Szabadlábra helyezték Szilvásy Györgyöt

2011.07.04. 18:58 Módosítva: 2011.07.04. 20:00

Szabadlábra helyezte Szilvásy György korábbi titokminisztert a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A kora estig tartó tárgyalás után Sebes Péter, az egykori tárcavezető ügyvédje azt mondta, hogy védencét kémkedéssel gyanúsítja az ügyészség.

A védő azt mondta, hogy az ügyész fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős. A volt miniszter ügyvédje azt mondta, hogy a részletekről nem beszélhet, mert azok államtitkot képeznek.

Szilvásy Györgyöt - akit hétfőn bilincsben vezettek a tárgyalóterembe - péntek éjszaka vették őrizetbe; a Gyorskocsi utcai börtönben tartották fogva, ahonnan hétfő este, fél nyolc előtt lépett ki. Nem nyilatkozott a rá váró újságíróknak.

Szilvásy Györggyel együtt hétfő délután egy másik férfit is bilincsben vezettek be a tárgyalásra. Sebes Péter róla annyit mondott, hogy nem közszereplő. A Magyar Hírlap értesülése szerint az eltakart arcú férfi előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn zárt ajtók mögött tárgyalta az NBH-s vezetők és Szilvásy György őrizetbe vételének ügyét. Az ülés végén 2089-ig titkosították az elhangzott tájékoztatók tartalmát. Bővebben>>>

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Facebookon szombat délelőtt azt írta, hogy az őrizetbe vett Szilvásyt államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. "Gondolom kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost" - írta. Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjét kedd este gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Katonai Ügyészség. A kémkedéssel gyanúsított volt vezetőt pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.

Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját, akit a Népszabadság és a Magyar Hírlap szerint bűnpártolással gyanúsít az ügyészség a kémkedéssel meggyanúsított Galambos Lajos ügyében.