Kémkedéssel gyanúsítják Galambos Lajost

2011.07.01. 13:18 Módosítva: 2011.07.01. 14:53

Házi őrizetbe helyezte pénteken a bíróság a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját. Galambos Lajost kémkedéssel gyanúsítják - közölte újságírókkal a döntést követően Molnár Lajos, a nyugállományú vezérőrnagy védője.

Galambos Lajos védője sajtótájékoztatót tart (fotó: Honéczy Barnabás)
Galambos Lajos védője sajtótájékoztatót tart (fotó: Honéczy Barnabás)

Az ügyvéd elmondta, hogy az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészségi indítványt a bíróság elutasította, mert a gyanút a bíróság sem találta teljes mértékben megalapozottnak. A döntés ellen a védelem és a katonai ügyészség képviselője is fellebbezést nyújtott be, így az nem jogerős.

Molnár Lajos közlése szerint védencénél eredetileg vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást, de néhány órával később már kémkedéssel gyanúsították meg. Ezt a védő képtelenségnek nevezte, mert legfeljebb az államtitoksértés gyanúja merülhet fel, de - szerinte - az sem állja meg a helyét.

Molnár Lajos elmondta: Galambos Lajos részletes nyilatkozatot tett, amelyben ártatlannak vallotta magát. Hozzátette, az ügyészség egyetlen bizonyítékot csatolt be a bíróságra, ezt ők is megismerhették, s az alapján érdemi védekezést terjesztettek elő. "A jelenlegi bizonyítékok alapján meggyőződésem, hogy védencem ártatlan, és semmilyen jogsértést nem követett el" - mondta az ügyvéd.

Galambos Lajos két karját magasba emelve mutatta az újságíróknak, hogy bilincs nélkül távozhat a  tárgyalóteremből, amelyet az újságírók nem közelíthettek meg.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, információik szerint a polgári elhárítás volt vezetőjét államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják.

Bilincs nélkül
Bilincs nélkül

Az Index forrásai szerint ilyen súlyú gyanúsítással a Mol részvénypakett orosz kézre juttatása miatt élhetett az ügyészség.

A Galambos körüli titkolózás azzal függhet össze, hogy az elmúlt hetekben új információk alapján kezdtek nyomozni az ügyészek, miután az egykori NBH-főnök két közeli ismerősét is letartóztatták. Földesi-Szabó Lászlót, aki hétéves börtönbüntetésének ítélethirdetése közben szökött meg 2010 decemberében, egy hónapja fogták el, üzlettársát, Jakubinyi Róbertet pedig két hete osztrák rendőrök vették őrizetbe.

Jakubinyi kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, az Egy-Másért alapítvány kuratóriumának elnökével, a két ember közös múltja akkor kezdődött, amikor Földesi-Szabó László mint rendőr nyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben Jakubinyi a 90-es évek elején gyanúsítottként szerepelt. Jakubinyi a gyanú szerint az oroszok strómanjaként vásárolt, majd játszott idegen kézre több milliárd forint értékű Mol-részvényt.