Jogerősen felfüggesztettet kapott egy tévéostromló

2011.07.01. 15:13

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt egy támadót a fél évtizede az MTV-székház ostrománál történtek miatt a Fővárosi Bíróság (FB) pénteken.

Hocza Eleket korábban első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság két év, öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte közérdekű üzem működésének megzavarása, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és súlyos testi sértés miatt. Ez ellen a védelem felmentésért, illetve enyhítésért, az ügyész súlyosításért, letöltendő szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett.

Az eljárás adatai szerint a férfi köveket és más súlyos tárgyakat dobált 2006. szeptember 19-re virradó éjjel a Szabadság téren az MTV székháza előtt intézkedő rendőrök felé, és egyiküket olyan súlyosan megsebesítette, hogy a sértett a másodfokon kirendelt orvos szakértő szerint súlyos egészségromlást szenvedett el.

A másodfokon eljáró FB pénteken kisebb pontosításokkal lényegében helybenhagyta és jogerőre emelte az elsőfokú döntést.

Az ellentétes irányú fellebbezéseket elutasító jogerős határozat szóbeli indoklásában a bíró kitért arra, hogy bár az elkövetett bűncselekmények miatt halmazatban akár hét és fél év letöltendő szabadságvesztés is kiszabható, nyomatékos enyhítő körülmény a vádlott büntetlen előélete, továbbá a jelentős időmúlás, hiszen fél évtizeddel ezelőtti eseményekről mondott ítéletet a bíróság. Miután pedig a lehető leghosszabb, ötéves próbaidőre függesztették fel a büntetést, ami a jogerőre emelkedéstől, azaz július 1-jétől számít, az elkövetőnek csaknem egy évtizeden át viselnie kell cselekménye következményeit, az ellene folyó eljárást, majd a próbaidőt.

A bíró kitért arra is, hogy az ügy többi vádlottja bűnössége esetén hasonló bűncselekmények miatt jobbára felfüggesztett szabadságvesztést kapott, néhány kivétellel, így például ha visszaeső volt az elkövető, vagy ha korábbi bűncselekmény miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el a vádbeli cselekményt.

A vádlott a pénteki tárgyalásra nem jött el, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, korábbi ügyvédje lemondott védői tisztéről, így másodfokon kirendelt ügyvéd járt el.

Az MTV-ostroma miatti büntetőper közérdekű üzem működésének megzavarása, hivatalos személy elleni erőszak, rongálás és más bűncselekmények vádjával összesen 40 ember ellen indult, közülük Ekrem Kemál György az eljárás során elhunyt. A 2008 decemberében és az azt követő hónapokban féltucatnyi elsőfokú részítéletben foglalt állást a vádlottak bűnösségéről a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Javarészt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabtak ki, de voltak pénzfőbüntetések és több felmentés is. Ezek kisebb része fellebbezések hiányában jogerőre emelkedett, letöltendő szabadságvesztést csak néhányan kaptak. Másodfokon a FB-re 21 vádlott ügye került, és túlnyomó többségüknél már megszületett a jogerős ítélet.

2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően fajultak el az események, hogy a Kossuth téren a Parlament előtt tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta.

A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, betörtek a tévészékház épületébe, dúltak, fosztogattak, az adást meg kellett szakítani, az épület előtt autókat borítottak és gyújtottak fel. Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan, a rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett, sok elkövető ismeretlen maradt.