2089-ig titkosították a Szilvásy-ügy bizottsági tárgyalását

2011.07.04. 12:14 Módosítva: 2011.07.04. 17:07
A parlament nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn zárt ajtók mögött tárgyalta az NBH-s vezetők és Szilvásy György őrizetbe vételének ügyét. Az ülés végén 2089-ig titkosították az elhangzott tájékoztatók tartalmát. Az MSZP-s bizottsági elnök szerint a vádak nevetségesek és hihetetlenek.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn tárgyalt arról, hogy mi állhat az egykori titokminiszter és a nemzetbiztonsági szakszolgálatok volt vezetőinek őrizetbe vétele mögött. A testület MSZP-s elnöke, Vadai Ágnes vasárnap jelentette be, hogy összehívta a bizottságot. A zárt ülésre végül a fideszes tagok is elmentek.

A rövid ülés után bejelentették, hogy az elhangzott tájékoztatókból semmilyen tartalmi részletet nem hozhatnak nyilvánosságra, mert a bizottság 2089-ig titkosította a hétfői ülés jegyzőkönyvét.

Vadai Ágnes sem akart érdemben nyilatkozni az elhangzottakról, csupán annyit mondott, hogy a Szilvásy ellen felhozott vádak hihetetlenek és nevetségesek. Az MSZP-s bizottsági elnöknő szerint a nyomozás későbbi fázisában még egy nemzetbiztonsági bizottsági ülésre szükség lesz.

Gulyás Gergely fideszes alelnök szerint az ügy mostani fázisában az ülés csak arra volt jó, hogy az MSZP-sek megpróbáljanak politikai ügyet csinálni egy bűnügyből. Gulyás szerint ezért nem látják okát, hogy a témával kapcsolatban újabb ülést is összehívjanak majd.

A bizottság ülésén Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, Bánhegyi Gábor megbízott katonai főügyész, valamint Hegedűs Antal budapesti katonai ügyész is részt vett, míg a külföldön tartózkodó Pintér Sándor belügyminiszert Tasnádi László kabinetfőnök helyettesítette.

A pénteki házkutatáskor egyébként az kiderült, hogy Szilvásy ellen kémkedés gyanújával indult az eljárás.

A titkosítás végdátumából arra lehet következtetni, hogy a bizottság előtt bemutatott, az üggyel kapcsolatos titkosított dokumentumok 2009-ből vagy annál korábbról származnak. A jelenleg is érvényes szabályok alapján ugyanis a bizottságnak a bemutatott titkos anyagokat 80 évre kell hozzáférhetetlenné tennie, és (ha több is van) azt nyilvánvalóan a legutolsó dátumozásútól kell számolnia.

Szilvásy György esetleges előzetes letartóztatásáról a Budapesti Katonai Ügyészség még hétfőn dönt. Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét bilincsben vezették elő a kora délutáni tárgyalásra. A péntek éjszaka őrizetbe vett Szilvásy Györgyöt a Gyorskocsi utcai börtön épületéből szállították át a katonai ügyészségre.

Szilvásy György ügyvédje a helyszínen várakozó újságíróknak nem beszélt arról, hogy mivel gyanúsítják védencét. Szilvásy György mintegy fél órán át tartózkodott a tárgyalóteremben. Vele együtt egy másik férfit is bilincsben vezettek be a tárgyalásra, ám azt nem lehet tudni, hogy ő ki volt, és mivel gyanúsítják.