancellária-, majd titkosszolgálati minisztere volt Szilvásy, és cégeinek vezetésében is szerepet vállalt, azt is írta: "Jól kösse fel a gatyáját Orbán ügyészsége, hogy kétség nélkül bizonyítani tudja gyanúját [...] Rohadt világot akarnak teremteni. Erőszakkal, kitervelt koncepcióval, alkotmányellenesen".

Ugyancsak Gyurcsány, már szombat hajnalban is írt a Szilvásy-ügyről, akkor úgy fogalmazott, politikai leszámolás zajlik, és a volt minisztere ügyének köze lehet a Galambos Lajos elleni vádakhoz.

Az MSZP szombati választmányi ülése után Mesterházy Attila pártelnöke azt mondta, előterjesztésére a választmány egyetértett azzal, hogy fejezzék ki szolidaritásukat Szilvásy Györggyel. "Ártatlanságában hiszünk, kiállunk mellette, és kíváncsian várjuk, mivel akarják meggyanúsítani" – fogalmazott.

Szilvásy György a második Gyurcsány-kormányban előbb kancelláriaminiszter (2006 júniusa és 2007 júniusa között), majd a Bajnai-kormány megalakulásáig a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter volt. A rendszerváltás körüli időszaktől szoros a kapcsolata Gyurcsánnyal. 1995-től 2005-ig volt különböző tárcák közigazgatási államtitkára, míg 1998 és 2002 között két Gyurcsány-cég, az Altus és a Perfekt igazgatója, illetve vezérigazgatója volt.

Molnár: Egészen elképesztő

Molnár Csaba – aki közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter volt a Gyurcsány-kormányban, majd a Miniszterelnöki Hivatalt vezette – az MSZP-választmány ülése előtt azt mondta: ha igazak a hírek, és valóban állam elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak korábbi tisztviselőket, az a rendszerváltás óta példátlan eset. "Egészen elképesztőnek és furcsának találom ezt a dolgot, teljesen biztos vagyok benne, hogy a független magyar bíróság előtt nem tud megállni az, hogy valakit államellenes bűncselekménnyel akarnak megvádolni. Ez az ötvenes évek tempója" – jelentette ki.

Lamperth Mónika korábbi belügyminiszter úgy nyilatkozott: csak sajtóhírekből értesült arról, ami Szilvásy Györggyel történt, erre pedig nem alapozhat véleményt. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy megítélése szerint politikai döntés születetett-e, úgy válaszolt: "erősen hajazok erre, mert nem ez lenne az első ilyen lépése az ügyészségnek".

Szilvásy ellen eljárás folyik az UD Zrt. ügyében is. Már 2009-ben egy rendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaélés elkövetésével gyanúsították meg, mondván: jogtalanul sokszorosította és osztotta ki a parlament nemzetbiztonsági bizottságában az UD Zrt. ügyvezetője, valamint Demeter Ervin és Kövér László közötti telefonbeszélgetések szövegét. Sebes Péter, aki az UD Zrt.-ügyben védi Szilvásyt, pénteken azt mondta a Hír Tv-nek, hogy a most indult ügyben nem kapott védői megbízást Szilvásytól.

Galambos Lajost pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját kémkedéssel gyanúsítják. Molnár Lajos, a nyugállományú vezérőrnagy védője elmondta, az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészségi indítványt a bíróság elutasította, mert a gyanút nem találta teljes mértékben megalapozottnak. A döntés ellen a védelem és a katonai ügyészség képviselője is fellebbezést nyújtott be, így az nem jogerős.

Molnár Lajos közlése szerint védencénél eredetileg vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást, de néhány órával később már kémkedéssel gyanúsították meg. Ezt a védő képtelenségnek nevezte, mert legfeljebb az államtitoksértés gyanúja merülhet fel, de szerinte az sem állja meg a helyét.

A Mol-ügy van a háttérben?

Az Index forrásai szerint ilyen súlyú gyanúsítással a Mol-részvénypakett orosz kézre juttatása miatt élhetett az ügyészség.

A Galambos körüli titkolózás azzal függhet össze, hogy az elmúlt hetekben új információk alapján kezdtek nyomozni az ügyészek, miután az egykori NBH-főnök két közeli ismerősét is letartóztatták. Földesi-Szabó Lászlót, aki hétéves börtönbüntetésének ítélethirdetése közben szökött meg 2010 decemberében, egy hónapja fogták el, üzlettársát, Jakubinyi Róbertet pedig két hete osztrák rendőrök vették őrizetbe.

Jakubinyit szintén kapcsolatba hozták a Mol-részvényekkel: a hírek szerint azzal gyanúsítják, hogy orosz üzleti körök strómanjaként milliárdos nagyságrendben vett és adott tovább Mol-papírokat.