Rendkívüli ülést hív össze a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke

2011.07.03. 18:47 Módosítva: 2011.07.03. 20:30
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista elnöke hétfő délelőttre rendkívüli ülésre hívta össze a testületet.

Vadai Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján hihetetlennek nevezte, hogy az elmúlt hat napban olyan személyeket gyanúsítottak meg államellenes bűncselekménnyel, akiknek hivatalból feladatuk az ilyen bűncselekmények leleplezése. Hozzátette: az elmúlt napok eseményei nagyon sok kérdést vetnek fel, nemcsak a három meggyanúsított személy viszonylatában, hanem a teljes magyar polgári titkosszolgálatokat illetően is, mert ezek az ügyek érintik az ő tevékenységüket is. Mint hangsúlyozta, a bizottságnak nemcsak joga, de kötelezettsége is megismerni az ügyet.

A hétfőn 11 órára meghirdetett rendkívüli, zárt ülésen az állami szervek részéről megjelenési kötelezettség terheli Pintér Sándor belügyminisztert, Bolcsik Zoltánt, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatóját, Kovács Árpádot, a legfőbb ügyész helyettesét, a katonai főügyészt és az ügyekben eljáró ügyészeket. Rajtuk kívül a házszabály szerint csak a házelnök, a köztársasági elnök, a bizottság tagjai, munkatársa és egy gyorsíró kapott meghívást.

A szocialista politikus azt mondta, bízik abban, hogy határozatképes lesz a testület, és a tagok a minősített adat védelméről szóló törvényt maradéktalanul betartva megismerhetik a körülményeket. Folyamatban lévő büntetőügyben korlátozott a tájékoztatási lehetőség, ugyanakkor a nemzetbiztonsági bizottságnak tudnia kell ezekről az eseményekről, már csak a bizalom érdekében is. Vadai Ágnes megjegyezte, az ügyben egyelőre semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott bizottsági elnökként.

Vadai Ágnes kérdésre válaszolva elmondta: az elmúlt egy évben tisztségéből fakadóan sok ügyet megismert, de nem tud és nem lát olyat, amely megalapozná ezeket a bűncselekményeket. Mint fogalmazott, nehezére esik elhinni a gyanúsításokat, és hajlamos azt gondolni, hogy másfajta indíttatása van az ügynek.

Az MTV Híradója kedden számolt be arról, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Galambos Lajost. A Magyar Nemzet a szerdai számában azt írta, információik szerint a polgári elhárítás volt vezetőjét államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A napilap az intézkedést az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány ügyével hozta összefüggésbe; mint írták, Galambos Lajos az alapítvány kuratóriumának tagja volt, és az ügyben egy aktív, valamint egy volt NBH-s munkatársa is érintett.

Pénteken Szilvásy Györgynél tartottak házkutatást, majd a volt titokminisztert is kihallgatták és őrizetbe vették. Gyurcsány Ferenc  volt kormányfő szombaton, miután beszélt Szilvásy családjával az írta a Facebook-oldalán: Szilvásy Györgyöt államellenes bűncselekménnyel, szerinte kémkedéssel gyanúsítják, mint a miniszter korábbi beosztottját, Galambos Lajost. Ugyancsak szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját. A volt NBH-s vezető meggyanúsításáról egyelőre nem lehet tudni részleteket, a HírTV szerint az összefügg Szilvásy György és Galambos Lajos (Laborc elődje) ügyével.

A kémkedéssel gyanúsított Galambost pénteken helyezte házi őrizetbe a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A Budapesti Katonai Ügyészség továbbra sem ad tájékoztatás az ügyben, annyit azonban tudni lehet, hogy az ügyészség eddig nem tett indítványt a bíróságnak sem Laborc Sándor, sem pedig Szilvásy György előzetes letartóztatására.

Gulyás Gergely, a testület fideszes alelnöke vasárnap este az MTI-nek azt mondta: általánosságban azt az álláspontot képviseli a Fidesz, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálatok egykori, MSZP-kormány alatti vezetőit érintő büntetőeljárásokból minden esetben le kell vonni a szükséges szakmai következtetéseket, és ebben a parlamenti szakbizottságnak is van feladata. A politikus hangsúlyozta azonban, hogy a tanácskozás nem veszélyeztetheti a nyomozás érdekeit.

Móring József Attila, a bizottság KDNP-s tagja azt mondta, hétfő délelőtt még egyeztet képviselőtársaival arról, hogy részt vesznek-e az ülésen. Úgy fogalmazott: természetesen a bizottság elnökének joga van bármikor és bármilyen ügyben összehívni a testületet. Azt azonban szokatlan eljárásnak nevezte, hogy vasárnap hívnak össze a rákövetkező hétfőre egy bizottsági ülést.

Az ellenzéki Mirkóczki Ádám (Jobbik) és Mile Lajos (LMP) azt közölte, hogy ott lesz a testület rendkívüli ülésén.