Nem mehetett fel az ülésterem karzatára Esztergom polgármestere

2011.07.04. 19:51 Módosítva: 2011.07.04. 22:35

Karzatjegye ellenére nem mehetett fel a parlament emeleti páholyába Tétényi Éva, Esztergom polgármestere és kísérete hétfőn, mondta a politikus sajtótájékoztatóján. A csoport a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával összefüggő törvénymódosítások elfogadása ellen akart fekete pólóban, némán felállva tiltakozni.

"Úgy tűnik, itt a Házban nagyon félnek tőlem" - mondta Tétényi Éva, aki sajtótájékoztatón kifogásolta az önkormányzatok adósságrendezését érintő jogszabály-módosítást, amely - mint mondta - Esztergomról és róla is szól. A jövőben büntetés jár annak a polgármesternek, aki megindít egy adósságrendezési eljárást anélkül, hogy a képviselőtestülete ezt jóváhagyná, mondta. Szerinte nem tűrhető, hogy egy jogállamban visszamenőleges hatállyal szülessen ilyen rendelkezés.

Az MSZP, az LMP és a Jobbik is a segítségére sietett a tiltakozásban, a frakciók lehetővé tették egyenként 10-10 látogató belépését, mondta. Az MSZP meghívására érkező látogatók fel is mehettek a karzatra, de a Jobbik által delegáltak már nem. "Miután kiderült a karzaton szolgálatot teljesítő úr számára, hogy én lennék Tétényi Éva, rögtön bezárta az ajtót, és azt mondta, probléma adódott, ezért le kell mennünk."

Mint mondta, az kizárólag a csoporttagok elosztásán múlott, hogy ki került az MSZP által delegáltak közé, és ki a Jobbikhoz. Előbbiek fél órát tartózkodhattak a karzaton, majd le kellett jönniük.

A jobbikos Vágó Sebestyén azt mondta: "egyre többször tapasztaljuk, hogy a magyar Országgyűlés úgy működik, mint Románia Ceausescu idején", hiszen van, aki nem kívánatos személynek számít itt.

Lukács Zoltán (MSZP) azt mondta, levélben fordul a házelnökhöz, amelyben arra vár választ Kövér Lászlótól, hogyan fordulhatott elő, hogy egy város polgármestere és kísérői érvényes jeggyel sem léphettek fel a karzatra.

A képviselő szerint az elfogadandó törvénymódosítás csak nevében szól az önkormányzatok adósságrendezéséről, valójában az a célja, hogy utólag törvényesítse a fideszes többségű esztergomi önkormányzat eddigi törvénysértő akcióit. Bírálta azt is, hogy a módosítás olyan felhatalmazást ad a népképviseleti jogosítvánnyal nem rendelkező kormányhivatali vezetőknek, amelyeket a polgármesternek és a képviselőtestületnek kellene biztosítani.