Orbán kedden megint oszthatja a kokit

2011.07.04. 23:55
Orbán Viktor az Európai Parlamentben kedd délelőtt búcsúztatja a magyar EU-elnökséget. A baloldal, a liberálisok és a zöldek várhatóan megint neki esnek, mint januárban tették a médiatörvény miatt. Most az új alkotmányba ütik bele az orrát, Orbán meg sallerekkel vághat vissza.

Orbán Viktor kedd délelőtt Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén részt vesz a magyar elnökséget lezáró vitán. Ahogy januárban, az elnökség programjáról szóló vitában is főleg a magyar belpolitika taglalása okozott izgalmakat, úgy most is hasonló hangulat várható. Januárban a médiatörvény miatt szedték szét Orbánt, most pedig az új magyar alkotmányba verik majd a magyar kormányfő orrát.

A szócsatára Orbán már a vasárnapi pártkongresszuson edzette a közönséget: „az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller, kiosztottunk néhány baráti tarkón legyintést”. Most vélhetően újabb kokikkal, sallerekkel és tarkón legyintésekkel készül.

Várhatóan most sem lesz túl sok szó a strasbourgi vitában a magyar EU-elnökség munkájáról. Januárban mindegyik frakció elégedett volt az elnökségi programmal, és kedden az eddigi értékelések szerint elégedettek lesznek az európai pártok a végrehajtással is. Ahogy a Demokrácia és Dilemma Intézet elnökséget értékelő jelentésében is olvasható, a magyar diplomácia kitett magáért, a szakmai munka az elmúlt fél évben sikeres volt.

Januárban a médiatörvényt a baloldali, a zöld és a liberális képviselők egyaránt támadták. A Fidesszel szövetséges néppártiak egy része megvédte a magyar törvényt, míg másik részük azt emelte ki, hogy Orbán Viktor megígérte, ha a bizottság úgy kívánja, akkor majd módosítanak a törvényen. A konzervatívok megosztottak voltak, egy részük védte, másik részük (így egyetlen magyar tagjuk, Bokros Lajos is) támadták a törvényt.

Kedden a délelőtti, elnökségről szóló vita után délután is előjön a magyar-kérdés a parlamentben. Akkor szavaznak majd arról határozatról, ami felszólítaná Magyarországot, hogy módosítsa az alkotmányt, és felkéri az Európai Bizottságot is, hogy vizsgálja meg az új alaptörvényt.

A magyar alkotmányt kritizáló határozatot három frakció, a szocialisták, a liberálisok és a szélsőbaloldaliak nyújtották be, de jó eséllyel a zöldek is megszavazzák majd. Ha így lesz, akkor szinte bizonyos, hogy átmegy a határozat, mert hiába a néppárti a legnagyobb frakció, az említett négy együtt már jóval erősebb nála.

A szöveg részben a Velencei Bizottság megállapításait kéri számon Magyarországon, de újabb szempontokat is felvesz, például a határrevízió egyértelmű elutasítását követeli. Többek között számon kéri a túl sok kétharmados törvényt, a szexuális kisebbségek védelmének elmaradását, az adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetését, a halálbüntetés tiltásának hiányát, és elítéli az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését is.

A vita Orbán Viktor felszólalásával kezdődik, erre reagálhatnak a képviselők, majd a magyar miniszterelnök viszonválasza jön.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán tartja bemutatkozó beszédét az EP-ben, és ismerteti a következő fél év elnökségi programját.