Elnököt választ a Fidesz

2011.07.03. 09:14 Módosítva: 2011.07.03. 11:57
Ma tartja XXIV. kongresszusát a Fidesz; a Millenáris Parkban rendezendő tisztújító tanácskozáson várhatóan újraválasztják Orbán Viktor pártelnököt és a négy alelnököt.

A pártelnöki tisztségre Orbán Viktor kormányfő az egyedüli jelölt, így várhatóan a következő két évben is ő irányítja majd a Fideszt. Orbán Viktor 2003 óta pártelnök, azt megelőzően 1993 és 2000 között is ő állt a Fidesz élén.

Ön szerint ki lesz a Fidesz új elnöke?

A négy alelnöki poszton sem lesz változás, az elnökségi beszámolók után fél 12-kor lezárták a jelölést, a helyszínen senki sem nem adott le új jelölési indítványt. Még a számvizsgáló és a mandátumvizsgáló bizottságok tagjaira sem érkezett új jelölés, így a küldötteknek kizárólag az elnökség által már korábban jóváhagyott nevekkel előre kinyomtatott szavazólapokat kell bedobálniuk a megfelelő urnákba.

Ez alapján biztosan alelnök marad Kósa Lajos, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán és Varga Mihály. A tisztújítás előtt sem Orbán, sem az alelnökök nem kívántak élni a kortesbeszéd lehetőségével.

Az esemény előtt 1013 szervezetben tartottak küldöttválasztást. Vasárnap pedig a Fidesz alapítóival, és a szövetséges szervezetek delegáltjaival együtt összesen 1824 mandátummal rendelkező küldött vehet részt a kongresszuson, amelyet Deutsch Tamás és Gaál Kinga EU-képviselők vezet le.

Menetrend

A végig a sajtó nyilvánossága előtt zajló kongresszuson beszámolókat hallgatnak meg és fogadnak el a küldöttek: Kövér László ismerteti a választmány, Kósa Lajos az elnökség, Lázár János az országgyűlési képviselőcsoport, Kósa Ádám pedig az európai parlamenti frakció beszámolóját.

A tervezett napirend szerint felszólal majd mások mellett Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, továbbá Varga Mihály, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán, majd a kongresszus a megválasztott pártelnök beszédével ér véget. A rendezvény a tervek szerint délután három óra körül sajtótájékoztatóval zárul.

Kétévente

A Fidesz alapszabálya szerint a kongresszus a párt legfelsőbb tanácskozó és döntéshozó szerve, amely a helyi szervezetek és a párt társszervezeteinek küldötteiből, az országos elnökség tagjaiból, a tagozatok elnökeiből, a társszervezeteknek a Fidesztagjai sorából kikerülő elnökeiből, valamint a párt azon tagjaiból áll, akik részt vettek a Fidesz megalapításában.

Tisztújító kongresszust kétévente kell összehívni.

A kongresszus akkor határozatképes, ha a mandátummal rendelkező küldöttek több mint fele részt vesz a szavazásban.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármester köszöntőjében azt hangoztatta, hogy a Fidesz vezetése alatt Magyarország működő példát mutathat Európának, miközben az ország a saját útját járja.

Néha biztosan hibázunk, de az hibázik is, aki sokat dolgozik - mondta a kongresszus házigazdája. Láng szerint Magyarország sikere abból is látszik, hogy nem szerepel azokban a hírekben, amelyek ma Görögországról szólnak. A polgármester a szocialistákra utalva kiemelte, hogy a párt európai néppárthoz méltóan tartja kongresszusát, ahol nincsenek például kordonok. Az eseményen az egyedüli kordon egyébként a sajtó munkatársai és a küldöttek között húzódik. Az újságírók a Millenáris épületében még a mellékhelységekbe is csak biztonsági őrök kíséretében mehetnek.

Kövér: Van egy párt, amelyik nem kér elnézést

Kövér László köszöntet mondott a kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnöknek és a frakciónak az elmúlt időszakban elvégzett munkáért. Az országgyűlés elnöke a Fideszt támogató választóknak is köszönetet mondott a kétharmadért, és máig a megmaradt támogatásért. Kövér szerint a közvélemény-kutatások azt mutatják, ha ma lennének a választások, akkor is a Fidesz és KDNP nyerné a választásokat.

fotók: Barakonyi Szabolcs
fotók: Barakonyi Szabolcs

Kövér azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy azért ebben a helyzetben benne van az alternatíva teljes hiánya van, és az, hogy az ország legnagyobb válságából más kivezető út, mint a Fidesz politikája nem nagyon látszik. Az ellenzék nem tud felmutatni alternatívát. A parlamenti másik oldalát végigvéve a házelnök azt mondta, van olyan párt, amely – ahogy korábban sem – egy szóval nem mondta, hogy bocsánatot kérünk, mert tönkre tettük tizenkét év építkezését, elcsaltuk a választásokat, levonjuk a konzekvenciákat, eltiltjuk a bűnösöket, csak „pökhendi arrogáns kioktatás” jött tőlük.

Kövér szerint az LMP az a párt, amelyben van bizodalma hogy nem is erős alternatívaként, de véleményformáló szervezetként még szóba jöhet, csakhogy pillanatnyilag nem tudja eldönteni, hogy a Fidesz vagy az MSZP ellenzéke akar lenni, A Jobbikról viszont nem tudni rendszeren kívül vagy rendszeren belül akar-e politizálni, őket mértéktartó ellenzéki viselkedésre intette az országgyűlés elnöke.

Kósa Lajos alelnök több poénnal is dúsított beszéde után megritkult a Millenáris hallgatósága. A küldöttek jó része a szavazásra várva a külső büfébe szállingózott.

A Fidesz frakcióvezetője szerint időarányosan sikerült teljesíteni a vállalásokat, de a nagy ügyek, a nagy döntések és a felelősség nagy része még hátra van. Lázár János azt mondta, derekasan helytálltak a politikai öttusában. Lázár János szerint az elvégzett feladatok nem szimbolikus ügyek voltak, ezek minden fideszes képviselő számára becsületbeli ügyek voltak. Példaként említette a parlament létszámának csökkentését, a kettős állampolgárságról szóló törvény és az új alaptörvény megalkotását. Azt mondta: bár tanácsolták neki, a parlamenti frakció nevében „nem kérek és nem kérünk bocsánatot az első év sodró lendületéért, nem ígérek és nem ígérünk érdeksérelmek nélküli rendrakást, ütemváltást, a status quo békés védelmét". Elsősorban azok szeretnék, hogy a sodró erejű változásokért bocsánatot kérjenek, akik miatt ezekre a radikális lépésekre leginkább szükség volt, az kiabál megint, akinek a háza ég - tette hozzá.

A KDNP horgony, a Fidesz mozdony

Harrach Péter a szavazási szünet után arról beszélt, hogy a KDNP és a Fidesz, a kicsi és a nagy párt szövetségében nem az MSZP és az SZDSZ viszonya köszön vissza, hanem az első, a második és a tizedik szempont is a nemzeti érdek. A Fidesz néppárt, amely most még vállalja a konfliktusokat, de a döntésekben ea néppártiság vissza fog köszönni, „várjuk meg a ciklus végét”. A KDNP viszont világnézeti párt, a horgony, a csapkodó hullámokban, a Fidesz szerepe a mozdonyé. A frakcióvezető szerint sokan felteszik a kérdést, mennyi a valós támogatottsága a kereszténydemokratáknak. Harrach szerint rossz a kérdésfeltevés, mert a párt szövetségben gondolkodik, jóllehet most is meg tudná ugrani a 6-7 százalékot. Harrach azt mondta egyenrangú partnerekként vesznek részt a szövetségben, az ellenfeleknek pedig azt üzeni, hogy ne reménykedjenek abban, hogy szembe tudják állítani a két pártot.

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter arra kérte a Fidesz közönségét, hogy továbbra is álljon ki a kormányzat mellett, akkor is, ha sokszor nehéz átlátni a döntésket, és sokszor a fideszesek egzisztenciája bánja. A miniszter ígéretet tett, hogy Magyarország ki fog jutni a válságból, és Európa egyik legsikeresebb országa lesz, de ehhez a fideszeseknek hinnie kell a kormányzatban.

Ne nézzenek minket madárnak, Bajnainak, Veresnek Draskovicsnak felelnie kell azért, hogy az ország ide jutott – Varga Mihály szerint sikeres tűzoltással, az elődök gazdaságpolitikájával szakítva akadályozta meg a Fidesz-kormány, hogy az ország Görögország mellé kerüljön. Varga a felelősségre vonás emlegetésével aratta le a kongresszus első nagy tapsát, majd az adópolitika részleteit magyarázta a résztvevőknek.

Pelczné alelnök sok ilyen unalmas kongresszust kívánt a Fidesznek, egy húszperces felszólalás végén.

Az ország megújítása olyan, mint a temetőáthelyetzés, kicsi a támogatottsága de sok érzékenységet sért, mondta Pokorni Zoltán alelnök, aki arra intette a pártot, hogy a kétharmad birtokában minden meg tehet.a legnagyobb veszélyt saját maguk jelentik, ha azt hiszik, mindenkinél okosabbak, és mindent jobban tudnak. "Ma egyetlen dolog veszélyes ránk, ha nem tartunk mértéket", minket nem a történelem fog igazolni, három év múlva a választók visszaigazolása kell.