Hétfőn eldől a közmunkások sorsa

2011.07.03. 22:00
Ki lesz a hét Novák Elődje? – a végszavazásra kerülő számos fontos törvényjavaslat mellett talán ez a legizgalmasabb kérdés a parlamenti rendkívüli ülésszak július negyedikei felvonása előtt.

Novák Előd jobbikos képviselő múlt hétfőn azzal okozott váratlanul vidám pillanatokat az éjszakába nyúló ülésen, hogy megafont rántott elő, és azzal kiabálta túl a fideszes többséget. Bár az akció jutalma az lett, hogy egész napra megvonták tőle a szót, egy hasonló húzás bizonyára ismét feldobná a hangulatot. Ritkán látunk képviselőket fényképezős mobiltelefonokkal körbeállni egy kollégájukat az országházban, mint amikor egy házibulin valaki túl jó fej volt.

"Miért taszítja nyomorba az Orbán-kormány a beteg, idõs bányászokat?" – interpellálja majd az MSZP-s Lukács Zoltán Orbán Viktort, aki ezen a héten jó eséllel nem mond olyan erős beszédet, mint múlt hétfőn. Hozzá fordul Schiffer András is, Van az a pénz? címmel – sejtésünk szerint tovább akarja ütni a vasat Kína miatt.

"Részesülhetnek-e a jövõben is az üdülési csekk rendszer által biztosított hasonló kedvezményben a kisnyugdíjasok, az alacsony jövedelmû, többgyermekes munkavállalók, a szakmunkás tanulók és a fogyatékkal élõk?" – tudakolja az MSZP-s Pál Béla, a jobbikos Petli Lajos pedig arra kíváncsi, mi lesz a Földtani Intézettel.

A szópárbajok után aztán most is éjszakáig tart a munkanap, zárószavazásra kerülhet többek között a közfoglalkoztatási törvény, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter jegyez, és ami a kérdést a Belügyminisztérium alá sorolva lényegében rendészeti témává minősíti át azt. Ahogy a Demokrácia és Dilemma Intézet is megírta, lényegében arról van szó, hogy a kormány jobb viselkedésre akarja nevelni az embereket,

Ha pedig jó magaviselet: zárószavazásra kerül a sporthuliganizmus elleni átfogó törvény is. A javaslat szigorítaná a szabályokat, külön nevesített szabálysértéssé tenné a sporthuliganizmust. Elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal lenne sújtható, és ki is lehetne tiltani azt, aki sportrendezvényen a nézőktől elzárt területre jogosulatlanul belép, vagy oda bármit bedob.

Jöhet a zárószavazás a sarkalatos honvédelmi törvényről is.  A módosítás a hatályos törvényt igazítja az új alkotmányhoz. Az új alaptörvény is fenntartja a békeidőszaki önkéntességen alapuló haderő koncepcióját, de benne van az is, hogy annak részeként Magyarország önkéntes honvédelmi tartalékos rendszert is fenntart. Bár korábban egy félreértés miatt elkezdett terjedni, hogy a kormány a sorkatonai szolgálat visszaállítására készül, erről nincs szó. Hadkötelezettség eddig is volt, ezt a javaslat katonai szolgálati kötelezettségre nevezné át. Ez fegyveres vagy lelkiismereti ok miatt fegyvertelen katonai szolgálat teljesítését jelenti, de csak rendkívüli állapotban, vagy úgynevezett megelőző védelmi helyzetben rendelhetik el.

Elfogadhatják ezen kívül a sokat vitatott büntetőeljárási törvénymódosítást is, melynek értelmében például a kiemelt ügyek gyanúsítottjai 24 óráig nem találkozhatnának ügyvédeikkel.

A parlament alkotmányügyi bizottsága hétfőn hallgatja meg Paczolay Pétert, akinek alkotmánybírósági elnökké jelölését ellenszavazat nélkül támogatta az országgyűlés illetékes eseti bizottsága. Paczolay Péter július elején lejáró elnöki mandátuma szeptember 1-jéig meghosszabbodott, a parlamentnek július 31-ig kell az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával az Alkotmánybíróság tagjai közül elnököt választania.

A hétfői lesz az utolsó előtti ülésnap a nyári szünet előtt, érdemes velünk tartani. Jövő héttől úgyis ki kell bírni őszig parlament nélkül.