no

Emuháton jön vissza az SZDSZ?

2011.07.04. 20:59 Módosítva: 2011.07.04. 21:28
Mind a három, a Fővárosi Állatkertben született kistigris - Tarlós István főpolgármester friss keresztgyerekei - fiú. "Kistigris. Kistigris." Nem hangzik ez olyan radiszadisan? Politikai összeesküvés-elméleteket kellett elhessegetnünk az Állatkert legaranyosabb lakóinak első sajtóeseményén.

"Jin, Jang és Viktor? Vagy éppen Ngöndzin, Banakzsöl és István? Esetleg, a Tarlósra jellemző népfrontpolitika jegyében Bókony, Móric és Emmánuel?"

Majd széttépett az izgalom az Állatkertbe menet, ahol a meghívó szerint Tarlós főpolgármester várt rám egy fészekalja tigris keresztapjának szerepében.

"Ha váratlanul megellene a hobbitigris, Persányi főigazgatóhoz hasonlóan nyilván nekem is egyből Tarlós ugrana be mint adekvát névadó" - gondoltam a kőelefántos főbejárathoz érve. Ekkor még nem is sejtettem, hogy micsoda összeesküvés leleplezésének a küszöbén állok.

Lelkiismeretes keresztapa

A program szerint előbb elválasztják az anyjuktól a május 10-én született három tigriskölyköt, akiket azóta még állatorvos sem látott, majd kihozzák őket az újságírók és tévéstábok elé, ahol a villámgyors szex- és egészségügyi vizsgálat végén Tarlós István ad nevet nekik. Városházi forrásokból ráadásul úgy értesültünk, hogy a főpolgármester komolyan vette a feladatot és nem volt hajlandó mások által kitalált nevekből választani.

Fotók: Illyés Tibor
Fotók: Illyés Tibor

A Nagyszikla felé menet a következőt láttam: egy kínai turista egy darab Zoo-csemegét dobott a sörényes juhok és a páviánok közösen használt vermébe, amit egy juh és egy majom közösen kezdett elmajszolni, mire egy nagypapa félhangosan megjegyezte, hogy "Fidesz-KDNP-koalíció", kiváltva ezzel több nagymama heves rosszallását.

Óriási dolgok a műhegy gyomrában

Azért a Nagysziklánál volt a találkozó, mert a tigriskeresztelő előtt megmutatták, hol tart a különleges betonhegy gyomrában készülő, Varázshegy nevű attrakció, ami egy 3D-mozival felturbózott mini Természettudományi Múzeumnak ígérkezik.

Elég sokat kellett várni a díszvendégre, de pontosan lehetett érezni, hogy amíg István meg nem érkezik, itt a szurikáták sem ellenek. De végre megérkezett.

Még akkor sem fogtunk gyanút, amikor a Tarlóst követő tömegben, a főpolgármester közelében felfedeztük Ráday Mihályt, igaz, elterelte a figyelmünket a mennyezet.

Az 1912-ben elkészült betonkonstrukció kívülről is nagyszerűen néz ki, de belülről, ahol feltárul a bonyolult gerendaváz-szerkezet és érzékelhetővé válik az építmény irdatlan mérete, a hatás tényleg lenyűgöző.

Gyorsan túlestünk az építési területen zajló sajtóesemények kötelező sportján, a "ki néz ki hülyébben a sisakban"-on, a győztes nagy fölénnyel Ráday Mihály lett.

Lyuk!

Odabent Persányi főigazgató odavezette Tarlóst az egyik beugróban elterülő sekély, betonozott lyukhoz, és hevesen mutogatva magyarázni kezdett neki. A rekonstruált beszélgetés:

Tarlós István: Mi ez?
Persányi Miklós: Egy sekély, betonozott lyuk!
Tarlós István: Köszönöm.

Ezután átmentünk a nagyterembe, ahol a kisgyerekmágnesnek ígérkező Varázshegy központi helyisége lesz. A terem a Kereskedelmi és Hitelbank új betonszékháza és a Sagrada Familia keresztezéséből született, fél Bazilika méretű, pompás üreg. Itt lesznek kiállítva a leglátványosabb dolgok, köztük a húszméteres bálna- és óriáskalmár-szobor. Hogy megérezzük a hangulatot, a nyers betonplaccon elhelyeztek nekünk néhány leendő kiállítási darabot. Látható volt

- egy kitömött medve
- egy dagadtpolgármester-méretű bálnaszív
- Cser-Palkovics András fülkagylójának 100:1 arányú makettje
- Fellegi Tamás harci páviánjának a csontváza

A látottaktól felcsigázva végre átmehettünk a tigris szálláshelyére.

Képtelenül sokat kakálnak

Itt Hanga Zoltán állatkerti szóvivő melegítette kicsit az izgatottan zsongó tömeget, majd - az anya felháborodott hörgésétől kísérve - három ápoló behozta a kölyköket. A rohadt internet kiöli az ember cukiságreceptorait, de még így is érezni lehetett, hogy három nyolchetes tigrisnél kevés aranyosabb látvány létezik. A rituálé innen úgy nézett ki, hogy az ápoló megemelte a soros kölyköt, a hirtelen kikakált egy lacikonyhányi hurkát, a főállatorvos elkiáltotta magát, hogy hím, Tarlós pedig bemondta a következő nevet. Sorrendben azt, hogy Virgil, Thrax és Manu. Thraxról megjegyezte, hogy híres római gladiátor volt, Manuról meg hogy egyrészt híres előadóművész, másrészt "a Tarzanban az aprómajom", bármit is jelentsen ez.

Virgil, Thrax és Manu, a Fővárosi Állat- és Növénykert hat hete született három szibériai kistigrise
Virgil, Thrax és Manu, a Fővárosi Állat- és Növénykert hat hete született három szibériai kistigrise

És ha nem lett volna elég a Manu Chao-utalás, Tarlós beszámolt egy olyan hippis hangulatú álmáról, amiben egy tigrissel beszélgetett, és amiért Janis Joplin odaadta volna a fél bélyeggyűjteményét.

"Tarlós István kötelezővé tette a batikolt inget és a horgolt tarisznyát a Városházán. Kinek áll ez érdekében?" - vizionáltuk a Magyar Nemzet 2013 júliusi szalagcímét.

A fotó az fotó, a néni az néni

A főállatorvos közben elmesélte, hogy a tigriseket nem szabad taperolni, még az orvosok is gumikesztyűben nyúlnak hozzájuk. Ehhez képest először Tarlós, majd Persányi sem tudták megállni, hogy ne teremtsenek tökéletes cukifotó-helyzetet egy kis kölyöksimogatással. "Na, az anyja ezután már nem fogadja vissza" - huhogta mellettem egy kommunista néni, csontos ujjával Tarlós mellkasa felé bökve. (Megnyugtatásul: a kommunistáknak soha sincs igazuk, az anya egy negyedóra múlva olyan szeretettel nyalogatta Virgilt, Thraxot és Manut, mint az egyszeri miniszterelnök a kommunikációs tanácsadóját vagy fordítva.)

Néhány különösen izgalmas adat: a hármasikrek 8 hetesen 7,8 - 6,9 és 7,9 kilósak, ha lánynak születnek, Lina vagy Kleó lett volna a nevük.

Miután a kölyköket visszavitték, Tarlóst pedig megrohamozták a stábok. Az eddigi, naivan édeskés hangulatot az MTI tudósítója változtatta meg, amikor valami olyasmit kérdezett, hogy van-e jelzésértéke annak, hogy Tarlós egy olyan fővárosi céghez látogatott el, amit az ellenzékhez közel álló ember vezet. A főpolgármester határozottan vágta rá, hogy Persányi Miklós profin menedzseli az állatkertet, ezért őt egyáltalán nem érdekli, hogy a szakembert politikailag hová sorolják. Pedig pont összeállt volna a kép az emuháton visszatérő öreg SZDSZ-esekről. Micsoda sci-fi lenne: egy Kis János-i értelemben vett tapírszaporulat itt, egy félreérthető nyilatkozat a sisakos kazuárról ott, és mire kettőt pislognánk, újra Bauer Tamás fújja a passzátszelet.

Ez hála istennek csak egy MTI-közeli vízió volt, liberális tapírnak nyoma sem volt, a tigrisek viszont az összefogás jegyében lelkesen játszottak az anyjukkal, Tarlós István pedig villámgyorsan tovább rohant a következő Fontos Eseményre.